Deprem Gemlik’te olsa?

Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında ”Gemlik’te olsa?” sorusunu gündeme getirmiştim…

Basın ilanın ve basın kanunun müsaade etmeyeceği pek çok cevap aldık…

”Ebemizin .. görürüz” diyen vardı.

”Biteriz, mahvoluruz” diyen de.

Ovanın kaldıramayacağını söylediler, Ova bölgesindeki binaların eskiliğinden bahsettiler.

Yunanlar gibi denize dökülecek bölümlerimizin olduğunu dile getirdiler.

*

Sokaktaki çocuk bile biliyor. Geçmişte yapılan binalarımızın neredeyse tamamı sorunlu. Olası depremde yerle bir oluruz. Binaların büyük bölümü 6,8 gibi bir depremde ayakta duramaz. Gemlik bölgesinde diğer yerlerdeki gibi enkazdan kurtarma işlemi de kolay olmaz.

Her seçim döneminde, her adayın deprem ile alakalı değerlendirmeleri, kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşüm konuşulur. Ova bölgesindeki binalar, 5 yaş daha yaşlanır ama etkin bir çalışma yapılmaz…

*

Kentsel Dönüşüm çalışmaları bildiğimiz kadarıyla Yeni Mahalle bölgesinde başlıyor. Veya o yönde çalışmalar yapılıyor. Şu anda vatandaşların fikirleri ve beklentileri alınıyor. Sağlam zemini olan bölgede arsa kazanmak ve bölgede çalışma yapmak, son derece uygun olabilir. Yeni Mahalle ve Balıkpazarının da dönüşüme ciddi anlamda ihtiyacı var.

Ama… Ova ile alakalı çalışma veya envanterimiz bulunmuyor. Binaların ne kadarı depremi kaldırabilir? Kaç şiddetine dayanır. Mukavemet durumu var mıdır? Binaların ömrünü tamamlamak üzere olduğu dışında hiçbir şey bilmiyoruz.

***

En ilginç öneri MHP Meclis Üyesi Osman Durdu’dan geldi.

KHK sonrasında, Gemlik önemli bir arsa kazanmıştı. 3 bin dönüm ve 20 bin kişiye kadar yapılaşmanın sağlanabileceği önemli bir arazi. Dönemin Belediye Başkanı, sunumu yanlış yaparak ”Gemlik Taşınıyor” söylemini öne çıkarınca, kazanılan arsadan çok, Gemlik’in mevcut durumu üzerinde konuşuldu. Zeytin suyunun tahliye edildiği binalarda bile ”vatandaş suları böyle çekiyor” diye genel medyada haberler çıkmıştı. Gemlik’in taşınacağı yeri gösterenler bile oldu. ”Gemlik Taşınacak” sözü, bugün bile hala unutulmadı. Gemlik’in ekonomisi adına önemli bir enkaz yaşandı…

*

Tüm bunlara rağmen, Gemlik bölgedeki arsayı kazandı. KHK’daki detay da sonrasında değişince, büyüme durumu kalmayan Gemlik önemli bir alan kazanmış oldu. Bundan sonra yapılacak olan, Zafer Işık avantajını da göz önüne alarak, arsanın devir ve imar işlemlerini tamamlamak en doğrusu olacaktır. Osman Durdu, alana dikkat çekerek, kazandığımız hakkın kullanılması gerektiğini söyledi ve arazi için girişimlerin hızlanmasını beklediğini beyan etti.

*

Alternatif alanlar gerekiyor. Kuzey İmarının da bir an önce açılması, Doğu İmar Planlarında 18 uygulamasının da bir an önce tamamlanması lazım. Bununla beraber, merkezdeki sorunlu yapı stokumuz ile alakalı da ”Acil Eylem Planı” yapmak zorundayız. Biz yapmazsak, doğa gereğini yapacak.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017