Belediye Meclisinde Afet Önlemleri Konuşuldu

Gemlik Belediye Meclisi Şubat Ay’ı ilk toplantısı Gemlik Belediyesi Ömer Kahaman Ek Hizmet Binası meclis salonunda yapıldı. Toplantıda, afete hazırlık konuları gündemin önüne geçti.

Konu ile alakalı ilk sözü alan Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan” Deprem gerçeği Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında bir kez daha anılır oldu. Bununla mücadele konusunda uğraşmak gerektiği noktasında, her birinizin kanaatlerini biliyoruz. Bir takım çalışmalar yapıyoruz, böyle anlarda söyleyecek ve yapacaklarımız daha kıymetli görülüyor” dedi.

Ardından bugüne kadar Gemlik’te deprem önlemleri konusunda Gemlik Belediyesinin bugüne kadar yaptıkları ile alakalı Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk bilgi verdi. Serintürk; ”Gemlik’in en önemli konularından birinin afete hazırlık olduğunu düşünerek, afet komisyonu oluşturduk. Aynı zamanda mühendisler odası, mimarlar odası ve MAG ile bir komisyon daha oluşturduk.

DEPREM TOPLANMA ALANLARININ BİR KISMI İMARA AÇILMIŞ

Medya organlarında ‘Vatandaşlar depremde toplanma alanlarını biliyor mu?’ şeklinde eleştirilerde bulunulmuş. Vatandaşlar bunu ‘E-Devlet’ üzerinde görebilir. Toplanma alanlarımıza baktığımızda, birçok toplantı alanımızda yeni yolların yapıldığını, okul bahçelerine spor salonları inşa edildiği ve diğer toplanma alanlarının kısmının da imara açıldığını belirledik. Deprem toplanma alanlarını tekrar belirledik. Yeni alanlar göz önüne alındığında, ‘baştan sona değiştir’ olarak değerlendiren de olabilir. Okul bahçelerinin eğitim öğretim olması gibi konuları AFAD ile görüştük. Bu Ay’ın 15’inde bizim toplanma alanı çalışmalarımız E- Devlet üzerinden görülecek. 15’inden sonra görülecek olan çalışma, Türkiye’ye örnek olacak çalışma oldu.

Kaymakamlıkla yaptığımız çalışmada en son 2017 yılında Afet Planımızı belirledik. Ekonomik ve statik olarak ömrünü tamamlamış binalar ile alakalı çalışmalara başladık. Bunu ilk olarak Yeni Mahalle bölgesinde fizibilite çalışması olarak başlattık” dedi.

MHP Meclis Üyesi Osman Durdu ise, planlamalarla alakalı konulara da yeniden değinerek; ”Zeynep Hanıma yaptığı paylaşımlar için teşekkür ediyor ama yetersiz bulduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.

Konu ile alakalı MHP Adına söz alan Alparslan Eker ise Gemlik Merkezindeki ve ovadaki kat artışının önemine değindi. Konuşmasında, Belediye yönetiminde bulunanların, geçmiş dönemde verdiği beyanları hatırlattı.

Ercan Barutçuoğlu; ”Yeni bölgelere Gemlik’in taşınması veya nakli gibi konular değil de, mevcut yerde dönüşümün planlanması kanaatindeyim. Gemlik’in mevcut binaların büyük kısmının depreme dayanıklılığı konusunda şüpheler var. Bu binaların dönüşmesi konusunda gerekli ortamı hazırlamakla mükellefiz” dedi.

Mahmut Solaksubaşı ise; ”99 depreminden bu yana 21 yıl geçmiş. Biz depremi unutuyoruz. Yönetimlerimiz de bugüne kadar çok başarılı olmadı. Maalesef Türkiye’nin genelinde de böyle oldu.

Biz yaraları yara olduktan sonra sarıyoruz. Bugüne kadar bir tek depremle alakalı toplanacağımız neredi? Bugün deprem olsa belediye başkanımız da nereye gideceğini bilmiyor, ben de bilmiyorum. İtfaiye araçlarımız görev yerlerini bilmiyor. İşaretlediğimiz bölgedeki bina çökerse ne yapacağız bilmiyoruz. Dünyada bu iş yapılıyor. Meksika da seyahatimizde deprem tatbikatı yapıldı, alarm çaldığında insanlar nereye gideceğini, ne yapacağını biliyorlar. Mutlaka deprem ile alakalı eğitim toplantıları ve koordinasyon merkezi yapılmalı. Her yıl deprem olacağında ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gemlik’in yollarını da mı AFAD açacak? Biz afet olmadan ne yapabiliriz çözmeliyiz.

Uğur; Alparslan Eker’in konuşmasını dinledikten sonra mevzunun üzüm yemek olmadığını gördüm. Deprem konusu üzerinden, belediye veya idareyi töhmet altında bırakmak siyaseten sonuç doğurabilir ama çözüme ulaştırmaz.

2012 yılında konuşma yaptım deprem ile alakalı ne dediysem, bugün de aynısını yapıyorum. İlk defa bilime saygı duyarak çalışma yapan idareyiz. Bu anlamda çalışma yapacak personel altyapısına veya hizmet alacak bütçeye sahip değiliz. 5 katlı yere 3 katı biz dayatmıyoruz. Planlar böyle dayatıyor. Kat artışını bilim söyler. Deprem ve kentsel dönüşü siyasete izin vermeyecek kadar önemlidir.

Geç oluyor, güç de oluyor. Öncelikle veri oluşturacağız. Bu meclis bu konu üzerinde kafa yoracak ve öyle yapıyoruz.

Her türlü ortaya çıkacak felakette sorumlu AFAD’dır. Tüm emir komuta AFAD da. Çadırı da AFAD’ın belirlediği yerler getirecek. Belediyeye yüklenilen ise toplanma alanlarına ilişkin AFAD ile iş birliği içinde olması bekleniyor. Çadır alanları ve saha hastanesi alanını belirleyecek. Çok başlılık da ortaya çıkarsa, büyük sorunlar oluşuyor. Herkese sorumluluk alanı belirlemişler. Biz göreve geldiğimizde ilk olarak AFAD ile irtibata geçtik. Toplanma alanı olan bölgelerin, yerinde yeller esiyor. Okul bahçelerinde spor salonları yapılmış. Elazığ’da bu deprem olmasa, bunları konuşuyor olmayacaktık. Tehlike altında bulunan konut stoklarımız ve bizi bağlayan yasalar önemli.

Doğu planlarında, arkadaşı ikna edemedik. Mahkeme Doğu Planlarının 18. Uygulamasını iptal etti. Belki sadece o parsele ait iptali sağlarız, kalanları devam eder gibi surum da ortaya çıktı. Kuzey Planları ile alakalı 10 Milyon TL yol açılması ile alakalı para ödenecek. Dönüşüm yaparken rezerv alana ihtiyacımız olacak. Söz konusu olan Gemlik. Buradan siyasete vurmak bir şey sağlamaz” şeklinde konuştu.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017