Eker, Merkezde Kat Artışını Gündeme Getirdi

MHP Gemlik Belediye Meclis Üyesi Alparslan Eker, Gemlik Belediye Meclisi Şubat Ay’ı ilk oturumunda, Gemlik’in merkezinde yerinde dönüşüm ve kat artışını gündeme getirdi.

Eker kürsüden yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;  ”Daha önce de defalarca belirtmiş olduğumuz yerinde kentsel dönüşümün ivedilikle hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bunu; Gemlik Belediyesinin ve belediye meclisinin dert edinmesi lazım. Gemlik merkezinin ve ovanın kentsel dönüşümünün sağlanabilmesi için şu anki imar planları ile yerinde kentsel dönüşümün yapılamadığı gözükmektedir.

Örneğin; mevcutta 5 kat olan binanın kentsel dönüşüm ile şu anki imar planına göre 3 kat olarak yapıldığı düşünülürse bu 2 kat ne olacak? Vatandaşın burada mağduriyeti ortaya çıkıyor. Kentte dönüşüm olmayacak. Peki ne olacak? Olası bir depremde yıkım olduğunda bunun hesabını Gemlik’e kim verecek? Enkaz altında kalanların siyasi görüşüne bakılmayacak.

Bizler siyaset yapan kurumlar ve kişiler olarak elimizi taşın altına koymalıyız. Bir deprem olduğunda insanların enkazın altında kalma riskinekarşı,  bu risk alınacaksa deprem olmadanbizim almamız ve elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Siyasi kaygıları bir tarafa bırakıp Gemlik merkezi ve ovada kat artırımı olması gerekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde devletimizin vatandaşın depremde binası yıkıldıktan sonra değil vatandaşın bu yardımı deprem olmadan önce alması gerektiğini belirtmiştiniz. Peki merkezi hükümetten bunu istiyorsunuz da Gemlik Belediyesine herhangi bir maddi külfeti olmadan doğal kentsel dönüşüm sürecinin (vatandaş – yatırımcı) başlatılabilmesi için imar katsayısındaki artışı neden sağlamıyorsunuz?

10 Ocak 2018 de bir düğün salonunda Gemlik yerinde dönüşüm platformunun düzenlediği Gemliğe sahip çıkalım konulu programda bugün ki teknik başkan yardımcımız Zeynep Hanım; Gemliğin bu zeminin şartlarına göre gerekli iyileştirmeler ve proje geliştirildiğinde yüksek katlı yapılabileceğini kendisi de dile getirmiştir. Evet, kendisi de o gün söylediği cümlelerde haklıdır. Hatta fay sadece Gemlik’ten mi geçiyor. Orhangazi, İznik, Nilüfer, Mudanya, Karacabey, Mustafa Kemal Paşa, Yıldırımhepsinden geçtiğini ayrıca Bursa dışı deprem olup yıkılan Yalova, Gölcük, İzmit, Sakarya bunların ne farkı olduğunu kısacası “teknoloji ve bilimin” üstesinden gelemeyecek bir mühendislik problemi yok. Gemlik’te yerinde dönüşümü desteklediğinizi de belirttiniz.

EVET!!!!Dediklerinde çok haklı. Bizde aynısını düşünüyoruz. Sizde o zaman ordaydınız sayın başkan. O zaman ilçe başkanı olarak muhalefet görevini yürütüyordunuz. Sizde ovada 18 – 20- 25 hatta 30 katlı bina bile yapmak teknik olarak mümkün. Belediye başkanımız yapmasa bile bilimsel bir çalışma yapmak lazım dediniz. Sizde o zaman CHP ilçe başkanı olarak oradaydınız ve desteklemiştiniz.

O günden bu yana ne değişi. Elazığ depremi yaşandı. Onlarca vatandaş öldü, binlerce vatandaşımız yaralandı, binlerce bina hasarlı ve Manisa’da bugün ortalama 5 şiddetinde hemen hemen her gün sallanıyor. Bugün durum bu iken ortaya bir irade koymamak burada bulunan başta siz olmak üzere hepimizin sorumluluğunu ve mesuliyetini artırıyor. Hepimiz vebal altındayız. Hızlanmalıyız, hızlanmalıyız geç kalıyoruz…

O gün kat artırımını desteklemiştiniz. Geçen dönem Gemliğin siyasi yapısı kat artırımı için ortak bir irade ortaya koymuştu. Bunun neden Büyükşehir Belediyesinden geçmediği hangi gerekçeler öne sürülerek iptal edildiği yine burada kat artırımı konusunda ortak irade varsa ki alınmalı. Her ne hikmetse o gün bunu desteklerken Belediye Başkanı olduğunuzdan beri geçen sürede neden bir girişimde bulunmadınız. Yoksa Belediye Başkanı olduktan sonra düşünceler ve fikirler değişiyor mu?

Yerinde dönüşümün yapılması için halkın talepleri var bunları gayet iyi biliyorsunuz. Bunu buradan tekrar söylüyoruz Sn. başkan ve bu işin yapılması adına takipçisi olacağız Vatandaşımız müsterih olsun.

Zaten her yıl nüfusu artan ilçemize yerli otomotiv merkezi olduktan sonra yeni imar planları gerekirken siz daha bırakın yeniyi mevcutta imar alanında olan yerlerin bile sıkıntılarını çözemiyorsunuz…

Hali hazırda Kumla revizyon planları, Doğu Bölgesi ve Kuzey Planları sorunlarında 1 yıldır bir Arpa boyu yol alınamadı. Gün geçtikçe belirsizleşiyor. Göç alacağı muhtemel bir şehrin barınma ve konut ihtiyacını hangi imar planıyla çözmeyi düşünüyorsunuz. Vatandaşımıza nasıl bir çözüm bulunacak?

13 Mart 2019 tarihinde yani seçim döneminde bir düğün salonunda inşaat sektörünün tüm paydaşları ( mobilyacısı, tesisatçısı, elektrikçisi, malzemecisi, ustaları) kısacası inşaat üzerinden geçinen tüm esnafı davet ederek “büyük inşaat buluşması”“programı düzenlediniz. Bu toplantıda bu paydaşların beklenti ve talepleri ile ilgili taleplerde bulundunuz. Yani umut vaad ettiniz. Bu esnaf kardeşlerimiz 1 yıldır sizden eylem bekliyor. Bu sıkıntıları çözmek için bu esnaf kardeşlerimizi tekrar “büyük inşaat buluşması” adı altında toplamayı düşünüyor musunuz?

Kumladaki revizyon planları ne aşamadadır? Devam edilecek mi? Kumla revizyon planlarının çalışma sınırları neresidir. Kumlaya konut ve buna benzer yatırım yapmak isteyen yatırımcıya nasıl bir cevap veriliyor, nasıl bir tarih veriliyor, insanlar önünü görebilecek mi. Yatırımcıya nasıl bir vizyon ortaya koyacaksınız?

Kuzey planları eski planlara geri dönülerek 2,5 kat ve 3,5 kathaline getirildi. Şuanda imar durumu veriliyor mu? Bu bölge ile ilgili altyapı ve yol çalışmaları ne durumda? Siz Cemil Meriç konferans salonuna kuzey planlarındaki arsa sahiplerini davet ederek vatandaşa yol açılması konusu ile ilgili dediniz ki; Yolda kalan zeytin ağaçları sahiplerine para ödememek koşulu ile taahhüt alınıp hemen yolları açtıracağız. Bu sözünüze istinaden neler yapıldı? Buraya yatırımcılar altyapı ve yol yok iken nasıl yatırım yapacaklar. Bu yolların ve altyapının biran önce tamamlanması gerekmiyor mu?

Doğu bölgesi krizi süreci göreve geldiğinizden beri nerede ise 1 yılı buldu. Doğu bölgesinde en az 50 tane ruhsat almak için bekleyen var buda ortalama belediyeye 2.000.000,00 TL gelir sağlar. Herhalde bu geliri istemiyorsunuz. 2020 bütçe hedeflerine koyduğumuz yaklaşık 10.000.000,00 TL lik ruhsat harç gelirini bu problemleri çözemediğiniz durumda tutturamayacağımızı söylemiştik. Yine söylüyoruz.

Kumla revizyon imar planları, doğu bölgesi krizi, kuzey planlarının altyapı ve yol açılması sıkıntılarının giderilmediği takdirde vatandaşa nereyi önereceksiniz. Şehrimizin gelişimini ve genişlemesini nasıl sağlayacaksınız. Yoksa böyle bir düşünceniz yok mu?

Halkımızın taleplerini biliyoruz bunu buradan tekrar iletiyoruz. Sayın başkan bu işin takipçisi olacağız. Halkımız müsterih olsun. ”

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017