Gemlik Belediyesi hayat kurtarmaya davet ediyor

Gemlik Belediyesi ve TÜRKÖK işbirliği ile düzenlenen etkinlikte belediye çalışanları ve duyarlı Gemlikliler, Lösemi hastalığının tamamen tedavisi için gerekli olan ilik nakli hakkında bilgilendirildi, gönüllüler kök hücre bağışında bulunarak hastalara umut oldu.

Gemlik Belediyesi Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkan Yardımcıları Bayram Demir ve Zeynep Akış Serintürk, Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, belediye çalışanları ile Kızılay Güney Marmara Kan Merkezi, Kök Hücre Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek katıldı.

Programın ilk bölümünde bağışçılar kök hücre bağışı ve ilik nakli konusunda bilgilendirildi. Bilgilendirmeden sonra ise gönüllüler üç tüp kan vererek kök hücre bağışında bulundu.

“Üç tüp kan vermek yeterli”

Kök hücre bağışı ile ilgili konuşan Ramazan Çiçek, Lösemili hastalar için bağış çalışmasının devam ettiğini söyledi. Katılımcılara detaylı bilgi verdiklerini belirten Çiçek, “aldığımız numunelerde gönüllülerimizin kriterlerimize uyduğunu belirlersek üç tüp kan alıyoruz. Yapılan testler sonunda bağışçıdan alınan kök hücre bir hasta ile eşleşiyorsa Sağlık Bakanlığı bize bilgilendirme yapıyor. Bağışçı ile görüşüp bilgilendirme yapıyoruz. Nakil yapılacaksa bağışçının işyeri ile ilgili izinleri ve diğer giderleri karşılanıyor. Kök hücre alma işlemi iki şekilde gerçekleşiyor. Daha fazla uygulanan koldan kan verme yöntemidir. Sağlık kontrollerini geçen bağışçıdan kan alınarak kandaki gerekli malzeme alınıyor. Bu ürün hastaya naklediliyor. Üçer tüp numune ile hayat kurtarmak mümkün” dedi.

“Tüm hemşerilerimizi hayat kurtarmaya davet ediyoruz”

Bağışçılara teşekkür eden Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise, hayat kurtarmanın üçer tüp kan ile mümkün olduğunu hatırlatarak “toplumda kök hücre bağışı ve ilik nakli ile ilgili yanlış bilgiler dolaşıyor. Bu bilgiler genellikle vatandaşlarımızı korkutuyor. Değerli yetkililerimizin de belirttiği gibi bağış ve nakil işlemleri sadece kan vererek gerçekleşiyor. Uygun bağışçıdan alınan kök hücre de yine koldan kal alma şeklinde yapılıyor. Yani gelişen teknikler hayat kurtarmak birkaç dakika sürecek bir dizi basit işlem haline geliyor. Tüm hemşerilerimizi kök hücre bağışına davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan bir işlemler sırasında bir bağışçının bilgilerinin, sistemde nakil bekleyen bir hasta ile eşleştiği görüldü. Uygun bağışçının nakil işlemleri için yetkililer ile iletişime geçtiği öğrenildi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017