Gemlik’te Korona – Kazım Bulut Yazdı

”Maske takınca bulaşmıyormuş.”

”Yok, asıl maske takınca bulaşıyormuş”

”Maske değil, eldiven önemli.”

”Aslında, eldiven de hikâye, onu da bir yerlere sürüyoruz.”

”Elbisesini de giymek lazımmış.”

Diye gidiyor muhabbetler.  Herkes istisnasız koronavirüs uzmanı oldu. Değerlendirme yapıyorlar, hatta tanı koymaya başladılar.

***

HASTANEDEN BİR YAKINIM

Ablasının hemşire arkadaşı veya kuzenin arkadaşının hastanede çalışan bir arkadaşından alınan duyumlara göre, Gemlik’teki ölüm sayıları Türkiye’deki ölüm sayılarını geçti. Dedikodular üzerinden ve dolaylı yollardan şahsıma verilen bilgilerde, bugüne kadar Gemlik’te ölen sayısı 60’ı geçti sanırım… Ciddiye alsak, felaket olurdu… Çok şükür böyle durum şimdilik söz konusu değil.
Gemlik’te virüs var mı?
Eninde sonunda olacak bunu çok fazla düşünmeye gerek yok. Hatta hepimize bulaşacak. Önemli olan, bağışıklık sağlamak. Ya vücut direncin güçlü olacak, ya da, virüse karşı insan vücudu bağışıklık sağladığı dönemde efekte olacaksın… Önümüzdeki bir kaç ay içinde de buna ihtimal verilmiyor. Sana da bulaşmış gibi düşünmen, en mantıklısı…

*

EVDEN ÇIKMAYALIM DA!

Uzun uzun ”Evde Kal” söyleminin önemine değinebilir, bununla alakalı yazabilirdim. Evde kalmazsan başına gelebilecekleri de eklerdim de, bunları zaten bilmeyen kalmadı sanırım. Vatandaşlarımızın büyük bölümü korona konusunda zaten hemen her şeyin farkında.

Açık olalım, vatandaşlarımızın önemli bir kesimi evde kalırsa, o evde tencerenin kaynama ihtimali yok. Hayatın devam eden akışında, maddi gelirini günlük çalışmalardan kazanan önemli sayıda insanımız var. Kapanan ve iş yapamayan esnafımız, günlük rutin gelirleri bulunmayan çok sayıda vatandaşımız. Evde kalmak, aynı zamanda bütçeyi doğrudan ilgilendirir.

Evin kirası ve faturalarının yanında, en azından karnını doyuracak kadar kazancı olmak zorunda. Bu sayı da, hiç azımsanacak rakam değil. Muhtemelen hepimiz evde kalmak isteriz ama…

***

UYUŞTURUCU VE KORONA

Dikkat ettim, daha önce gündeme gelmemiş konu. Üzerinde ”hangisi daha tehlikelidir?” diye konuşulacak kadar önemli mevzudur uyuşturucu.

Bunu kullananların steril ortamda olmadıkları aşikar. Aynı zamanda kapalı alanlarda ve yakın temas içindeler. Gemlik’te çok sayıda aile bu durumdan zaten şikayetçi. Aynı zamanda, kullanıcılar, durmadan gezen kişiler. Gündüz veya gece farkı yok. Virüs, muhtemelen onların gündeminde bile yok. Herhangi birinin koronavirüs olması durumunda, hepsine kısa sürede bulaşacak. Onlardan ailelerine geçecek, sonra çevresine, sonra hepimize…

***

GEMLİK’TE ÇOK KISA SÜREDE YAYILACAK

Hemen her gün Gemlik’teki vakalar soruluyor da, zaten Gemlik’te yayılması da an meselesi. Bizler ovada yaşıyoruz. Bizler de yakın temas halindeyiz. Bence artık sormayı bırakın. Yazıyı okuyanların bir kısmı da, bu virüsten etkilenecek.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017