İş kazası olmamış gibi çalışma devam etti

– Fabrikada kovid çıktı AMA köprü yapıyorlardı.

– İşçileri zehirlendi, zehirlenmeye sebep olan firma ile çalışmalar devam etti AMA köprü yapıyorlardı.

– İş kazası oldu, bariz şekilde ihmal vardı. Bir işçi boruların altında kalarak feci şekilde can verdi AMA köprü yapıyorlardı.

Hiç bir işçinin hayatı, sizin kazancınızdan daha önemli değil.

*

Gemlik’te bir firma, Çanakkale Köprüsünün yapımındaki demir ve çelik hatların işini aldı. Gemlik’te pek çok vatandaşa iş kapısı olsa da, sonraki uygulamaları her zaman tartışıldı. Dünya Koronavirüs Kovid-19 mücadelesi verirken, salgın çıkan fabrikaların geneli, kısa süreli de olsa iş durdurdu.

Bu firmada, aynı durumu göremedik. Çanakkale Köprüsünü bitiriyorlardı, maazallah hak ediş alamayabilirlerdi. Çok sayıda Kovid-19 vakası çıkmasına rağmen, çalışmalarını aralıksız sürdürdüler.

*

TAŞERON OLUNCA

Hasta sonu da, Yasin Çolak isimli işçi, 5 ton civarında ağırlığı olan borunun altında kaldı. Borulara taşlama yaparken, dördüncü sıradaki borunun devrilmesi sonrasında, altında kalarak feci şekilde can verdi. Olay yerinde hayata gözlerini yuman Çolak’ın hayatı sessiz şekilde son buldu. Sonraki vardiyada da iş kaldığı yerden devam etti.

Suçu işçiye yüklemek kolay yolu da, iş güvenliği kanunumuz var. Böyle tonajlı işlerde, işçi nasıl olur da tonlarca yükün altında kalır? Nasıl olur da üretim aynı şekilde devam eder? Köprünün biraz beklemesi, insan hayatından daha mı önemli?

Meslek örgütlerinden, sendikalardan herhangi bir ses çıkmadı olay sonrasında. Taşeron işçiydi, doğal olarak sendikası da yoktu, haklarını savunacak kimsesi de yoktu.

***

Çanakkale Köprüsü tartışmasız önemli bir yatırım. Bugüne kalması bile düşündürecek bir konu. Tüm bunlar, firmaya böyle keyfi davranma hakkını vermez. Köprünün yapımı ve firmanın kazancı, asla insan hayatından önemli değildir, olamaz da.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017