Bazıları Daha Eşittir – Kazım Bulut

HER YASAL HAK, HELAL DEĞİLDİR

Alev Ataylı der ki; ”her yasal hak, helal değildir ve olamaz. iflas eden kardeşinizin haraç mezat satışa çıkan evini almak yasal ama helal değildir.”

Ve ekler sözlerine; ”İmar ruhsatı olan bir müteahhit, şehrin ufkuna tecavüz ederken, yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.”

***

Geçmişe dönmeden bahsedelim. Binanın şu anki durumu, yüksek ihtimal Kıyı Kenar Kanununa uygun… İstinat duvarı şaibeli, istinat duvarından binaya özel plaj görüntüsü oluşturan denize uzanan merdiven daha da şaibeli… Onun dışında ciddi durum görünmüyor. Yani pek çok şeyi yasal ama…

*

Türkiye Cumhuriyet Kanunlarına göre, kanunlar önünde herkes eşittir. İmar Kanununda da aynı durum geçerlidir ama bazıları konu imar kanunu olunca daha eşittir.

Bahse konu bölge, o zamanlar Kumla’ya bağlı zeytinlik. Binanın sahibinin de babası Kumla Belediyesinde üst düzey yönetici. Tesadüf bu ya, o dönem şahısların zeytinliği bir şekilde imara giriyor. O dönem yapılaşma olmasa da, bu dönemde işlerine yarıyor ve imar adası oluşuyor. Hem de, hatırı sayılır şekilde.

*

İNŞAATI MECLİS ÜYESİ YAPACAKTI

Aradan geçen yıllarda, yapılaşma talep ediliyor ama alamıyorlar. Dönemin belediye başkanı, yaptıklarını uygun görmüyor. Aynı dönemindeki meclis üyesi ile konuyu değerlendiriyor arsa sahibi, ”İmalatı sen yaparsın” diyerek, meclis üyesini de olayın içine çekiyor. Meclis üyesi de, arsanın bir bölümünün Belediyeye terk edilmesini, kendisinin de imalatı yapacağını söyleyince, başkanın kabul edeceğini söyler.

Neticede, arsa bir bölümü belediyeye verilerek İmar Kanunu 17. Maddeden Ruhsat alır. 18. Madde uygulansa, DOP farklı bölgeden alınabilir, deniz kenarında bu kadar çıkışları olmayabilirdi. Şehrin ufkuna da, tecavüz edilmezdi. 

***

Akılda kalan sorular ise;

– Belediyeye terk döneminde, Belediye Meclis Üyesine inşaatın imalatını söz vermek, dolaylı rüşvet değil midir?

– 3 milyon TL etmeyecek yerden, bu dolaylı işlerle 50 milyon kazanmak belki yasaldır ama asıl sorulması gereken, gerçekten helal midir?

– İstinat duvarını kendi yapar gibi çalışıp, halka açık plaja kendi binandan özel merdiven indirmek, yasal mıdır?

– Adli ve idari makamların, bu konuyu baştan sona ele alması gerekmez mi?

Şimdilik bu kadar.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017