GELENEKSEL MEDYA’NIN SONU MU GELİYOR? – Zeynep Kayaalp

Ana akım medya kuruluşlarında klasik olarak nitelendirebileceğim bir sistemle çalışmakta olan gazeteciler artık bu durumun değişmiş olduğunun farkına varmak zorundalar. Özellikle Covid-19 pandemi  süreciyle birlikte daha önce başlayan dijitalleşme süreci daha da  hız kazanmış  hale geldi.

Bir şeklide kurumda çalışan, görüşleri  ya da yazmış oldukları yazılar nedeniyle bazı kişilerin canını sıkan gazeteciler kendilerini ifade etme mecrası olarak  artık sosyal medyayı görmektedir. Medya kuruluşlarında belli başlı kalıplar içerisinde bulunmak bununla birlikte RTÜK denetimi baskısı kanalları dar bir elbise  içerisine hapsetmektedir. Hele de son yıllarda bu baskının daha da artmış olduğunu varsaydığımızda…

Bugün birçok  merkezde yer alamayan gazeteci  ve anchorman(ana haber sunucusu) sosyal medya üzerinden kanallar açmakta olup seyirci ve okuyucularına buradan ulaşmaktadır. Günümüzde sosyal medya ve dijitalleşmenin gelmiş olduğu noktaya kimse kayıtsız kalamaz hale gelmiştir. Bunu küçük bir örnek vererek ifade etmek istiyorum . 2020 yılında yayınlanmış Dijital Türkiye raporuna baktığımızda, yetişkinlerin %74’ü internet kullanmakta olup bu rakam 62,7 milyona tekamül eden internet kullanıcısı demektir. Her yıl internet kullanıcısı 2,4 milyon, cep telefon kullanıcısı 2,6 milyon aktif sosyal medyayı kullanan kişi sayısı ise 2,2 milyon artmış durumdadır. Türkiye’de toplam sosyal medya kullanıcısı ise 54 milyon olarak açıklanmıştır. Haliyle bu rakamları görünce gazetecilerin de sosyal medya üzerinden insanlara ulaşmaya çalışması kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır.

Sosyal medyanın en aktif kullanıcı potansiyelini ise elbette genç nüfus oluşturmaktadır. Artık salt evde tv ekranında oturup bir haber vs. takip etmek yerine insanların cep telefonu üzerinden dünyanın bir ucundaki haber ve güncel gelişmeleri de takip eder hale gelmiş olması bu konudaki  gelinen son noktayı göstermiş olması açısından önem arz etmektedir . Yayınlanan bir programın  hem geleneksel medya üzerinden  hem de sosyal medya üzerinde gösterilmesi aynı anda çok farklı gruplar tarafından iki yerde de takip edilebilir hale getirmiştir.  Artık insanlar  tv ekranlarında takip ettiği kişileri sadece orada değil farklı sosyal mecralarda da takip etmeyi istemektedir. Bununla birlikte yapılan programla ilgili anında geri dönüş takibi yapılabilmesi  insanların konuya yaklaşımı ve yorumları da anında yansımaktadır. Artık neredeyse sosyal medyada öne çıkan bir haber veya konunun uyandırmış olduğu yankı üzerinden hangi kişilerin tutuklanıp tutuklanmaması gibi  bir konunun gündeme gelmesi   sosyal medyanın erişmiş olduğu gücüde gözler önüne sermektedir . İfade edildiği gibi artık insanların bir konuya ulaşabilmesi sadece bir tuşla olabilme hızındayken, bir şeylerin saklanıp gizlenebilmesi olanaksız hale gelmiştir. Tabi internet yasakları söz konusu olmadığı ve kısıtlama uygulaması  ön görülmediği müddetçe…

Artık  sadece geleneksel medyaya takılıp kalanlar yerinde sayıyor olacak. Dijitalleşme hızı bununla birlikte sosyal medya kullanıcılarına bir konunun ulaşabilme hızının sadece iki dakika gibi bir süreye ulaşmış olması artık dijital medya çağının geldiği son nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

2 thoughts on “GELENEKSEL MEDYA’NIN SONU MU GELİYOR? – Zeynep Kayaalp

  • Ağustos 18, 2020 tarihinde, saat 3:22 pm
    Permalink

    Kesinlikle haklısınız o kadar güzel ele almış ,deyinmişsinizki devamını bekliyor olacağım kaleminize sağlık🙏🏻

  • Ağustos 19, 2020 tarihinde, saat 10:41 am
    Permalink

    Çok doğru ele almışsınız. Artık teknoloji çağındayız. Bunu iyiye kullanmak bizlerin elinde. İstediğimiz her habere ve bilgiye anında ulaşabilmek geçmişe göre büyük avantaj. Kaleminize sağlık

Yorumlar kapatıldı.