Okullar Açılmalı mı? – Kazım Bulut

Okullar açılacak.

Kademeli açılacak.

Yok yok, uzaktan eğitim olacak.

Tam uzaktan da olmayacak, bir kısmı uzaktan, bir kısmı yakından olacak.

Mesafeli olacak, önlemlere uyacaklar, belki de uymayacaklar…

*

Muhtemelen, Okulların açılış tarihinden bu yana, pek çok ihtimal değerlendirildi.

Sonuç? Başlı başına muamma.

***

Öne çıkan görüşlerden biri ”uzaktan öğretim olur, eğitim olmaz” yönündeydi. Her sene değişen müfredat ve eğitim sistemine uyum sağlayan öğrenciler göz önüne geldiğinde, okullarımızda da ne kadar eğitim ve öğretim olduğu tartışılsa da, Kovid süreci özel bir süreç…

*

Toplumsal algılar ne yazık ki kolay kırılamıyor. Öğretmenlerin büyük bir kısmı okulların açılmasını akıllıca bulmuyor. Bunlara verilen cevapsa, ”maaşlarını nasılsa alıyorlar” yönünde. Sanki Kovid’i öğretmenler yaydı da, mesleğe de bunu düşünerek girmişler gibi saçma sapan bir algı aslında.

65 yaş üzerine çocukların bulaştırabileceği düşünüldüğünde, okulların açılması veya farklı eğitim sistemleri çok da mantıklı gelmiyor. Türkiye, Avrupa değil. Çocukları büyüklerinden izole etme şansı çok düşük. Örnek olarak da, bireysel önlemler geliştirilmeli. Avrupa’nın önlemleri, bize yapısal olarak uymayacaktır.

Normal şartlarda, yasaklar sonrasında günlük hasta sayısının Ağustos Ay’ı içinde 100-200 bandında olması gerekirken, sayı 1200 bandında seyrediyor. Sokaklarda maske yasakları olmasa, insanları Covid-19’un varlığına inandırmak da zor. Okullar da üzerine normal şartlarda açılırsa, yaşananları düşünmek bile istemiyorum…

*

Okul ile bağlantılı sektörler, eğitimin yanında maddi zorlukları beraber yaşayacak. Sadece kırtasiye veya sözleşmeli öğretmenler değil konu. Okul çevresinde açılan gıda ürünleri ve okul var diye kurulan işyerleri bile ciddi zorluk yaşar açılmaması durumunda, eğitim ile alakalı sektörler de eklenirse, maddi dar boğaz ilişikli bir çok sektöre de doğrudan zarar verir.

***

ÜNİVERSİTELER, SÜPER TAŞIYICILARI KABUL EDECEK Mİ?  

Üniversite konusu ise daha karmaşık. Örneğin Bursa’da Covid oranı pek çok bölgeye göre yüksek. Burada okuyan öğrenciler, okudukları şehitlere gittiğinde, beraberinde ciddi anlamda virüsü taşıyacaktır. Üniversiteli dediğimiz yaş grubu da, tam olarak süper taşıyıcıya yani belirti göstermeden hastalık geçiren kesime doğrudan uyan ve süper taşıyıcı kategorisindeki en yüksek dilime uyan çocuklarımız oluyor.

*

Tıp ve diğer zorunlu alanların da olduğu düşünüldüğünde, Üniversiteleri açmak mı? Yoksa belirli bölümleri kontrollü olarak açmak mı? Doğru olacak, değerlendirmeyi uzmanlar yapsın.

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017