KUALA LUMPUR 6 – RÜŞVETİN İTİRAFI

Kuala Lumpur serisini pek çoğunuz okudu. Bu defa ”Kuala Lumpur’da bile olmaz” diyeceğimiz konuyu ele alıyoruz. Konu ne yazık ki, Kuala Lumpur’da değil Gemlik’te geçiyor. Sırf, ihbar kabul edilsin diye…

BAŞLAYALIM…

***

2018 yılında, bir anda inşaatların eksiklerine rağmen atılan imza ile sallanmıştı Gemlik gündemi. O dönemde rüşvet dedikoduları dönse de, bir anda üstü kapatılmıştı olayların. Aslında önemli inşaatlar vardı. Müteahhidine, ciddi rakamlar kazandırıyordu…

***

Belediye Meclis Üyesi Ö.U., Gemlik Cumhuriyet Savcılığına giderek itiraf etti olayı. Atılan onlarca imzanın bir tanesinde ”Rüşvet anlaşması” olduğunu beyan etti ve anlaşmadaki isimleri ”suç ortaklarım” söylemi ile ihbar etti. Hatta iddiaların bir bölümünde de spor kulüplerinden birine ödenen para ile durumu belgeledi.

*

Gemlik Belediyesinde Refik Yılmaz döneminde başkanvekili kalan isimlerin attığı imzalar, nedense birilerine her zaman kazanç sağlamıştı. Firmaların listesini yayınlamak lazım belki de itiraf sonrasında. Hatta içlerinde meclis üyelerinin doğrudan veya dolaylı inşaatları bile yer almıştı. Aslında her şey ortadaydı da, itiraf gerekiyordu. O da geldi.

***

FİRMANIN İLK VUKUATI DEĞİL

Meclis üyesinin itirafçı olarak anlattığı olayda, Hisar Mahallesinde bulunan bina, plana uygun yapılmamış, hatta farklı bir parsele de taşmıştı. Dar alan göz önüne alındığında, büyütmek istemişlerdi muhtemelen inşaatı. Aldıkları hafriyat da başlarına bela oldu.

O dönem kayan istinat duvarı binaya ciddi zarar vermiş. Üç blokta altı daire önemli hasar almıştı. Taşıyıcı unsurlarda hasar oluşmuş muydu? Teknik personel değerlendirmiştir herhalde. İşte binanın durumu böyleyken, bahse konu bloklara bile ”yapı kullanma belgesi” o gün başkanvekili olarak bırakılan Ö.U. tarafından imzalanmıştı.

Meğer arkasında farklı bir hikâye varmış. Bir arada oturduklarında ”ben başkan vekili olursam imzalarım ama sizin de şuraya bağış yapmanız gerekiyor” sözü de varmış… Bilindiği gibi bahse konu isimler, daha önce de Belediyedeki imar yolsuzluğunda yargılanmıştı. Nereden tutarsan tut, olay şaibeli.

***

İMAR’DA TEMİZ ELLER OPERASYONU GEREKİYOR

Bir konuya şaibe bulaştıysa, diğer dâhil olanların şaibeli olmadığını söylemek, ahmakça olur. O dönemde atılan imzalar, baştan sona gözden geçmeli aslında. İlk ihbar, diğerleri adına da ihbar sayılmalı. Olayın üzerine gidilirse, Gemlik’in imardaki ”Temiz Eller” operasyonu sayılabilir. Basit görmemek lazım.

***

MALUM İNŞAAT

Aslında o imzaların konusu değil ama orada da aynı isimler geçiyor. İster istemez akıllarda şüphe kalıyor. Daha önceki yazı konumdu. Manastır çıkışında bulunan inşaatın geçmişten gelen gariplikleri. Kumla Belediyesi zamanında, bir şekilde imara açılmıştı. Gemlik Belediyesi sadece sökülüp, takılabilir ruhsata hükmederken, bir anda yine aynı meclis üyesi araya girmişti.

Rüşvetin oluşabilmesi için, Devlet Görevlisi ile pazarlığın yapılması bile yeterlidir. O dönemde, arkadaşın meclis üyesi olduğunu düşündüğümüzde, arsa sahibinin de ona imalatı vaat ettiği göz önüne alındığında rüşvetin bütün unsurları oluşmuş sayılır. Kanun böyle diyor. Malum meclis üyesi de ”İnşaatı ben yapacağım” diyerek dönemim belediye başkanına gidiyor. Sonrasında Belediyeye arsanın belli bölümü terk yapılıyor ve yıllardır alınmayan izin bir günde alınıyor. Aralarındaki para alışverişi, takip edildi mi? Edilmedi mi? Bilemiyorum…

*

İHBARDIR ASLINDA…

Gazeteler, kanuna göre ihbar ve belge yerine geçebilir. Kanun böyle diyor. Yani demem o ki, o dönem baştan sona şaibeli. Hazır ihbar da var. İnceleyip bu şaibeyi ortadan kaldırmak için daha neyi bekliyoruz?

Son olarak; Kuala Lumpur ile Gemlik’in benzerliği, beni hep şaşırtıyor…

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017