SU FATURALARINDAKİ İNDİRİMİ, İLÇE BELEDİYELERİ ÜSTLENDİ

Koronavirüs ile mücadele döneminde, pek çok yere 101 TL fatura gitmesi ile dikkat çekmişti ilk olarak Bursa’nın su bedelleri.

İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da, Sendika başkanlığından alışık olduğumuz eylemlerin bir yenisini de il başkanlığında göstermiş, Bursa’nın su faturalarının fazlalılığını kamuoyunun gündemine almıştı. Geçtiğimiz gün de, Büyükşehir meclisine konu edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, nasıl kurt bir siyasetçi olduğunu, bu hamleyle bir kez daha görmüş olduk.

***

İstanbul Belediyesinde, aynı metreküp su tüketince 18 TL gelen Fatura, Bursa’da 50 TL üzerinde bir rakama çıkıyor. Alinur Aktaş, bunun sorumlusunun da, ilçe belediyelerine ödenen katı atık bedelleri olduğuna hükmetmiş. Bunu kaldırmak için kendi adı ile önerge verdi.

İstanbul Belediyesinde, Atık su bedeli ve bakım onarım bedeli kalemleri de alınmıyor. Bu konuya değinmedi.

*

Yani, İstanbul Belediyesinde 18 TL olan fatura, İlçe Belediyelerine giden katı atık bedeli çıkarıldığında, 25 TL civarına düşecek KDV ile birlikte. Atık su ve bakım onarım bedeli alındığından, yine İstanbul Belediyesinin üzerinde olacak.

BÜYÜKŞEHİR’İN KAYBI OLMADI, YÜK İLÇE BELEDİYELERİNE KALDI

   Diğer kalemleri çıkarmadan, sadece katı atık bedelinin alınmayacağı şeklinde karar çıkınca, Büyükşehir Belediyesinin 1 TL bile maddi kaybı olmadı. Kendisi alacağı ücretlere devam ederken, kesinti ilçelerden yapılacak. Gemlik Belediyesi değerlendirildiğinde, yıllık 6 Milyon TL gibi ciddi bir bütçe, Gemlik Belediyesinin kasasına girmeyecek veya Gemlik Belediyesi, katı atık bedelini bizlere fatura edecek.

Oysa, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, uygulamaların yanı sıra, 500 Metreküp’e kadar su tüketiminden, hiç ücret alınmıyor. Kendimizi İstanbul ile kıyaslayacaksak, tüm kalemlerde kıyaslamalıyız.

***

ALİNUR AKTAŞ; BU PARALARIN ALINMASI MEDENİ VE ETİK DEĞİL

Bütünşehir yasası 2014 yılında yürürlüğe girdi. Ak Parti iktidarının tasarrufuydu. 2015 yılından itibaren de, katı atık bedelleri Buski faturalarına yansımaya başladı. Alinur Aktaş, o dönemde de İnegöl Belediye Başkanıydı. Büyükşehir Belediye Meclisinde, katı atık bedelleri ile alakalı söz aldığında, ”Medeni ve Etik değil”sözleri ile tanımladı katı atık bedelini.

Siyasete bazen aklım ermiyor. Sahi, kanunu çıkaran kimdi?

***

Sonuç olarak, su faturalarımızda indirim olacak ama İstanbul hala bizden daha ucuza su kullanacak. Belediye de, yıllık 6 milyon TL civarında bir gelir kaleminden vazgeçmiş olacak.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017