Umurbey’in sulama sorununa MHP çözümü

Gemlik’in Umurbey Mahallesinde, uzun yıllardır çözüm bekleyen zeytinlik sulama sorunu ile alakalı somut adım MHP Gemlik teşkilatından geldi. Yaz başından itibaren başlayan çalışmanın sonuçlarını Jeoloji Mühendisi Mehmet Yıldız ile birlikte Umurbey halkına sunan MHP’liler, çözüm önerileri ile alakalı da Umurbeylilerle istişare yaptılar.

MHP’DEN UMURBEY ÇIKARMASI

MHP’lilerin çalışma sonuçlarını paylaştıkları ziyarete Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Muhammet Tekin, İl Başkan Yardımcısı ve Jeoloji mühendisi Mehmet Yıldız, MHP İlçe Başkanı Mehmet Emin Özcanbaz, Büyükşehir Meclis Üyesi Osman Durdu, Gemlik Belediye Meclis üyeleri Mahmut Kamil Solaksubaşı, Alparslan Eker, Emrah Keskinden, ilçe yöneticileri ve teknik elemanlar da katıldı.

UMURBEY’İN SULAMA SORUNU YILLARDIR ÇÖZÜLMÜYOR

Konu ile alakalı söz alan MHP Gemlik İlçe Başkanı Özcanbaz; ”Umurbey’in yıllardır çözülemeyen sulama suyu sorununa ilişkin yaz başında yaptığımız çalışmalar ve tespitler sonrasında, sonuçları sizinle paylaşmak ve değerlendirme yapmak için geldik. Bu yıl yağışlar yeterli olmadı. Daha kaliteli zeytin alabilmek için de, sulama önemli bir konudur. Bizler de, sizler gibi geçimimizin bir kısmını zeytin üzerinden sağlayan insanlarız.

Bakım maliyetleri yüksek. Zeytin sulanmazsa tane yapmıyor. Tane yapmazsa masrafını kurtarmıyor. Birçok yerde sulama meselesi halloldu. Kumla’da 14 havuzla sorun çözüldü. Umurbey’de herhangi bir çözüm yok. Bizler de çalışmalar yapmaya karar verdik. Mehmet Yıldız arkadaşımız hem il yöneticimiz, hem de mühendisler odası temsilcisi. Bizler Umurbey’in sulama meselesini halletmek istiyoruz.

İncelemeler sonrasında konuyu Belediye Meclisine ve Büyükşehir Meclisine taşıyacağız. DSİ’nin de yapacağı işler varsa, onlarla da paylaşarak sorunu çözmek istiyoruz. Beraberinde de, sizlerle istişare halinde götürerek el birliği ile yapalım istiyoruz” dedi.

EN HIZLI SONUÇ SONDAJ İLE ALINIR  

Ardından söz alan jeoloji mühendisi Mehmet Yıldız ise harita ve çalışmalar üzerinden örneklerle yaptığı konuşmada; ”Umurbey merasının üç noktasına sondaj suyu ile sulama sorununun %70’i çözülebilir. Özellikle Damlıbağlar Mevkii olarak bilinen bölgedeki suyun, sulama anlamında verimli olabileceğini görüyoruz. Araştırmalarımız bunu gösteriyor. Serbest bölgeye doğru 5 LT/saniye su elde edebiliyoruz. Bu sulama anlamında önemli bir fırsat. Bizim verdiğimiz rakamlar, sürekli su çekersek sabit kalacak rakamlar. Orhangazi tarafından da 1LT/saniye su alabiliyoruz. Bölgede farklı bir fay bulma durumumuzda da, çok daha yüksek su alabiliriz” şeklinde konuştu.

MHP’liler, inceleme sonuçlarını Gemlik Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi ile paylaşacaklarını ve DSİ’den de destek alarak kısa sürede sorunu çözüme ulaştıracaklarını beyan ederek, yakın zamanda saha çalışması yapacaklarını da dile getirdiler.

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017