10 Dakika Yetti – Kazım Bulut

10 dakika şiddetli yağdı…

Bursa – İstanbul karayolu tıkandı.

Umurbey inişinde çökmeler yaşandı.

Balıkpazarı, Gazhane Caddesi, Hürriyet Caddesi tıkandı.

Eski Sahilde altyapı taştı.

Umurbey yolundan gelen yağmur giderleri belli noktalarda olmadığı için, yağmur kendi giderini oluşturdu.

Karayolları çöktü, iç yollarımız tıkandı.

Gemlik’ten Hisartepe’ye ulaşmak 45 dakikayı aldı.

Sadece 10 dakika… Ya, 30 dakika yağsaydı?

***

Bölgede beklenen dolu ve yağış uyarısı, dün saat 17.00 sonrasında başladı. Etkili yağış ve fırtına sadece 10 dakika sürdü. İlk olarak merkezde rögarlar taştı. O 10 dakika, bizlere Gemlik’in olası bir afet durumunda şehirdekileri tahliye edecek, yardım getirecek yolunun olmadığını göstermiş oldu.

*

10 dakikada öğrenmiş olduk ki, planlama olmadan ortaya çıkan yapılaşma doğanın dengesi ile oynuyor, doğa da yaptığımızın hesabını soruyor. Hisartepe mahallesinin altyapısı tamamlanmadan yapılaşma oldu. Ruhsatlar verildi, hatta giderleri, yolları tamamlanmayan bölgeye ruhsat verildi.

Genelde Umurbey bölgesinden, yağmur kanalları ile merkeze gelen ve en fazla Terminal köprüsünü tıkayan yağış, Hisartepe’nin içinden çamurla birlikte Bursa – İstanbul yoluna aktı ve 1 saatten fazla yolun tıkanmasına neden oldu.

***

Gemlik merkezinden araçla 5 dakikayı bulmayan Hisartepe’ye ulaşım, 10 dakikalık şiddetli yağış sonrası 45-50 dakikaya çıktı. Hatta bir ara araçların tamamı durdu, insanlar muhabbet etmeye başladı. Ambulansa yol vermek için bile Emniyet ekipleri ve araçlarından inen insanlar çabaladı, ambulans ancak o şekilde geçebildi. İyi ki, o esnada o bölgelerde yaralanan olmadı, ambulanstan önce muhtemelen imam yetişirdi.

*

”Hemen müdahale edildi” demek isterdim, 10 dakikalık yağmur sonrasında. Çoğu bölgede vatandaş kendi çabası ile çözdü olayı. Belediye ekipleri belli noktalarda yardımcı oldu. Buski’nin ekiplerinin bölge için yeterli olmadığını gördük. Bursa’dan ilçeye ulaşım olmadığı için, ek ekip de gelemedi. Çalışmalar, sabah saatlerinde bile devam ediyordu.

***

YANIMIZDA OLMAYIN, ÖNLEM ALIN!

Siyaset kurumu genelde bölgede fotoğraf çekerek ”yanınızdayız” dedi. Yanımızda olmayın, bu sorunları önceden öngörün, bize felaketi yaşatmayın. 10 dakika 1 saatte olabilir, farklı afetler de yaşanabilir.

Mevcut planlama ile yaradan tarafından gelen değil, sizlerin beceriksizliği sonumuz olacak. Bir ilçe için master plan yapmak, bu kadar mı zor?

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017