İNCELİK; İŞ MERKEZİNE KONUT RUHSATI

Beynini en az seviyede kullanacağı birinin anlayacağı şekilde anlatıyorum…

Ticaret alanında arsan var, bunu konut + ticaret yapmak istiyorsun. Ama ticarethane yaptığın bölümler de olacak, onların da farkını en üst seviyeden ödeyeceksin, yani bir şey değişmeyecek. O zaman, neden imar durumunu değiştirmek istersin?

Bu işte bir ”İNCELİK” yok mu?

***

Gemlik Belediye Meclisinde görüşüldü konu. İlk olarak tüm meclisin oybirliği ile Büyükşehir’e gitti, Şehir Plancıları Odası, yoğunluk artışı nedeniyle plana itiraz edince konu yeniden Gemlik Belediye Meclisine geldi.

*

Orhangazi Caddesinde yapılacak olan çalışma, tabelalardan görüldüğü kadarıyla ”İş Merkezi” olarak adlandırılmış. Yani, ticaret yapılacak. Projenin ticaret olmasında herhangi bir sıkıntı yok. Normal seyrinde ilerleyecek. Firma sahibi başvuru yapmış. İş Merkezi olarak adlandırdıkları yere, ”Ticaret + konut” istemiş…

*

KONUT VE TİCARET ARASINDAKİ NÜANS, TAMAMEN MADDİ

Ticaret alanı olunca otopark zorunluluğun oluşuyor. Aynı zamanda harcı da fazla olunca, ruhsat aşamasında ciddi rakamlar ödeniyor. Konu konut olunca, bir anda otopark sayın düşüyor, yer ayırman gerekmiyor. Başlı başına görsel ve maddi kar ediyorsun. Bir yandan da harçların az ödenince, senden iyisi olmuyor. Mevcut yerde durum değerlendirildiğinde, 500 Bin TL’ye kadar kar etme durumun oluşuyor.

*

ARADAKİ FARKI ÖDEYECEĞİNİ TAAHHÜT ETMİŞ DE

Gemlik Belediye Meclisinde konu gündeme gelince, daha ciddi imar konularında bile söz almayan sektör içindeki meclis üyelerinin söz alması dikkatimi çekti ilk olarak. Firma konut + ticaret olarak izin alırsa ve ticaret yaparsa, aradaki farkı en üst düzeyde ödemeyi vaat etmiş.

Şeytan da, tam bu ayrıntıda gizli, biraz dikkatli bakmak yeterli bence. Alt katın ticaret olduğunu düşünün, üst katın da konut olarak projelendirildiğini. Üst katı konut olarak kiraladı ama vatandaş gitti iş yeri yaptı. Firma ”benim suçum ne? Ben konut olarak verdim” diyecek. Yemin etse başı ağrımayacak, sözleşmesi de bu yönde olacak. Konuta otopark zorunluluğu daha düşük, aynı zamanda harç da düşük. Suç firmanın değil, bölümü satın alan veya kiralayanın olacak, elimizde taahhüt kalacak. Belediye de, olası bir geliri kaybetmiş olacak. Sadece bir defalık gelir de değil, eğer iş yeri olursa 50 yıl belediyeye ödeme yapacaklar.

***

Öneri MHP’nin ret, İyi Partisinin çekimser oylarına karşı Ak Parti ve CHP oyları ile kabul edildi. Yarın orada oluşacak bir kamu zararından, rapora ”olur” veren tüm meclis üyeleri sorumludur.

İşin içinde ”İNCELİK” yoksa, aradaki nüansı ilkokul çocuğu bile anlar. Tabelasına iş merkezi yazan, proje aşamasında konut + işyeri yazan firmaya güvenmemek için önemli nedenlerim var. Farklı nedenlerimiz de var ama bugünün konusu değil…

Şimdilik bu kadar.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017