İznik Gölünde nem çok nem

İznik Gölü, son zamanlarda balık ölülerinin kıyıya vurmasıyla anılıyor. En son tatlı su samurunun da cansız bedeni kıyılarda bulundu. Göl can çekişirken, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın açıklamasında adeta zirve yaptı…

‘’Balık ölümleri kirlilikten değil’’ dedi Sargın, ölümlerin sebebi kurulan tuzaklarmış…

Sargın’ı, bilimsel açıklamasından dolayı kutluyorum. İlçeye sahip çıkmayan başkanlık nasıl yapılır, adeta ders vermiş. BölgeFsumiz adına kendisiyle onur duyduk… Belki de balıklar nemden ölüyordur. İznik gölü zehirli değil ama nem çok nem…

***

Gelelim asıl mevzuya…

Her ne kadar Belediye Başkanı gölün kirli olmadığını ifade etse de, göl ve gölü besleyen kaynaklardan, tarım ilaçlarının etkisi yok sayılamaz. Özellikle de bu dönemin ilaçlama dönemi olduğu düşünüldüğünde, tez neredeyse kendiliğinden doğrulanıyor.

ÇED raporları olumlu çıkmasına rağmen, uzun süre tepki gören çalışmaydı İznik Gölü çevresinde oluşacak barajlar. Özellikle Sölöz Barajının ekolojik dengeyi bozacağı çok sayıda uzman tarafından da dillendirilmişti.   Su analizi göndermişler, temiz çıkmış… Bölgeden analize göndermek değil, gölü incelemek gerekiyor. Yapmak istemiyorsanız, o ayrı mesele.

***

Sargın kendi iddiasını ‘’ “Farkındaysanız başka bir türden ölü balık göremiyoruz. Eğer suda kirlilik olsaydı bizim kızılkanat diye tabir ettiğimiz balıklar, sarıbalıklar, akbalıklar, yayın balıkları da kıyılarda görürdük’’ sözleri ile doğrulamaya yeltendi.

Ölü balık bir yana, ölü Su Samuru bile bulundu… Hala mı göl temiz?

NOT; BÖLGE GAZETESİ YANİ SAYISINDA ÇIKACAK YAZIMDIR.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.