Adliye Köyünde Doğa Katliamı

Gemlik’in Adliye Mahallesinde (Köyü) hafriyat firmaları, hafriyatlarını dere yatağına dökerek göz göre göre doğaya zarar veriyor.

Açık şekilde dere yatağına döküldüğü ve Hafriyat Yönetmeliğinde hafriyat atıklarının ayrıştırılmasına yönelik hüküm olmasına rağmen, çıkarıldığı gibi döküm yapılan bölgede hafriyatın doğaya aleni zarar verdiği görülüyor. Benzer sorunlarla çeşitli defalar doğa kirliliği yaratan Gemlik’te, atıkların aleni olarak dökülmesi de şaşkınlık yaratıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hafriyat Yönetmeliği 2. Bölüm 5. Madde (H) bendinde ”Hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıkları, gerekli izinleri alınmış sahaların dışında, denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülemez ve dolgu yapılamaz” ibaresi yer almasına rağmen, kanun tanımaz tutumun sebebi de merak ediliyor.

PEK ÇOK YERE DÖKÜLÜYOR

Gemlik’in pek çok dış mahallesinde benzer olayların yaşandığı da iddia edilirken, hafriyatların döküm sahaları ve benzer yerlere ulaşımın yol maliyetinden kaçınıldığı üzerinde duruluyor.

Konu ile alakalı herhangi bir kurumun tespit yapıp yapmadığı veya cezai işlem uygulayıp uygulamadığı bilinmiyor. Kanun tespit edilmesi durumunda tekrar doğaya kazanılarak bölgeden atığın alınmasını da döken firma veya şahısa yüklüyor.

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.