Galip Gür’den Gemlik Belediyesi Hakkında Suç Duyurusu

Cumhuriyet Halk Partisi Gemlik Belediye Meclis Üyesi Galip Gür, Gemlik’te bugne kadar satılan taşınmazlar ve bunlardan elde edilen gelir miktarı ile alakalı detaylı bilgi istedi. Bilgi Edinme Kanunu ile yaptığı talebe uzun süredir cevap verilmediğinin altını çizen Galip Gür, Bilgi Edinme Kanununa uymadığı gerekçesiyle Gemlik Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gemlik Adliyesi önündeki basın açıklamasına CHP Gemlik İlçe Başkanı Cemil Acar, Belediye Başkan Adayı Mehmet Uğur Sertaslan ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

BELGELER KASITLI VERİLMEDİ

Konuşmasına belgelerin kasıtlı olarak verilmediğini ifade ederek başlayan Gemlik Belediye Meclis Üyesi Galip Gür, “Bizler bilgi edinme kanunu kapsamında dilekçemizi vererek Belediyeye başvurduk. 2014’ten bu zamana kadar yapılan satışları sorduk. Gemlik Belediyesi tarafından bu belgeler bize kasıtlı olarak verilmedi. Halkımızı bilgilendirmek açısından biz bu belgeleri istiyoruz. Belediye Başkanı Refik Yılmaz denetim komisyonunda verdik gibi kanunen hiçbir geçerliliği olmayan bahaneleri bize sunuyor. Bizi yaklaşık Ocak ayından beri oyalayan belediyenin artık bu tavrından vazgeçerek kanuni hakkımız olan bu belgeleri bizlere ulaştırması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından CHP’liler Gemlik Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

***    ****

SUÇ DUYURUSU DOSYASI ŞU ŞEKİLDE;

 

GEMLİK CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

MÜŞTEKİ     : Galip GÜR (TC. 32641184368)                                                                                   Gemlik Belediye Meclisi Üyesi                                                                              Hamidiye Mah. Orhangazi Cad. No:41/4 Gemlik/BURSA

SANIK          : Gemlik Belediye Başkanlığı İlgili Memur ve Amirleri.

SUÇ              : 5237 Sayılı TCK.121 ve 204/2 Maddeye Muhalefet
4982 s.Bilgi edinme kanununa muhalefet, 3071 Sayılı Kanuna Muhalefet

SUÇ TARİHİ : 09.04.2018

OLAYLAR       : 1- Gemlik Belediye Başkanlığı Makamına, 09.03.2018 tarihinde verdiğim ve 5340 sayı ile kayıt olan ekte sunulan dilekçem ile, 2014 yılından,  dilekçenin verildiği tarihe kadar;  Belediyemizce satılan Arsa, arazi, ortağı bulunduğumuz şirket hissesi, tarla, zeytinlik ve gayrimenkullerin adedi, m2’si, ve satış bedellerinin listelenerek, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu  hükümlerince, yasal süresi içerisinde yazılı olarak tarafıma gönderilmesini talep ettim.

2- Talep ettiğim bilgiler, Belediyemiz kayıtlarından kolaylıkla çıkartılarak tarafıma verilmesi mümkün ve ek bir araştırma ve inceleme gerektirmeyen somut ve basit olarak tespiti ve listelenmesi mümkün bilgiler olduğu halde;  4982 Sayılı Yasada öngörülen süre içerisinde tarafıma gönderilmeyince; Gemlik Belediye Meclisi’nin Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı Belediye Meclisi toplantılarında söz alarak, Bilgi edinme Yasası kapsamında talep ettiğim bilgi ve belgenin tarafıma verilmediğini, bunun suç teşkil ettiğini, bu durumun devamı halinde suç duyurusunda bulunacağımı beyan ettiğim halde ”Belediye Başkanımız tarafından ilgili birimler gönderir” denilmek suretiyle konu geçiştirilmiştir.Yine işlem yapılmamış ve tarafıma istediğim bilgi ve cevap gönderilmemiştir. Şu ana kadar da dilekçelerime bir işlem yapılmamış, cevap da verilmemiştir.

 

3- Gemlik Belediye Başkanlığı’nın söz konusu uygulaması; 4982 Sayılı Yasaya açıkça aykırıdır. Şöyleki;

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 4 üncü maddesinde, herkesin bilgi edinme hakkına sahip olduğu, 5 inci maddesinde, kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idari ve teknik tedbirleri almakla yükümlü oldukları, 14 üncü maddesinde bilgi edinme başvurusuyla ilgili yapılacak itirazlar üzerine, 16 ve 17 nci maddelerde öngörülen sebeplere dayanılarak verilen kararları incelemek, kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar vermek üzere; Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu oluşturulduğu hükme bağlanmıştır.

Belediye Başkanlığı’nın bu uygulaması,                            Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 74.Maddesi “(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir.(Değişik: 3.10.2001–4709/26 md.) Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.” Hükmü ile 5237 Sayılı TCK ‘NUN 121.Maddesi – (1) Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukukî bir neden olmaksızın kabul edilmemesi hâlinde, fail hakkında altı aya kadar hapis cezasına hükmolunur.” hükümlerine aykırı olup, bu yasal görevi yerine getirmeyen kamu görevlileri görevi ihmal suçunu işlemiş olurlar.

Bilgi veya belgeye  erişim süreleri ,

Madde 11- Kurum ve kuruluşlar, başvuru üzerine istenen bilgi veya belgeye erişimi onbeş iş günü içinde sağlarlar. Ancak istenen bilgi veya belgenin, başvurulan kurum ve kuruluş içindeki başka bir birimden sağlanması; başvuru ile ilgili olarak bir başka kurum ve kuruluşun görüşünün alınmasının gerekmesi veya başvuru içeriğinin birden fazla kurum ve kuruluşu ilgilendirmesi durumlarında bilgi veya belgeye erişim otuz iş günü içinde sağlanır. Bu durumda, sürenin uzatılması ve bunun gerekçesi başvuru sahibine yazılı olarak ve onbeş iş günlük sürenin bitiminden önce bildirilir.  10 uncu maddede belirtilen bilgi veya belgelere erişim için gereken maliyet tutarının idare tarafından başvuru sahibine bildirilmesiyle onbeş iş günlük süre kesilir. Başvuru sahibi onbeş iş günü içinde ücreti ödemezse talebinden vazgeçmiş sayılır.

4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunun 12. maddesi hükmü gereğince “bilgi edinme başvurularının değerlendirilerek başvuru sahiplerine cevap verilmesi başvurunun yapıldığı kurum veya kuruluşa ait bir yükümlülüktür”.

Devlet yönetiminde bulunan kişiler , kanunların belirlediği çerçevenin dışına çıkıp, Anayasanın 74. Maddesinde Hüküm altına alınan Vatandaşlık hakkını kullanan insanlara, hiç işlem yapmama gibi hakları yoktur.

Bu yöneticilerin durumları gizlemeye çalışılması, dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi, Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi düzenlememesi gibi fiilleri görevi ihmal suçu teşkil eder.

4982 Sayılı Yasa uyarınca verdiğim dilekçemi cevaplamakla görevli memur ve dilekçemi ilgili memura sevk ve denetlemekle görevli amirin tespiti ile Sanıkların eylemi suç teşkil ettiğinden, gerekli kovuşturmanın yapılarak sanıkların cezalandırılması için,  Savcılığınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ MESNETLER: Anayasa’nın 74.Maddesi,5237 Sayılı TCK 121 Maddesi,3071 Sayılı Yasa,4982 Sayılı Yasa ve ilgili sair mevzuat

NETİCE ve TALEP: Yukarıda arz ve izahına çalışılan sebepler ile resen nazara alınacak diğer sebepler muvacehesinde; unsurları oluşmuş bulunan suç sebebi ile tespit olunacak Sanıklar hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için, kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.  25.07.2016
Şikayette Bulunan Galip GÜR

 

EKİ : 09.03.2018 tarih ve 5340 Belediye kayıt nolu bilgi edinme başvuruma ilişkin dilekçem.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.