CHP; Belediye Konutları Aylık 2 Bin 3 Bin TL civarında satılacak

Gemlik Belediyesi tarafından yaptırılan ve satış şatları belirlenen toplu konutlar ile alakalı açıklama yapan CHP Gemlik İlçe Başkanlığı, bankalardan aldığı verilerle ilginç bir iddiada bulundu. Bankalardan 100 Bin TL kredi çekilmesi durumunda aylık ödemesinin 2 Bin 100 TL ve 3 Bin 300 TL arasında olacağını iddia etti.

CHP tarafından yapılan açıklama şu şekilde; ”

Gemlik Belediyesi tarafından inşa ettirilen sosyal konutların tahsis şartlarını belirleyen yönetmelik, 29 Ağustos 2018 tarihli olağan üstü meclis toplantısında AK Partili meclis üyelerinin kabul oyu, MHP’li meclis üyelerinin çekimser oyu ve Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis üyelerinin ret oyuyla belediye meclisi tarafından AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmiştir.

Olağanüstü meclis toplantısı sırasında, özet yönetmelik hakkında sakıncalı hususlar dile getirildiği sırada, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz tarafından grup sözcümüz ve Belediye Meclis Üyelerimizin ayrıntılı açıklamalarda bulunmaları önlenmiş ve Meclis üyelerimizin sözleri kesilerek ‘anlaşıldı siz zaten ret oyu vereceksiniz’ diyerek meclis oturumunu kapatarak muhalefetin konuşma hakkı elinden almıştır.

5 Eylül Çarşamba günü yapılan meclis toplantısında CHP Meclis Grubu olarak bu yönetmelik dar gelirli ailelerin daire sahibi olmasını engeller dedik. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ‘o zaman CHP Meclis Grubu olarak siz bir yönetmelik hazırlayın 11 Eylül Salı günü yapılacak olan mecliste görüşürüz ve gerekli değişikliği yaparız’ dedi.

Gel gelelim yangından mal kaçırırcasına 10 Eylül Pazartesi günü bu yönetmeliği sanki dar gelirli ailelerin daire sahibi olmalarını engellercesine Bursa Olay Gazetesi’nde yayımlayarak yürürlüğe soktu.

Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak bu yönetmelikte düzeltilmesi gereken 2 temel konu bulunmaktadır;

1 – Genel yönetmelik 7. maddesinin son fıkrasında getirilmiş olan puanlama kriterleri özel yönetmelikte ortadan kaldırılmıştır.

Genel yönetmelikte; Tahsis edilecek miktardan fazla müracaat olması halinde uygulanacak puanlama kriterleri belediye tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenir, dendiği halde. Gemlik Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edilen özel yönetmelikte puanlama kriterleri belirlenmemiştir. Genel yönetmelikte aile nüfusu, dul, emekli, engelli, evde yataklak hasta bulunması, çocukların gelir getirici bir işte çalışıp çalışmadığı, aile bireylerinin sahip oldukları araç ve diğer varlıklar, gazi, şehit eş ve çocukları ile diğer hususlar puanlama kriterleri dikkate alınarak puanlandığı halde, Gemlik Belediye Meclisi tarafından kabul edilen özel yönetmelikte gruplar oluşturarak kura çekilmesi benimsenmiştir.

Genel yönetmelikte uygulanması gereken puanlama sistemi, gerçekte dar gelirli aileyi tespitinin yanı sıra en çok ihtiyaç duyan dar gelirli aileyi belirlemektedir.

Sayın Başkan, genel yönetmelikte uygulanması gereken puanlama sistemini neden uygulamadın?

2- Yine genel yönetmeliğin, tahsis şartlarını düzenleyen 11. maddesinde sosyal konut bedelinin peşinatı olarak %10’dan az olmamak üzere peşinat alması ve toplam ödeme süresinin 20 yılı geçmemesi hüküm altına alınmış iken, Gemlik Belediyesi’nce kabul edilen özel yönetmelikte, konut bedellerinin 21 gün içinde peşin olarak ödenmesi benimsenmiştir. Sonuçta kabul edilen bu yönetmeliğin ortaya koyacağı filli durumu özetlemek isteriz.

Kabul edilen yönetmelikte, dar gelirli vatandaşımızın sosyal konut bedelinin tamamını 21 gün içerisinde ödemesi, bu ödemeyi yapmak üzerek bankalardan kredi kullanmaları ne kadar doğrudur.

Bakın arkadaşlar;

Dar gelirli; Aylık toplam geliri asgari ücretin, iki katının %25 fazlasını geçmeyen aileyi yani, 4.000 tl ve aşağısında bir gelire sahip olma şartını gerektirir. Dar gelirli bir vatandaşımızı Gemlik Belediyesi’nce kredi kullanmaya sevk edilmiştir.

Şöyle bir hesaplama yaparsak: Dar gelirli aile bankaların güncel faiz oranları ile peşinat hariç 100.000 tl 120 ay kredi kullandığında bugün için en düşük 2.113 tl ile 3.368 tl arasında taksit ödemeye mahkum edilecektir.

4.000 tl altında geliri olan dar gelirli ailenin 120.000 tl ile 150.000 tl arasında belirlenmesi muhtemel sosyal konutları nasıl alacağını Başkan Refik Yılmaz Gemlik Kamuoyuna açıklamak mecburiyetindedir.

Cumhuriyet Halk Partisi grubunun teklifi puanlama sisteminin uygulanması ve sosyal konutların dar gelirli ailelere genel yönetmelikte olduğu gibi Gemlik Belediyesi’nce taksitlendirme yapılmasıdır.”

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017