Müteahhitler Krize Hazırlıklıymış AMA… – KAZIM BULUT

Doların yükselmesi ile başlayan ekonomideki daralma, Gemlikli müteahhitleri çok etkilememiş…

Hazırlıklı ve antrenmanlıymışlar…

Çok şükür diyorlar, ”Zaten inşaat yapmıyorduk, bize koymadı” diye ekliyorlar…

***

Biraz ironi, biraz da realite içerse de, Gemlik’te geçtiğimiz yıl başlayan KHK depremi, pek çok müteahhit’in işlerinin durmasına neden olmuştu. Gemlik battı veya batacak, yaradan tarafından Gemlik’e özelmiş gibi gelecek düşüncesiyle algı oluşmuştu.

Sodom ve Gomora’dan bile kötü olacağımız düşünülüyordu. Gemlik’in içinde konunun aslı anlaşılsa da, ”yeni bir mahallemiz olacak” denilse de, anlayış lokalin dışına yansımadı. Genel basının Gemlik’i battı batıyor gibi göstermekle yetinmeyip, zeytin havuzlarından çekilen suları bile, ”Gemlik’teki evler su içinde, sürekli su pompalanıyor” diye yansıtması, zaten telaşta olan müteahhitlik sektörüne, en derin darbeyi vurmuştu.

Firma kapatanlar, küçülenler, iş durduranlar ve aldıkları işleri tamamlamaya korkanlar oldu.  Bir yıl boş dursa, yaptığı daireleri kiralamayan müteahhit camiasının ”kiralık” ilanları Gemlik’in her noktasına yayıldı. Geçmişte sıfır dairenin kiralık olması söz konusu bile olmayan Gemlik’te, sıfır kiralık daire, eski daireden daha fazla hale geldi.

Önceden arsa için birbirine düşen Gemlik’teki müteahhitler, arsa almayı, inşaat yapmayı günah saymaya başlamıştı, henüz dolar yükselmeden…

***

Doların yükselmesi ile doğru orantılı olarak da, demir ve inşaat maliyetleri de yükseldi. Gemlik Belediye Başkanı bile bir gazetede yaptığı açıklamada, ormandan dönüşecek alanların yapılmasını doların etkilediğinin altını çizerken, projenin bekleyeceğini belirtti.

Gemlikli müteahhitlere sorduğumuzda ise, ironinin dibine vurarak; ”Allah yöneticilerimizden razı olsun. KHK şokunu yaşamasak, inşaat yapmaya devam ediyor olurduk. Çok şükür ki inşaatımız yok, derdimiz yok” dediler. İki yıl proje yapmama kararı alan büyük bir müteahhit ise; ”Her şerde hayır vardır” diye yorumladı durumu. Aslında ironinin en güzel örneklerini sunsa da, yanındakiler pek anlamadı veya anlamak istemedi. Cevapları ”Allah’ın takdiri” oldu.

***

Fazla ironi yaparsak, gerçeğin önüne geçeriz düşüncesi ile biraz normalleştirelim. İnşaat lokomotif sektörüdür. Yerel ve Genel krizimizin etkilerini ortadan kaldırmaz ”müteahhitler yeterince kar etti, bir şey olmaz” diye düşünürsek, sorunun dönüşü müteahhitler kadar bizleri de etkileyecek.

Genel ekonomiye katkımız ve yaptırımımız olur mu bilemem ama Gemlik’te sektörü canlandırmazsak, diğer sektörler de can çekişmeye devam eder. Hazır gemi batmamışken, su aldığı delikleri kapatalım…

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017