Ortak Akıl Toplantısında Gemlik’in sorunları masaya yatırıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ilçe ve oda borsaların katılımıyla düzenlenen ‘Ortak Akıl Buluşmaları’nın 16.’sı İnegöl’de gerçekleştirildi. Toplantıya Gemlik Ticaret ve Sanayi odası  yönetim Kurulu Başkanı Paşa Ağdemir, Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, Genel Sekreter Agah Arda ve Genel Sekreter Yardımcısı Emre Gemicioğlu katıldı. Toplantıda Gemlik’i GTSO Tarafından tespit edilen ve Gemlik’e ait sorunlar ve çözüm önerileri görüşülmek üzere yönetim Kurulu Başkanı Ağdemir tarafından ilgililere iletildi. Görüşülen konuların kapsamı şu şekilde oldu.

Gemlik Özelinde Tespit Edilen Sorunlar Ve Çözüm Önerileri

1 – Gemlik’e bir OSB Kazandırılması

Gemlik’te ki mevcut sanayi alt yapısı artık ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Oda olarak bu konuda kamu kurum ve kuruluşları ile görüşerek lobi çalışmalarına başladık. Gemlik ülke ekonomisine büyük katkılar sunmaktadır. Mevcut sanayisi, serbest bölgesi, limanları ile büyük bir değerdir. Mevcut yatırımların artması, sanayicimizin ve yatırımcılarımızın daha güzel imkânlardan faydalanabilmesi için Gemlik’e bir OSB kurulmasının elzem olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada hali hazırda bulunan Askeri Hara’ya ait arazi uygun görünmektedir.

2 – Serbest Bölgeye Uygulanan Enerji Kayıp Kaçak Bedelleri

Enerji piyasası kanununda serbest bölgeler organize sanayi bölgeleri sayılmadığı için tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda ortak bir çalışma başlatılmalı ve bakanlığa görüş bildirilmelidir.

3 – Projesi Hazırlanan Demir Yolunun Yapılaması Hakkında

Gemlik sanayi bölgesi, limanları ve serbest bölgesini içine alan ve daha önceden birçok kez sanayi şurasında dile getirdiğimiz Demir Yolu projesinin biran önce hayata geçmesi önem arz etmektedir. Limanlarımıza uğrayacak yük treni ağı ile bir çok noktada kazanç elde edeceğiz. Tren yolunun yapılması ile kara yolunda seyreden kamyon ve tırların yarattığı trafik sorunu ve çevresel etkiler ortadan kalkacak, daha çevreci bir yaklaşımla çok daha verimli sevkiyat yapılabilecektir.

4 – Gemlik Üniversitesi

Hali hazırda hizmet veren Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık yerleşkesinin Gemlik Üniversitesi olması için yoğun çaba harcadık. Bakanlıklar nezdinde lobi çalışmaları yaptık, fakat bir neticeye ulaşamadık. Oysaki yerleşkemiz her türlü alt yapısı ile hizmet vermeye hazırdır. Eğer üniversite olursa ülkemizin en güzide okullarından biri olacaktır.

5 – Zeytine Uygulanan KDV Oranları

KDV Kanunu’nun 28. maddesine göre zeytinin toptan satış fiyatları, KDV oranı %1, perakende fiyatlarda %8’dir. Üreticinin üretim için aldığı her malzeme ve yardımcı maddelerde %18’dir. Bu durum sınırlı imkânlarla ayakta durmaya çalışan zeytin üretici kuruluşlarını ciddi miktarda finansal sıkıntıya sokmaktadır. Bu konuda gerekli düzeltici önlemlerin alınması yararlı olacaktır.

6-  Gemlik Kavşağı

Gemlik esnafı ve turizmi için son derece önemli olan ve hali hazırda ilçemize girişin kapalı olduğu dört yol kavşağı, ışıksız bir proje ile yeniden açılmalıdır. Bu kavşağın açılması ile hem Gemlik’e giriş ve çıkışlar daha kolay olacak, hem de çarşı esnafının mağduriyeti ortadan kalkacaktır.

 7-  İnşaat Sektörüne Dair Sorunlar

Çıkarılan 696 sayılı KHK’nın  Gemlik piyasasına olumsuz yansıması.

Euro ve dolardaki  değişikliklerden ötürü inşaat maliyetlerin tam olarak çıkarılamaması  ve belirlenememesi nedeni ile  yatırımcının yatırım kararı vermekte zorlanması.

Kredi faizlerinin yüksek oluşundan ötürü tüketicinin bu faiz oranlarında kredi kullanmaktankaçınmasına bağlı talep düşüklüğü ve buna bağlı olarak inşaat stokundaki fazlalık.

Kentsel dönüşümde önceki imar planları ile yeni planların  bir biri ile uyumsuzluğu nedeni ile kentsel dönüşümün yapılamaması.

Dolar ve euro paritesindeki değişikliğin taşeron sözleşmelerine direk yansıması sonucu tedarikçilerin sözleşme şartlarını yerine getirememesi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017