Marmarabirlik Kooperatiflerinden Sarıbal’a Tepki

Marmarabirlik’e bağlı sekiz kooperatif, Gemlik Atatepe Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, haklarında çıkan haberler ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın açıklaması ile alakalı basın açıklaması yaptılar.

Toplantıda en dikkat çeken açıklama ise daha önce Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa’nın ”Afrin’den zeytin aldığımızı ispat etsinler, istifa ederim” çıkışına, Gemlik,  Mudanya, Erdek, Orhangazi, İznik, Edincik, Mürefte ve Marmara Adası Kooperatiflerinin de destek vererek, ”ispat ederse bizler de istifa edeceğiz” söylemleri oldu.

Marmarabirlik’e bağlı sekiz kooperatif olarak ortak açıklamayı İznik Kooperatif Başkanı Ali Bulut okudu. Açıklama şu şekilde; ”Son günlerde bqazı siyasi çevrelerce, Marmarabilik’in Afrin’den zeytin aldığına dair açıklama yapılmıştır. Sayın Başkanımız Hidamet Asa, konu ile alakalı ‘1 kg dahi zeytin alındığını ispat etsinler, istifa ederim’ demişti. Bizim Marmarabirlik yönetim kuruluna güvenimiz tamdır. Eğer iddialar ispatlanır ise biz de sekiz kooperatif olarak istifaya hazırız. Olmayan ticareti varmış gibi göstermenin amaçlarının ne olduğunu anlamış değiliz.

Marmarabirlik olarak 10 Eylül 2018 tarihinde rekolte beyannamesi alımına başlanmış olup, 15 Ekim 2018 tarihinde tamamlanmıştır. Toplamda 70 Bin Ton üzerinde rekolte beyanı gelmiştir. Tüm kooperatif başkanları toplantılarında 52 bin ton zeytin alımı planı yapmıştır. 12 Ekim Cuma günü de alımlar başlamıştır.

Marmarabirlik 2010 yılından önce zarar eden kurum halindeyken, bugün 1 TL kredi kullanmayan ve geçmiş dönemlerin borçlarını ödeyen kurum haline gelmiştir. Buradan üreticilerimize sesleniyoruz. Başta Kooperatif yönetim kurulları olarak, bölgesel sıkıntıların giderilmesi için gayret ve dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ürün alımı yoğun şekilde devam etmektedir. Kooperatiflerimizde ürün alımlarının durması söz konusu değildir. Bunlar üreticiyi ve Marmarabirlik’i yıpratmak için yapılan maksatlı haberlerdir.

Yapılan asılsız açıklamaların çıkış noktası, Gemlik Kooperatifinin faaliyet alanında bulunan Yalova’nın Fıstıklı Köyüdür. Bu köyümüzde bulunan Gemlik Kooperatifleri ortaklarımızın verdiği rekolte beyanları sadece 69 tondur. Marmlarabirlik alım planı 52 bin ton, Gemlik Kooperatifinin alım planı ise 4 bin 500 tondur. Bununla birlikte karşılaştırıldığında küçük bir miktardan bahsedilmektedir. Kaldı ki, Fıstıklı da alımlar yapılmakta olup, üreticilerimiz ürünlerimizi kooperatiflerine teslim etmeye devam etmektedir.

Marmarabirlik hepimizindir ve üreticinin sigortasıdır. Bugünü değil, geleceği düşünelim. 2018/2019 ürün alım kampanyasının başta üreticilerimiz olmak üzere, tüm Marmarabirlik ailesine hayırlı olmasını diliyoruz.”

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017