Firmalar atıklarını Karsak Deresine salmaya devam ediyor

İznik yolu üzerinde bulunan firmaların, kimyasal ağırlıklı yaptığı çalışmalar atıklarını bırakmaya devam ediyor.

Çeşitli dönemlerde de, Gemlik Karsak Deresine atıkların salındığı, Orhangazi Belediyesinin arıtması olmadığından doğruda dereyle buluştukları ve buradan da denize kadar devam ettiği konu edilmişti. Son ortaya çıkan görüntülerde ise İznik yolu üzerinde bulunan firmaların, atıklarını doğrudan Gemlik Karsak Deresine ulaşan gidere bağladığı gözlendi.

ZEYTİNİN ATIK SUYU ARITILIYOR MU?

Zeytin üzerine çalışan firmanın, hem zeytin atığını, hem de raf ömrünü uzatmak için yaptığı işlemin atıklarını dereye saldığı belirtilirken, firmanın atıkları nasıl temizlediği merak konusu oldu.

NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK

Çeşitli dönemlerde gündeme gelen Karsak Deresine salınan atıklar ile alakalı çeşitli girişimler yapılsa da, kesin çözümün bulunamaması Gemlik’in ve denizin geleceğini tartışılır duruma getiriyor. Bilindiği gibi Marzim ve Orzim’in de atıkları, doğrudan arıtılmadan Gemlik’te denize kavuşan Karsak Deresine salınıyor.

BÖLGEDEKİ EN DONANIMLI ARITMA BİZDE VAR 

Konu ile alakalı Ad Tarım isimli firmadan yapılan açıklamada, bölgedeki pek çok firmanın arıtmasının olmamasına rağmen, kendi firmalarının en donanımlı arıtma tesisine sahip olduğu, yapılan çalışmaların da sürekli İl Müdürlüğünden denetlendiğini ifade ettiler. Karsak deresindeki kirliliğin de farkında olduklarını ifade eden firma, diğer firmaların da kendileri gibi duyarlı olması durumunda, temizliğin sağlanacağının altını çizdi. Salamura suyu ile alakalı da bilgilendirme yapan firma, salamura suyunun doğrudan Buski’ye verildiğini, belgeleriyle beyan etti. Ayrıca deşarj izni alarak, çalışma yaptıklarını belgeleri ile beyan ettiler.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017