Meclisten Sızan İsimler – KAZIM BULUT

Meclis’ten Sızan İsimler

 

Mecliste ne olduğunu bilemeyen vatandaşların büyük kısmında, meclis üyesi sıralaması takıntısı vardır…

Meclis’te işe yarar mı? Yaramaz mı? Nitelikleri meclise uyun mu?

Hiç bakmadan, yakınımızın veya hemşerimizin sıralamadaki yerini, hayat memat meselesi yaparız. Sonrasında ne yaptığını takip bile etmeyiz.

19 Şubat’ta listelerin son hali seçim müdürlüğüne teslim edilecek ve kamuoyuna açıklanacak. O gün gelmeden ortaya çıkan dedikodular şunlar…

***

CHP’NİN BİRİNCİ SIRASI ESKİ ÜLKÜCÜ MÜ?

Cumhuriyet Halk Partisi, meclis üyesi listesi çalışmalarına hatırı sayılır mesai harcadı. Sertaslan’ın aday olarak erken açıklanmasının da avantajını kullanan CHP’liler, teknik ve Belediye Meclisine katkı sağlayabilecek isimlerden önemli bir kitle oluşturdular. Önceki dönem meclis üyelerinde Fatih Buluk dışında hepsi başvuru yaptı. Ayrıca, bir öndeki dönemde görev alan Arzu Karataş da aday listesinde olacak. Teknik eleman demişken, KHK Toplantısının yıldızı Zeynep Akış Serintürk de CHP listesinde olacak.

Tüm bunlara rağmen, 1 ve 3’üncü sıralar İyi Parti’ye verilecek. Teşkilattaki dağılma ve karmaşa sonrasında zorluklarla taşları yerine oturtan İyi Parti’ye Gemlik’te verilen sıralar bana göre teşkilatın çapına göre fazla. Yine de, Genel Merkezlerinin kararıdır. İyi Parti’nin 1. sıradan vereceği ismin, önceki dönem MHP Belediye Başkan Aday Adayı Ertuğrul Yavuz olacağı üzerinde duruluyor.

CHP’nin diğer sürprizi uzlaşma olursa Giresun bölgesinden gelebilir.

***

AK PARTİ’DE LİSTE SAVAŞLARI

Yukarıda ilçe başkanı olarak iktidar partisine ilçe başkan olarak atansam tek şartım olurdu; ”Meclis Listesini ya bana bırakmayın, ya da teknik eleman zorunluluğu getirin” ama hiç bir söylemin de kabul olmazdı.

Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar İslam, meclis üyelikleri konusunda önceliğine halkla ilişkileri koymuş. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gönül Belediyeciliği söylemini dikkate alan İlçe Başkanı, başvuran adayların vatandaşla olan ilişkilerini, Gemlik’in ihtiyaçları ile alakalı bilgi birikimlerini ve meclise etkin olarak alacağı görevlere göre değerlendirmeyi esas oluyor.

Bu esaslara rağmen, Ak Parti içindeki liste savaşları durmadan devam ediyor. Onun yakını veya bu derneğin isteği gibi taleplerle uğraşan İlçe Teşkilatı, 70 kişiye yakın bir listesi il başkanlığına gönderdi. Ak Parti’de de önceki dönem meclis üyelerinden büyük çoğunluğu başvurularını yaptı. Aynı zamanda Belediye Başkanı aday adaylarından da, liste için başvuranlar var. Bildiğim kadarıyla aday adaylarından Ahmet Avcı, Fehmi Arslan ve Süleyman Çevik meclis üyeliklerinde yer alması düşünülen isimler.

Önceki meclisten Gülşen Uslu’nun Büyükşehir tarafından istendiği iddia ediliyor. Gemtaş ve konutlar ile alakalı projelerde adı sıklıkla anılan Uslu’nun adaylığı soru işaretlerini beraberinde getirebilir. Aynı zamanda Ahmet Avcı’nın başkan yardımcısı olabileceği üzerinde de duruluyor.

Şimdilik söylemlerin büyük bölümü iddia. Yaşar İslam, kurmayları ile aralıksız değerlendirme yapıyor. Eski ve yeni başvurular göz önüne alındığında Gönül Belediyeciliğine kim yakın? Teşkilat karar verecek.

***

SAADET’TE İLK SIRALAR KİMİN?

Saadet Partisi ve Adnan Bıyıklı’nın birleşmesiyle liste ile alakalı sıralamalar yeniden masaya yatırıldı. 1. sıra Adnan Bıyıklı’ya yakın isim mi olacak? Yoksa Saadet Partisinin belirleyeceği isim mi? Öncelikli soru işareti bu yönde.

Sahada, Saadet Partisinin bu dönem meclise üye sokabileceği düşünülüyor. Meclis sıralaması öncesinde yapılan anket de sıraya kimin geleceği konusunda etkili olacaktır. Eğer Saadet Partililer ankette ışık gördüyse, sıralamayı buna göre yapacaktır. Her dönem Saadet Partisinin yükünü çeken Hamza Aygün, Sedat Özmen ve Cihangir Dinç gibi isimlerin üst sıralarda yer alabileceği düşünülüyor. Bıyıklı kontenjanından kim girecek? O şimdilik duyulmadı.

***

MHP LİSTE ÇIKARIRSA?

Şu ana kadar aksi bir bildiri gelmedi. MHP Gemlik’te kendi listesi ile seçime girecek. Cumhur İttifakı adayı da Berkay Bulut olacak. MHP’nin 1.ve 2. sıralarının Mehmet Kayaoğlu ve Osman Durdu olarak açıklanması umuluyordu da. Kayaoğlu’nun sendika görevinden dolayı meclise görev almama ihtimali bulunuyor. Bu ihtimal de Osman Durdu’yu son dakika sürprizi olmazsa liste başı yapıyor. Listenin diğer sıralarının ise parti içinden tamamlanması bekleniyor…

***

HACI ÖMER YAVUZ, FARKLI SİYASİ GÖRÜŞLERE KAPI AÇTI

Büyük Birlik Partisi Belediye Başkan Adayı Hacı Ömer Yavuz ise listesinde farklı görüşlerden isimleri de barındıracak. Bu dönem fazladan oy alarak sürpriz planlayan Belediye Başkan Adayı, listesiyle de dikkat çekecek mi?

***

Dediğim gibi bunların tamamı ihtimal, siyasi partiler farklı ve öne çıkacak isimler için son dakikayı bekliyor olabilir…

Olur mu? Siyasette her şey mümkün.