APOLİTİK SEÇMEN VE DİĞERLERİ – KAZIM BULUT

Pek çok yazarın klasik cümlesidir ”Sonucu kararsız seçmen belirleyecek” ama, Gemlik’te tam da öyle değil aslında.

Apolitik seçmen ve evinde oturan seçmenin savaşı şeklinde geçecek genel seçimler. Diğer taraflarda, politize olanlarda, iş dünyasında, esnafta zaten karar çok önceden belli oldu. Saf tuttular, meydana çıkıp sonuçları almayı bekliyorlar… Hepsi o kadar…

***

EVLERE NE KADAR ULAŞILDI

Adayları tanımayan, tanısa da fikir değiştirmeyecek olan çok sağlam bir kitle var ilçe içerisinde. Seçim eğer 4-5 puanlık farklarla bitecekse, evde oturan ve sadece televizyon izleyenlerin sayısı, en az 10 puandır. Berkay Bulut da, Mehmet Uğur Sertaslan da, bu nedenle ilk çalışmalarına evlerde başladılar. Kabul edelim, evlerde ve çalışmayan kadınlarda Ak Parti’ye yönelim her zaman daha fazla olacaktır.

Tam da bu nedenledir aslında Mehmet Uğur Sertaslan’ın adaylığının erken açıklanmasının avantajını kullanarak sahaya inmesi, aynı zamanda da ev ziyaretlerine başlaması. Doğru analiz ama yeterli olur mu? Bilemem… Çünkü Berkay Bulut da, ev ziyaretlerine hızlı başladı. MHP ile entegre olunduktan sonra da, tereddüt edilen kapılar bile hızlı açıldı, yüksek tempoda ziyaretler geçekleştirildi.

***

APOLİTİK KESİM NE DİYOR?

Seçimin kimse bilmese de en önemli faktörüdür. Siyasiler gibi bakmazlar mevzulara. Televizyon izler, internette dolaşırlar.  Televizyonda siyasileri görünce de kanal değiştirirler. Siyasetin içinde olanların önemsediği hiçbir şey, onlar için önemli değildir. Büyük kısmı 18-30 yaş arasında olsa da, genel kültürleri olan arkadaşlardır. Seçimlerde en hızlı oy geçişleri bu isimler arasında yaşanır.

Sosyal aktiviteler ve sosyal projeler bu arkadaşları doğrudan ilgilendirir. Seçime Giren Ak Parti, CHP, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi bu nedenle sosyal projelere ağırlık verdiler. Sertaslan sahaya erken çıkmanın avantajını kullanıp bu kesime yönelmişti, Berkay Bulut da ekonomik verilerle bu kesime oynadı.

***

İNANDIRICILIK

Detaylı inceleyen seçmen için, projelerin inandırıcılık boyutları önemli unsurdur. Proje tanıtımı yapan 4 adayın da projeleri dikkat çekiciydi. Burada akıllı hamle Berkay Bulut kanadıyla geldi. Muhtemelen Zafer Işık da konuya dâhil olmuştur. Turizme yönelik projelerini incelemek ve desteklemek adına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Gemlik’e gelerek İskele ve Marina projesini inceledi, akıllı hamleydi kabul edelim… Projelerin inandırıcılık boyutunu artırdı.

***

Seçimi belirleyecek dolaylı faktörler şimdilik bunlar… Seçimi kim kazanır? 9 gün kalmış. Süre tahminlerle harcanmayacak kadar kısa.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017