Kim Kaybetti? – Kazım Bulut

Hata yapmak insanlara vergidir, bunu başkalarının üzerine atmak; politikadır.

(Bill Vaugheur)

***

Seçim döneminde siyaset yapamayanlar, şimdi politika yapıyor.

Günah keçisi arıyorlar, kendilerinde asla hata görmüyorlar. Tamamen dış etkenlerden kaybedildi. Asla beceriksizlik yapmadılar. Bekledikleri yerlerden destek alamadılar da, destek alamamak, senin hatan mı? Yoksa destek vermeyenlerin mi?

El birliğiyle ”Biz yaparız” anlayışından çıkmadıkları için kaybettikleri seçimde, toplumda en ufak karşılığı olmayan insanların, ”Bize destek vermeyenler” listesi yapması da, onlara destek verilmemesinin ne kadar doğru olduğunu gösteriyorlar aslında.

Önce kendine bakmak lazım…

Öyle ileriye gitti ki konu, Ülkücü Harekete hizmeti asla sorgulanamayan Giresun kökenli önceki dönem meclis üyesine dil uzatacak kadar. Siyasi geçmişi, davaya hizmeti eleştirdikleri ismin yanından bile geçemeyecek isimlerin, günah keçisi gibi çıkarması en acı davranıştır. Bunu bir de ittifak oldukları Ak Parti’de yönetici olduğunu düşünürsek, durum daha da acıdır… O dil uzatılan eski meclis üyesi davaya hizmetinin zekâtını bile verse, adını ananların ömürlük particiliğinin önüne geçer. Sınırı aşmamak lazım…

***

AZALAR BİLE NORMAL DEĞİL

Gemlik’te seçim döneminin en komik taraftarı bazı muhtar azalarının kendince yaptıkları operasyonlar oldu. Çapsızlığın ve aymazlığın göstergesiydi dikkatli bakınca. Komik duruma düştüler, saygınlıklarını kaybettiler.

Dr. Ziya Kaya Mahallesinde oy kullandım. Eşimle sandığa giderken okul önünde bir muhtar azası önümüzü kesti. Kendince hazırladığı listeyi verdi. Kendisi dışında tüm azaları çizmiş. Eşimle birbirimize baktık. Güldük, geçtik sadece. O verdiği listesinin çizilmemiş halini attık sandığa. İsmi söylemeye gerek yok, Dr. Ziya Kaya’da pek çok kişi biliyordur. Kendi yol arkadaşlarına güvenin yoksa, yerini beğenmediysen, listeye girme…

Benzer uygulamalar başta Eşref Dinçer Mahallesi olmak üzere farklı mahallelerde de yaşanmış. Sadece muhtar azalığı için bile kendi grubunu satan azayı, bir kere daha değerlendirmek lazım. Onurlu bir yenilgi, kazançtan iyidir…

***

İLÇE BAŞKANLIĞI KULİSLERİ

Gemlik tarihinin en onurlu hamlelerinden biri Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar İslam dan geldi. Seçimin sorumluluğunu üstüne aldı İslam ve istifa etti. İslam, Gemlik siyasetine önemli değer ve kalite katmıştı. Gelecek isim yerini doldurabilir mi? Bilmiyorum… Çok da zannetmiyorum. Belki gelecek isim seçim kazanabilir ama İslam’ın siyasete yaptığı ahlaki katkıyı asla sağlayamaz…

İslam’ın istifası öncesinde başlamıştı aslında İlçe Başkanlığı ve yönetimi kulisleri. Eski Bakanlardan birini gurubu diye anılmaya başladı ilk olarak, ciddiye almak istemesek de, kulis aralıksız sürdü. Çavuşoğlu’nun listesiymiş Bursa’daki isimler, onun karşılığı da Efkan Ala imiş. Gemlik’in yönetimini atarken, ona sorarlarmış… Şu alengirli işlerde harcadıkları enerjinin bir kısmını ilçenin faydası için kullansalar, Gemlik’in önünde kimse duramaz… Allah akıl, fikir versin.

İlçe Başkanı Yaşar İslam’ın istifası ilde şu anlık kabul edilmedi de, edilme ihtimali yüksek. Ak Parti’de de kongre takvimi görünmediğine göre, olağan kongre sürecine kadar atama yönetim gelecektir. Ak Parti listesinde istifa etmeye hazır isimler olsa da, devir teslime kadar istifa beklenmiyor.

***

Belediye ile alakalı dedikodular başka bir yazı konusu. Mecliste beklenen istifa, yerine gelecek isim, üçüncü başkan yardımcısı, Belediyenin borçları, hepsi başlı başına yazı konusu. Siz en iyisi, bizi izlemeye devam edin.