Fabrikalarda Salgın Artıyor – Kazım Bulut

Kadınların çalıştığı, otomobilin kumaş ürünlerini kılıf ve benzeri ürünler imal eden fabrikada, Orhangazi ve Bursa’dan çalışan iki pozitif vakanın çıktığını duyurmuştuk. Gemlik’ten bir vaka daha çıktı. Eşi de, madeni yağ üreten fabrikada çalışıyormuş. Eşinin testleri Bursa da özel bir hastanede yapıldı. Testi negatif çıktı, tedbir amaçlı karantinaya alındı.

Çelik sanayinde önde gelen firmalardan birinde de, pozitif vakaya rastlandı. Bir işçinin tedavisi sürüyor. Bir diğer işçi de, tedbir amaçlı kontrol altına alındı. Bölümde bulunan kişiler de ev karantinasına alındı. Fabrika örnek bir davranış göstererek, durumu işçilerine de duyurdu. Şu anlık durum kontrol altında.

Gemlik’te bugüne kadarki vaka sayısı 20’nin üzerinde. Artmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Serbest bölgede, yemek veren firmalar bile neredeyse üretimine son verecek durumda. Serbest bölgenin işlemez hale gelmezi an meselesi. Muhtemelen önümüzdeki haftada, fabrikalardaki vaka sayılarını daha yukarılara çıkacak ve muhtemelen tüm işletmelere sirayet edecektir.

***

İşte tam bu noktada, paradoks’a düşüyoruz. İşletmelerin gelirleri olmazsa, işçinin de geliri olmaz. İşçinin sağlığı yerinde olmazsa, yine gelir kazanmaz, iş üretemez. Üretim olmayınca kazanç, kazanç olmayınca sağlık da olmaz. Evinin giderlerini karşılayamayan evde falan da kalamaz…

*

İşletmeler tamamen durup üretmeyebilir. Üç ay veya daha fazlasında işçi çıkarma yasağı getirilmiş olsa da, virüs salgını süresi bitince, yeniden faaliyete geçtiklerinde zararı karşılamak adına küçülmek zorunda bile kalabilirler. Bu da, sonraki dönemde doğrudan işçinin sofrasını etkiler. Hem işçi, hem de işletmeler adına önem alınmazsa, virüs sonrasında bir darbe de iş dünyasından gelebilir ve yeni işsiz ordusu ile karşı karşıya kalabiliriz.

***

Tır şoförlerimizden de vakalarımız var. Tamamı yurt dışı kaynaklı da değil. Tekerlek dönmeyince sıkıntı başlar onlarda da. Coronavirüs kadar tehlikeli olan, belki de beraberinde yaşanacak buhran olacaktır. Aylık giderlerin de 1000 TL ile çözülemeyeceği ortada.

***    ***    ***

Bu zor günlerden geçerken, Gemlik’te yaşanan dayanışma örneklerine de yer vermek gerekir tabii ki. Öncelikle hayırsever bir ismin mahalle bakkalarında vatandaşların borçlarının kapatmasını işledik. İlk gün 4 olan sayı, şu anda 11-12 markete kadar ulaştı.

Doğalgazı kesilen karantinada bulunan bir vatandaşı konu ettik. Şaka yapmıyorum, 10 dakika içinde doğalgaz borcu ödendi. Farklı bir yardımsever erzak ihtiyaçlarını karşıladı. Bir hastalık yüzünden kullanması gereken ilaçlar nedeniyle ödeme yapamamışlardı. Aynı zamanda da, eşi bir kahvehanede askıcılık yapıyordu. Malum tedbirlerden kahvehane kapanınca, o da işsiz kalmıştı. Gemlik farkını burada da gösterdi.

*

Gün boyunca mesajlar aldım. Çok sayıda tanıdığım, ismini duyurmadan yardım yapmak istediğini belirti. Onları bazen kaymakamlığa, bazen de yardım talep eden vatandaşlara yönlendirdim. Bir kaç güç içinde çok sayıda sorunu çözdük…

Bazen Gemlik, gerçekten çok güzel olabiliyor.

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017