Gemlik’te Yılın Enleri 2020 – Kazım Bulut yazdı

2020 yılı, geçtiğimiz yıllardan daha farklı seyretti.

Mart Ay’ında Türkiye’yi de etkisine alan Covid-19 salgını sonrasında, rutin yaşantımız değişti. Yaz ayları dışında ‘’yeni normaller’’ adı verilen bir sürece geçtik. Kısıtlamalar, kapalı mekânlar ve ev ortamı, ülkenin yeni tarzı oldu.

Geleneksel hale gelen yılın enlerinde, dünyada yılın olayını anmaya gerek yok sanırım… Covid-19, her şeyin önüne geçti. Genelde yılın enleri daha eğlenceli olur da, ölümün olduğu yerde daha önemli ne olabilir ki?

***

İlçe bazında yılın enlerini değerlendirecek olursak, bunda da kovid döneminde yapılan çalışmaları da baz aldık.

YILIN SİYASETÇİSİ; BAYRAM DEMİR

Yaşına ve kalp rahatsızlığına rağmen, görevine ara vermeyen muhtemelen görevleri esnasında yakalandığı Koronavirüs mücadelesini kaybederek vefat eden Bayram Demir. Kurşunlu’nun da, ilk ve son belediye başkanı olan Bayram Demir, Gemlik Belediye Başkan Yardımcılığını da iki yıldır yürütüyordu.

YILIN KARMAŞASI; SU BEDELLERİ

Recep Altepe döneminin sloganıydı ‘’Bursa’da su çeşmeden içilir.’’  Bu dönem anlıyoruz ki, öyle ucuz da içilmiyormuş. Büyükşehir meclisi Aralık toplantısında Galip Gür’ün sunduğu belgelerde gördük ki, Su Şehri Bursa, suyun en pahalı olduğu illerdenmiş.

YILIN HALA ÇÖZÜLEMEYENİ; TOPLU KONUTLAR

Yapılması hataydı veya doğruydu. Konuyla alakalı iki cepheden iki ayrı görüş var. Mantıklı görüşü ‘’Binaya ihtiyaç var, belediyenin yapması facia’’ şeklinde. Belediye Başkanı Sertaslan bölgenin TOKİ’ye verilmesi ile alakalı fikir üretti, Gemlik Milletvekili Zafer Işık da bağlantıları sağladı. Kısmen de olsa enkaz kalktı. Gemport’un satışında harcanan miktar ise, zarar hanesine yazıldı.

YILIN POLEMİĞİ; MANTAR

Belediye başkanının zehirlenmesi ile başlayan konu, farklı noktalara geldi, gelişti, dedikoduların ardı arkası kesilmedi. Belediyenin imarı beni doğrudan ilgilendirir, hantal yapısı da, çalışan ve çalışmayan birimleri de. Belediye başkanının özel hayatında yaşadığı herhangi bir durumu ise polemik konum değildir.

YILIN YATIRIMI; YERLİ OTOMOBİL FABRİKASI

Gemlik dışın her yerde önemsenen ve Gemlik’in hazır olmadığını gördüğümüz yerli otomobil fabrikası. Hoş, yerli otomobil fabrikası yönetiminin de Gemlik’i fazla umursadığı söylenemez. Sadece isminden haberdarlar, orada yapılan çalışmaları bile genel medyadan takip ediyoruz.

YILIN MÜDÜRLÜĞÜ; KOLLUK KUVVETLERİ

Aslında iki ayrı kurum ama birlikte çalışınca mükemmel işler çıkarıyorlar. Değerlerini Bursa’da yaptığım ek görevlerde anladım. Gemlik Emniyet Müdürlüğü ve Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı fazladan çalışıyor. Haklarını vermek lazım. Eldeki imkânsızlıklar ve personel sayısına rağmen, güzel işler çıkarıyorlar.

YILIN DERNEĞİ; YOK…

Kovid-19 sürecinde daha etkin olmasını beklediğimiz derneklerden aynı çalışmayı göremedik. Her yıl seçsek de, bu yıl yeterli performansı gösteremediler.

YILIN EĞİTİMCİSİ; İSMİ BİZDE KALSIN

Gemlik’te, hemen hemen her okulda bulunan yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi çocukları bularak onlara sivil yardım toplayan, onları isimleri anılmadan karşılayan ve çocukların yataklarına rahat girmelerini sağlayan bir okul öğretmenimiz. Sağ olsun…

YILIN HANTALI; BELEDİYEDE BAZI MÜDÜRLÜKLER 

Görülen o ki, isim değişse de bazı şeyler değişmiyor veya doğrudan yönetimler sabote ediliyor. Gereksiz bir hantallık ve geciktirme yaşanıyor. Sonu hayır değil.

YILIN BELEDİYE PROJESİ; HALK MARKET

Tartışmasız, yılın en önemli hamlesi. Kovid-19 sürecinden dolayı yeterince duyurulmasa da, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın en önemsediği seçim projelerindendi, yıl içinde de yerine getirildi. İhtiyaç sahibi vatandaşlar, Belediyeden aldıkları kartlarla doğrudan gidip alışveriş yapabiliyor. Ürünler de, destekçiler tarafından temin ediliyor. Taraflı tarafsız, takdir edilen çalışma.

YILIN BEKLEYEN YATIRIMI; BALIK PAZARI

Bizim mahallemizin adı Balıkpazarı. Şu anda kahvelerden ibaret görülüyor. Seyyar balık tezgahları bile merkezi tercih ediyor. Uğur Sertaslan’ın projeleri arasında vardı. Ardından Büyükşehir’in yapacağı söylendi. Kimin yapacağı önemli değil, önemli olan bir an önce çözülmesi. Sonraki yıl da, ‘’Bekleyen yatırım’’ demeyelim…

YILIN KIYAĞI; KUMLA VE MALUM FİRMA

Belediyede hatalar genelde imardan doğar. Yılın kolaylığı iki firmaya denk geldi. Birisi, Orhangazi Caddesinde bize zaten konu olmuştu.

İkinci kolaylık da Kumla İmar Planlarında yaşandı. 2017 yılında imar durumu alan firma yükümlülüklerini yerine getirmemiş. Ardından Kumla’da revizyon planları başlamış. O esnada ruhsat verilmezken, bu arkadaşlara revizyon olduğu günlerde yine imar durumu verilmiş. 31 Aralık’ta ise ruhsatı verilmiş. Yükümlülüklerini kendisi yerine getirmezken, o firmaya veya şahıslara neden böyle kolaylık sağlanmış? Başlı başına yazı konusu.

YILIN MUHALEFETİ; YİNE OSMAN DURDU

Siyasi Partiler genel çalışmalarını bir kenara bıraktı. Zaten önceki dönemden eser yok. Çalışmalarla alakalı değerlendirme söz konusu değil. Sadece Belediye Meclisinde tartışılıyor konular. Ardından halkı bilgilendirmek de, muhalefet veya yönetimin pek aklına gelmiyor. Mecliste ‘’Çıban Başı, Lay Lay Lom’’ gibi sözler dikkat çekmişti bu dönem. Yine, en ciddi konular MHP Meclis Üyesi Osman Durdu’dan geldi. Siyasi partiler, meclis dışında pek varlık göstermedi, sonraki yıl da çok beklentim yok…

YILIN HER ŞEYİ; SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Koronavirüs sürecinde, hakkında en iyi ne sözü söylersiniz bilmiyorum. Sağlık çalışanları Koronavirüs sürecinin kahramanları. Yıl içinde bile defalarca vakaya yakalanana sağlık çalışanı oldu. Gemlik’te bile iki defa virüse yakalanan sağlık personellerimiz var. Yılın En’i , sağlık çalışanları.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017