ÖLÜMLÜ İŞ KAZASINDA SORU İŞARETLERİ

‘’Ölüm göz göre göre mi geldi?’’

Gemlik’te bulunan amonyak ve gübre üretimi fabrikasında gerçekleşen iş kazası sonrasında, Muhammet Neyaman isimli işçi hayatını kaybetmiş, iki işçi de kazadan etkilenerek tedavi altına alınmıştı. Yaşanan olay sonrasında firmadan gelen açıklamada, sadece oksijen seviyesinin düşmesi üzerinde durulurken, konunun detayları ve ihmali olanlarla alakalı herhangi bir bilgi verilmemişti.

GİRMEDEN ÖNDE OKSİJEN SEVİYESİ ÖLÇÜLMEDİ Mİ?

Yaşanan olay sonrasında, iş güvenliği ile alakalı sorunlar gündeme gelirken, firmanın açıklamasında herhangi bir detaya yer verilmemesi, soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Tanka girmeden yapılması gereken ölçümlerin yapılıp yapılmadığı yönünde herhangi bit açıklama yapılmazken, ekipman da sorgulanır hale geldi. Olası tehlike durumunda, işçilerde de detektör ve oksijen girişlerinin bulunması gerekirken, üç işçinin ekipman olmaksızın tanklara hangi izinle indi veya indirildi?

VİNCE NEDEN BAĞLANMADILAR

Oksijen seviyesinin ölçülmesinin yanı sıra, olası bir tehlike anında işçileri yukarıya çekmek için kullanılacak vinçlere de, üç işçinin bağlı olmadığı öğrenildi. Ardından getirilen ekipmanlarla ve diğer tankta bulunan ekipmanlarla diğer iki işçinin kurtulduğu öğrenilirken, hayatını kaybeden işçi Muhammet Neyaman’ın oksijensiz kaldığının ne zaman anlaşıldığı ve ne kadar zamanda müdahale edildiği de açıklanmadı.

DİĞER TANKTAN OKSİJEN BORUSU GELDİ

İddiaya göre, tankta bir işçinin durumunun kötü olduğunun öğrenilmesinin ve diğer iki işçinin de, oksijensiz kaldığının anlaşılmasının ardından, bölgede bulunan diğer tanktan oksijen borusunun kazanın yaşandığı tanka verildiği söylendi. Diğer tanktan takviye edilmesi de, önlem alınmadan üç işçinin tanka sokulduğunu onaylar nitelikteydi.

İŞ KAZASI MI? ÖLÜME SEBEBİYET VERMEK Mİ?

Firmanın iş güvenliği uzmanı, müdürleri ve sorumluları olmasına rağmen, tam teçhizatla girilmesi gereken tanka ölçüm yapılmaksızın girilmesi, vinç bulunmaması başta olmak üzere pek çok eksik, konun iş kazası olarak mı? Yoksa ölüme sebebiyet vermek olarak mı? Değerlendirilmesi gerektiği konusunda düşündürdü.

SORUMLULARA NE İŞLEM YAPILDI?

Yaşanan olay sonrasında, ihmaller silsilesi ile alakalı ne yapıldığı, firmadan kamuoyuyla paylaşılmadığı gibi, sonu ölüm olan bir ihmalde, yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi.

 

Kazım BULUT – Özel Haber

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017