GEMLİK’TE MİLYONLUK TABUTLAR

Yazacaklarımı pek çok kesim onaylayacak. Ama hiç kimse, hiçbir şey yapamayacak. İlçeyi kurtarmak için radikal kararlar zaruri. Alınacak radikal kararlar da, siyaseten yönetimin ahvalini riske atar…

Radikal karar alınıp, riski yapı tespit çalışması yapılmadığı için de, kesin olarak yıkılacağı bilinen evler, ilçede milyonlara satışa çıkmış…

*

GEMLİK’İ YİNE Mİ TAŞISAK?

Refik Yılmaz, ‘’Gemlik taşınıyor’’ açıklamasını bugün yapsa, kahraman olurdu. O gün yaptığı, Yılmaz’ın siyasi kariyerini bitirdi. Öyle zamansız söylemişti ki, Gemlik’i ekonomik olarak 2 yıl civarında kilitledi. Dışarıdan gelen yatırımcılar, ilçeye atım atmadı bir süre.

*

MİLYONLUK TABUTLAR

Emlakçılar kızacaktır bu bölüme. Çok ciddiyim, bizler için tabut olacağı garanti olan, 20 yaş ve üzeri binalar, şu an emlakçılar veya ticaret siteleri aracılığıyla milyonlara satılıyor. Gemlik Merkezinde ve çevresinde bulunan 20 yaş civarı ve daha büyük evlerin %90’ı deniz kumundan yapıldı. Demirlerinin artık direnç değerleri yok.  Mukavemeti hiç ama hiç yok.

Riski yapı analizi yapılsa, 6306 sayılı yasa gereği 30 gün içinde boşaltılması ve yıkılması gerekir. İlçede böyle bir çalışma yapsak, en az 50 bin kişinin yaşadığı binalar, ‘’Riski bina’’ olarak kabul edilir ve yıkılır.  Ama bilmeyen vatandaşlar, bunlara şu anda milyonlar ödüyor. Bir anlamda borca girerek tabutlarını satın alıyorlar.

*

YAPI KULLANMASI OLMAYAN BİNALAR DA SATILIYOR

Riskli alan ve riskli yapı tanımları var. Gemlik Merkezinin hemen hemen tamamı riskli alan olarak kabul edilir. Zemin iyileştirmesi ve fora kazık olmadan, herhangi bir bina yapılamaz. Şu anda ilçede, yeni yapılan binalarda, yapı kullanması olmamasına rağmen sürekli el değiştiriyor. Yapı kullanım almaması, projesine ve hesaplara uymadığı anlamına gelir.

Yapı kullanması olmayan binaların satıcıları da ‘’Bilmem kaç cm’lik basit hatadan, iskanı verilmedi’’ diyor. Böyle basit bir detayı bile tamamlayamayan firmanın, yaptığı projeye güvenilir mi? Bu tarz evler, Gemlik’te 2 milyon TL’den başlıyor.

*

KAÇAK KATLAR BİLE SATILIYOR

İmar barışı, veya imar affı her neyse. Zaten hemen her bölgede kaçak olarak bulunan binalar, imar affından yararlanarak ruhsatlandı. Bu binalarda, mukavemet ve beton ölçümü yapıldı mı? Tabii ki hayır.  Bu katlar bile, şu anda normal tapu ile satılıyor.

 

BİZE SIRA BİLE GELMEYECEK

Tekrarlayalım. Gemlik Merkezde bulunan, yaşı eski binalar yıkılacak.  Yeni sandığımız pek çok bina da yıkılacak. Altında kalacağız, öyle kolay çıkamayacağız da. Çünkü bize sıra gelmeyecek. Muhtemelen İstanbul ile aynı zamanda yıkım gerçekleşeceği için, öncelik nüfus bakımından İstanbul olacak.

***

ÇÖZÜMÜ HERKES BİLİYOR AMA!

Çözümü aslında herkes biliyor da yapılabilir bir durum değil. Gemlik çok hızlı büyüdü.  Kumla’da neredeyse hiçbir binanın sağlam kalmayacağını biliyoruz. İki dere arası ve sahil bölgesinde de Manastır’ın bir bölümünde de.

Çözüm ilçe genelinde belli olan riskli alanlarla yetinmemek. Riskli yapı analizi yapmak. Yapılacak olan riskli yapı analizi sonrasında da ‘’İlçenin yarısından fazlasının acilen yıkılarak yenilenmesi lazım’’ raporu çıkacak.  Yasa da günde yıkılmasını zorunlu kılacak.

Bu çözüm uygulanacak mı? Bugünün ekonomik şartları ile bu riski göze alabilecek herhangi bir irade yok. Riski binaların yapı kullanması olmayan binaların milyonlara satıldığını izleyeceğiz.

*

‘’Deprem değil bina öldürür ‘’ klişesi vardır ya. Bizler bile bile öleceğiz.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017