GEMLİK’İN ZEMİNİ, FELAKETİ ÇAĞIRIYOR

Aktif Fay hattı bulunan ve uzun yıllardır kırılma yaşanmayan Gemlik’in, zemin durumu da endişe yaratıyor. Eski yönetmeliklere göre yapılan binaların çoğunlukta olduğu ilçede, zeminin önlemli alan olarak kodlanmasının yanı sıra, merkezin de alüvyon olması endişeleri artırdı.

ZEMİN DEĞERLERİ, ÇOĞU BİNA İÇİN TEHLİKE

Gemlik’te bulunan önlemli alan olarak kabul edilen zemin değerleri üzerinde, son imar mevzuatlarını baz almayan herhangi bir binanın direncinin olmayacağı kabul ediliyor. Binanın sağlamlığı kadar zemin değerleri ve zemin iyileştirmesinin önemli olduğu, depremsellik açısından öncelik olarak bilinirken, ilçedeki yapı stokunun zaten çok eski olduğu Gemlik’te, zemin de yıkımı hızlandıracak iki ana faktörden biri.

ALÜVYON ZEMİNLER RİSKLİ ALAN

Gemlik’in merkezinde hemen her bölgenin zemin açısından riskli alan olduğu harita üzerinden ortaya çıktı. Yeni yapılan binalarda bile, zemin iyileştirmesinin ve temel yapısının belli standartların üstünde olması önem kazanırken, riski bölgede bulunan binaların %70’inden fazlasının bu şartlara uymaması, Gemlik adına büyük tehlike olarak karşıya çıkıyor.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017