Adranos Palto Oyunuyla Göz Doldurdu

Dostoyevski der ki; ‘’Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık.’’

19’uncu Yüzyıl edebiyatının dönüm noktasıdır Palto oyunu. Halk dilinde anlatılan kahramanlıkların hiç biri yoktur hikâyede. Anadolu’da bile anlatılan her hikaye, aslında kahramanlık destanıdır. Gogol’un Palto’su ise, sıradan bir memurun paltosunun eskimesiyle başından geçen basit bir hikayeyi anlatır… Öyle bir oyunu sahneledi bize, Özgür Aksoy’un mirası saydığımız Adranos Tiyatrosu….

***

Av. İzzet Boğa tarafından oluşturulan Özel Tiyatro Topluluğu Adranos Tiyatro, Nikolay Gogol’un Palto isimli oyununu sahneledi. Oyunun prömiyeri, Uğur Mumcu Sahnesinde yapıldı.

Gemlik’te Temmuz Ay’ında öldürülen Av. Özgür Aksoy’un da üyesi olduğu topluluğun yeni oyununun prömiyerine Baro Başkanı Av. Gürkan Altun, Özgür Aksoy’un eşi Çiğden Alnıak Aksoy, Bursa Devlet Tiyatrosu eski müdürü Feyha Çelenk ve Nilüfer Belediyesi Sanat Danışmanı Feza Soysal, baro üyeleri, davetliler ve basın mensupları katıldı.

İzzet Boğa’nın yönetmenliğini yaptığı üç kişilik oyun; İzzet Boğa, Kutlay Akbal ve Aykan Yılmaz tarafından sahnelendi. Oyunun Işık Şefi Bahadır Hançer, Asistanlığını ise Kaan Şenbaş üstlendi.

Tek perdelik oyunda Akakiy Akakiyeviç Başmaçkin isimli silik karakterin hikayesi işlendi. 19’uncu yüzyıl edebiyatında kilometre taşı olan oyunu, hem lirik, hem de güncel olarak anlattılar. Oyun sonunda izleyicilerden büyük alkış alan Adranos ekibine, Baro Başkanı da çiçek verdi.

***

GEMLİK ÇARŞISINA KÜLTÜR MERKEZİ

Özgür Aksoy ile ilk ortak yanımız, Gemlik’in çarşı veya çarşıya yakın bölgesinde Kültür Merkezinin olması. AVM yeri veya eski kütüphanenin olduğu alan üzerinde düşünmüştük öncesinde.

Gemlik’te yaşanan sosyolojik meselelerde, ciddi manada sosyal hayatın etkisi olduğunu düşünürdük. Merkezde bir kültür merkezimiz olsa, inanın Gemlik Tiyatro’ya da, farklı etkinliklere de çabuk uyum sağlar.

Örneğin, Gemlik Zeytini Festivali’nde getirdiğimiz panelistler, Asım Kocabıyık yerine Gemlik Merkezinde kürsüde olsaydılar, sadece Kent Konseyi Yönetimi izlemek zorunda kalmazdı kendilerini. Vatandaştan uzak panel ve yarışma da olmazdı.

Hazır sırası da gelmişken, önce Adranos’u Gemlik’e davet edelim, hem Palto Gemlik’te sahnelensin, hem de kültür merkezi ile alakalı onların da fikirlerini almış olalım, Fena mı olur?

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.