Kis Toprakla İnşaat Temeli!

Gemlik Dereboyu’nda bulunan bir inşaat, temeline dolgu malzemesi yapılan kis toprakla tartışmaları yeniden başlattı. Deprem bölgesi olarak kabul edilen ilçede, binanın dayanıklılığını doğrudan etkileyecek uygulamanın yapılması, İnşaat temellerinin nasıl denetlendiği sorusunu da gündeme getirdi.

KİS TOPRAKLA MÜKAVEMET OLMAZ

Gemlik Dereboyunda başlayan inşaatın temel dolgusunda gravür veya taş malzeme yerine kis toprağın tercih edildiği göze çarptı. Bilindiği gibi, kis toprak veya toprakla doldurulan zeminde binanın mukavemet veya direnç şansı olmuyor. Dolgunun üzerine doğrudan çalışma mı yapılacağı, yoksa kaldırılıp yeniden mi doldurulacağı merak ediliyor.

GEMLİK’İN DEPREM RİSKİ YOK MU?

Yapılan uygulamanın aynı zamanda projeye aykırı olma ihtimalinin de yüksek olduğu belirtiliyor. Hem malzeme, hem usul bakımından mantıksızlıklar içeren dolgu, depreme karşı mukavemeti de düşürüyor. Deprem bölgesi olarak kabul edilen ve ciddi manada zemin sorunları yaşanan ilçede, zeminin iyileşmesinde doğrudan etkili olan gravür veya taşın yerine, herhangi bir mukavemeti olmayan kis toprak tercih edildi.

SORUN HAFRİYAT MI?

Konu ile alakalı ilk akıllara gelen ihtimal ise Gemlik’te hafriyat alanı yetersizliğinden dolayı firmaların farklı bölgeden kaldırdığı hafriyatı doğrudan kullanmış olabileceği yönünde. İhtimal göz önüne alındığında ise işini doğru yapan ve hafriyat alanlarını kullanan firmalara karşı haksız rekabet de oluşuyor.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.