Paraben Zehirdir – Yalçın Özkan

Gemlik Manşet Gazetesi, farkındalık yaratmak ve sağlıklı, kaliteli yaşam sahibi olabilmeniz için sağlıkla ilgili bir konulara da değinmeye karar verdi. Bu amaçla; aslında çok önemli olan ve birçok kişinin henüz duymadığına inandığım bir konu: PARABEN ile başlamak istiyorum.

PARABEN NEDİR

Paraben; birçok kişisel bakım ürünü ile neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde kullanılan, düşük maliyetli, zararlı bakteri ve mantar üremesini engelleyen, ayrıca ürünlerin raf ömürlerini uzatan koruyuculardır. Hayatımızın her alanında farkına varmadan kullandığımız kişisel bakım ve kozmetik ürünlerin içerisinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben ve benzylparaben formlarında bulunmaktadır. Aslında tüm parabenler, hem zehirli hem de toksik özellik taşırlar. En hafifinden; deride egzama, tahriş ve alerjik tepkimelere neden olabilirler. Özellikle kadınlarda östrojen hormonunu taklit ederek çok daha tehlikeli hastalıklara neden olabilirler. Mesela kanser gibi. Sadece uygulandığı bölgede etkili olmaz, deri, kan, ter, tükürük vb araçlarla tüm vücuda yayılabilir.

ZARARLARI VE NELERDE BULUNDUĞU

Tüm dünya tarafından adı bilinen ve tanınan, kabul edilen üniversitelerde son yıllarda yapılan klinik çalışma ve araştırmalarda çok çok yüksek oranlarda kansere neden olduğu tespit edilen ve kanıtlanan bir maddedir. Bu kadar tehlikeli olan bir maddenin kullanıldığı ürünlere şöyle bir göz atacak olursak : KOZMETİK ÜRÜNLER : Fondöten, kapatıcılar, pudra, göz farı, allık, rimel, makyaj temizleme ürünleri, ruj, parlatıcı, hızlı kuruyan ojeler. TIBBİ İLAÇLAR : Bazı krem ve merhem türleri, bazı kulak burun ve göz damlaları, bazı rektal ve vajinal ilaçlar, bazı bandaj ve sargı ürünleri ve maalesef bazı lokal anastezi ilaçları. BAKIM ÜRÜNLERİ : Nemlendirici, losyon, el yüz ve vücut kremleri, diş macunları, güneş kremleri, tonikler, deodorantlar, sabun, şampuan, traş köpüğü veya jeli, saç kremi. GIDA ÜRÜNLERİ : Salata sosları, ketçap, mayonez, hardal, dondurulmuş hazır gıdalar, reçel ve marmelatlar, hazır meyve suları.

AKLA GELEN İLK SORU

Aslında tablo korkunç görünüyor. Bu kadar tehlikeli bir madde hala nasıl kullanılabilyor, buna nasıl müsaade ediliyor diye aklınıza gelebilir. Haklısınız ama maalesef dünyada, özellikle gelişmekte olan birçok ülkede hala yasaklanmadı. Aslında çok klasik bir söylemdir : “- Biz Türküz, bize bir şey olmaz” da diyebilirsiniz…. Ama eskiden her ilçe ve kasabada 1, bilemedin 2 kanser hastası olur, üzülerek örnek gösterirdik. Şimdi ise baktığınızda her mahalle ve hatta sokakta 3-5-10 kanser hastası var. Hastanelerin onkoloji ve hematoloji servisleri kanser hastaları ile dolup taşıyor.

NE YAPMALIYIZ, YAPABİLİRİZ ?

Sağlıkla ilgili mesleğe sahip olup bu sektörde uzun yıllar çalışmış birisi olarak ve üstüne maalesef kanser atlatmış birisi olarak aslında yapacağımız şeyin çok basit olduğunu belirtmek isterim. Nereden alırsanız alın, aldığınız tüm ürünlerin, özellikle kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğini (ne kadar küçücük yazsalar da) mutlaka okuyunuz. İçeriğinde PARABEN olan ürünleri asla evinize sokmayınız. Tüm ürünlerde parabensiz olan alternatifler de mevcut ve fiyatları da daha fazla değil. Sadece bilgi ve dikkat, bundan sonraki yaşam kalitenizi çok fazla arttıracaktır. Lütfen bu yazıyı tanıdığınız ve sevdiğiniz tüm insanlara da iletiniz. Daha fazla bilgi ve öneri için dilerseniz Google da konuyla ilgili aramalar yapıp bilgilenebilirsiniz veya dilediğiniz zaman gazetemize ve bana ulaşabilirsiniz.

Sağlığınız ve yaşam kalitenizi arttırmak için benzer şekilde yazılarımıza devam etmeyi düşünüyor ve istiyoruz. İlginiz için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Saygılarımızla…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.