Gemlik’te 2018 yılının enleri – KAZIM BULUT

Her yıl geleneksel hale getirdik…

Yılın son yazısında, yılın enlerini değerlendiriyoruz…

2018, önceki seneye göre daha rutin geçti. Ekonomik sıkıntılar, oda seçimleri, yerel seçimin ön hazırlıkları. 2019 muhtemelen daha hareketli olacak…

2018’in enleri;

***

   Yılın Haberleri; aslında sürekli gözden kaçan ve ölümle sonuçlanan iş kazaları. 2018 yılına gelmişken, Gemlik gibi bir yerde bile neredeyse 2-3 aylık periyotla ile yaptığımız haberler, yaşandığı günlerde dikkat çekiyor ama çabuk unutuluyor.

   Yılın Polemiği; Gemlik Belediyesi tarafından yaptırılan Sosyal Konutlar. Üzerinde hem iktidar, hem muhalefet uzun zaman konuştu. İlk olarak satılacağı veya takasta kullanılacağı söylendi. İlk etap bu şekilde ihaleye çıktı, 130 daireden 20 civarında ancak satılabildi. 2. Etap taksitlendirildi. Onlarda da farklı memnuniyetsizlikler mevcut. 3. Etapta ne olacağını zannediyorum ki bilen yok…

   Yılın Kurumu; Zorlu Gemlik şartlarında, uzun süreli çalışmalar sonrasında önemli sonuçlar alan Gemlik İlçe Emniyet Müdürlüğü. Önemli ölçüde uyuşturucu ile mücadele ederken, bir yandan da suçla mücadelede alınan aşama, şartlar değerlendirildiğinde göz dolduracak nitelikte.

Yılın Çözümsüzü; Geçtiğimiz yılın sonuna doğru gündeme gelen ve hala tam sonuç alınamayan imardaki yolsuzluk davası. Bir yandan yeni iddialar ortaya atılırken, 300’e yakın inşaatı da doğrudan etkileyebileceği söylenmesine rağmen, o konuda sessiz muhafaza ediliyor…

   Yılın Siyasetçisi; İlçe Başkanlığından alındı söylentisi çıkarken, bir anda aday adayı olan ve uzun bir aradan sonra Gemlik’ten çıkardığımız milletvekili Zafer Işık. İlçe Başkanlığında, sıklıkla tartışılan Işık, milletvekilliği performansıyla hem ilçede, hem de genel merkezlerinde dikkat çekmeyi başardı.

Yılın Sanat Faaliyeti; Aslında öyle bir faaliyet yok… Sanatsal ve kültürel faaliyet tek yönlü olduğundan, bu konuda hatırı sayılır etkinlik olduğu söylenemez. Nihat Hatipoğlu ve sahte faturadan yargılanan şeysi saymazsak, genelde belli yayın organlarına yakın isimler Gemlik’e konuk oluyor. Aslında, Belediye diğer vatandaşlardan da vergi alsa da, kültürel ve sosyal konularda mesafe kat edemedi.

   Yılın Sporcusu; Hala Semanur Erdoğan… Sporda müsabık sporcu yetiştirirken, bir yandan kendi değerlerimizi yetiştirmeyi bıraktık belki de. Profesyonel altyapı eğitimiyle, yeni sporcuların önünü açmamız gerekiyor.

Yılın Yalanı; ”Benim Makam Mevkide Gözüm Yok” söylemidir aslında, tam da seçim dönemi geldiğinde. ”Ben bu dava için ölürüm” bile diyenlerin olduğu seçim sathı mahallinde, ”makam sana verilmezse?” sorusu gündeme geldiğinde, ”Destek vermem” diyebilecek kadar ölümüne bağlı insanların sahneye çıktığı dönemde, daha güzel yalan olabilir mi?

   Yılın Sloganı; Seçim öncesinde CHP Gemlik İlçe Başkanlığı tarafından düşünülen ”Uğurlu Gelecek” sloganı. Ardından ”Uğurlar olsun” veya İyi Parti İlçe Başkanının da dediği gibi ”Maşallahsız ve Uğursuz” çalışmalar olarak kullanıma da açık olan slogan, seçim açısından katkı sağlar mı? Süreç gösterecek.

Yılın Karmaşası; İttifaklar… Genel merkezilerin ittifak görüşmeleri, Gemlik’te beklenen seçim sürecini de doğrudan etkileyen unsur oldu. Vatandaş ”ben sizin yapacağınız işin ” diye başlayan cümlelerle süreci yorumlarken, siyasiler de süreçten bir şey anlamamanın şaşkınlığını yaşıyor. Ülke gibi Gemlik’te süreçten bir şey anlamadı. Umarım 4 veya 5 Ocak sonrasında her şey netleşmiş olur.

Yılın Firması; Yine Borusan Holding… Gemlik ve serbest bölgede çok sayıda büyük firma, yol üzerinde hatırı sayılır işletme ve firmalar olmasına rağmen, Gemlik’e değer sağlama konusunda, hiç işin içine girmeyen, sadece bölgenin lojistik ve ekonomik faydalarını gözeten pek çok firma varken, Gemlik’e değer kazandırmaya devam eden Borusan, her halükarda yılın firmasıdır.

Yılın Düşüşü; İşkur Müdürlüğü… Müdür Ünver Ünver geldiği süreçte fırtına gibi girse de, son dönemde performanstan düştü. Belki kurumun genel hantallığı, belki de erken metal yorgunluğu oluştu. Umarım 2019’da eski performansına geri döner. Genç adam kendini toparlar yakında.

Yılın Derneği; Bursa Zihinsel Engelliler Derneği. Faaliyetleri ve öncelikleriyle, hem sektöre hem de kurumsal derneklere örnek teşkil etti. Geçtiğimiz yıllardaki acemiliklerini de üstünden attılar.

Yılın Yöresel Dernek Başkanı; Halil Ataş… Pek çok derneğin siyasete doğrudan müdahil olduğu dönemde, ”Meclis üyesini sadece bizim hemşerilerimizden olduğu için değil, nitelikleri için alın” söylemiyle, Gemlik’te bugüne kadar görülmemiş örnek teşkil eden Ataş, yöresel dernek ve siyaset pazarlıklarına da önemli ölçüde nokta koymuş oldu.

Yılın Çalışkanı; Kendisine muhalif kesim tarafından bile haftada 1 bazen de 2 açılışıyla dikkat çeken Belediye Başkanı Refik Yılmaz. Mesai saatleri konusunda da, günlük 16-17 saati vardır sanırım.

Yılın Çözümü; Sürekli ve ısrarla bekleyen, son noktaya gelmesine rağmen yine tıkanan Kuzey İmar Planları. Büyükşehir Meclisinde planların onaylanmasının ardından, yıllardır süren tartışma da son bulmuş oldu. Kuzey İmar Planları 5 kat olarak onaylandı. Şimdi yeni bir soru işaretimiz var; merkez ne olacak?

***

2019 yılında, görüşmek dileğiyle…