5 Kat Yetmez, Master Plan Gerekli – KAZIM BULUT

Gemlik Merkezi taşınıyordu,

Merkezde bina yapmak zor ve maliyetliydi,

Olmazdı, yapılmazdı derken…

Gemlik Merkezi de Kentsel Dönüşüm Baz alınarak 5 kata çıkartıldı.

***

   Aslında alternatif olarak; ”Ada bazında, yerinde dönüşüm” denilmişti de, sonrasında dikkata alınmadı.  

   Gemlik’te bu konuda en büyük sorun, yeni imar alanlarının açıldığı dönemde yaşandı. ”Gemlik Taşınacak” diye kamuoyuna yansıyan konu, Gemlik’in yerinde dönüşümünü de doğrudan tıkadı. Bununla da yetinmedi. Gemlik’te inşaat sektörü de ”taşınacak” söylentisinden zarar gördü.

   Öyle böyle de değil. Doların yükselmesiyle yaşanan krize bile hazırlıklıydı müteahhitler ve inşaat sektörü. Zaten inşaat yapmadıkları için koymadı arkadaşlara. Süreçten de en az zararla çıkmayı başardılar, demek isterdim de, zararı öncesinde zaten görmüşlerdi.

   Gemlik’in zeminin depreme dayanıklı olup olmadığı tartışmaları da rafa kalkmış oldu. Zaten en kötü yerindeki zemin bile Bursa’daki büyük yapılaşma kadar sorunluydu. Bugünün teknikleriyle çok kolay çözüme ulaşılabilirdi…

***

MASTER PLAN GEREKLİ

    Aslında Gemlik Merkezinin 5 kat olmasından yana değilim. Mevcutta 5 katı bulan çok fazla bölgemiz ve dar sokağımız var. Çarpık yapılaşma ve imar kirliliği de, Gemlik’te yaşamı doğrudan etkileyen faktör.

    5 kat veya daha fazlası da düşünülebilir. Ada bazında değerlendirme yapılarak alanlar açılabilir. Otopark, yeşil alanlar ve yol genişlikleri de Gemlik’in merkezini komple kapsayacak plan ile değerlendirilirse, hepsine çözüm bulunabilir.

    Gemlik’te sadece 5 kata çıkarmak sorunun tam reçetesi olmayabilir. Grip olunca, geceyi geçirmemizi sağlayan ağrı kesiciye benzer. Gemlik’in Master Plana ihtiyacı var. Sadece 5 kat olarak düşülürse, donatı anlamında çuvallama riski de beraberinde gelir. Donatıyı çözemezsek, dönüşümün anlamı olmaz.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

One thought on “5 Kat Yetmez, Master Plan Gerekli – KAZIM BULUT

  • Ocak 11, 2019 tarihinde, saat 10:10 pm
    Permalink

    Paşam çok haklısın bizim projelerimiz hep ada bazında dönüşümdü

Yorumlar kapatıldı.