1 Nisan’da Deprem – KAZIM BULUT

Mecazi anlamda değil…

CHP Adayı Mehmet Uğur Sertaslan ile sohbet ettiğimizde dile getirdi.

Vatandaşın biri sormuş, ”Seçildiniz, mazbatayı almak üzeresiniz deprem oldu. Ne yapardınız?”

***

Parti ve siyaseti bir yana bırakalım…

Kimin seçildiği ve ne olduğu hiç önemli değil. Diyelim ki, en yukarıdan biri seni atadı. Belediye Başkanısın. 1 Nisan sabahı, şaka mı? Gerçek mi? derken, makam koltuğunu bile görmemişsin deprem olmuş…

Yerinde Dönüşüm veya Yeni İmar Alanları gibi vaatleri zaten var siyasilerin de, ikisi de uzun soluklu proje. Herhangi birinin 5 yıllık süreç öncesinde tamamlanması hayal olur. Mevcut yapı stoku baz alındığında, her durumda bugün başlamak en makulüdür de. Günü nasıl kurtaracağız?

İlk 3-4 saat fazlasıyla önemli örneğin. Göçük altında kalanların dışında, dışarıda kalanların yaşam imkânı ne olacak?

Makama oturmadan deprem olmuş, ortalık felaket yeri. Mart dönüşü olduğundan havanın nasıl olacağını bilmiyorsun ama gece her durumda soğuk olacak. Battaniye dert, barınma dert. Toplanma alanlarında artık binalar var. Tahliye alanların yok. Deprem ile alakalı tüm çalışmalarını geleceğe yönelik yaptığından basit gıda, tuvalet gibi ihtiyaçları yardım gelene kadar karşılaman gerekiyor. Acil eylem planın zaten yok.

Hastaneye ulaşma durumun sıkıntılı mesela. Gemlik’i tahliye edecek ve yardımı alacak yollar hep dar ve sorunlu. Olası yıkımda pek çok noktaya ulaşman hatırı sayılır zaman alacak. Belki de deniz üzerinden yardım almak zorunda kalacaksın.

Gemlik’in avantajı pek çok büyükşehir’e yakın olmasıdır aslında da. Ya deprem onları da etkilerse, yardım alana kadarki süre ile alakalı herhangi bir çalışma yapmadan, aday olma cesaretini nasıl üstlendin? Nisan sabahı, her şeyin sorumluluğu sende… Geçmişi suçlasan ne olur?

***

Uğur Sertaslan, soru karşısında kilitlenmiş baştan. Sonra değerlendirmelerini yapmış. Buna uygun hazırlıklarını başlatmış. Bugüne kadar diğer kurum ve kuruluşlarımız, kağıt üzerindeki işlemler dışında hiç bir girişimde bulunmamış…

Belki de vaatler öncesinde ilk iş acil eylem planı yapmak olmalı…

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017