Covid, Gemlik’in Etrafını Sardı

Sorma,

Sorgulama,

Yazma,

”Birlik ve beraberliğe en muhtaç olduğumuz günlerde, ELEŞTİRME”

Konu Coronavirüs olunca, ateş hattında görev yapan bizlerden beklenenler…

***

Öncelikle belirteyim, Gemlik’in hiç bir beldesi, mahallesi veya apartmanı karantinaya alınmadı. Böyle söylentiler genelde oldu ama gerçekliği uygulanmadı. Sadece, Haydariye’den artık Yalova’ya bağlı olan köylere giden geçişler kapatıldı. O da, İller arasında dolaşımın yasak olması nedeniyle…

*

GERÇEK SAYI KAÇ?

Cumartesi günü sayımız 9 olarak açıklandı. Daha önceki yazımda hafta sonuna kadar çift rakamları bulacak demiştim, muhtemelen bulmuştur da. Asıl tehlike o değil. Bu insanların temasları.

Yoğun bakımda olanlardan biri İzmir temaslı, Kumla bölgesinde orada çok temas etmemiş.

Manastır bölgesinde var. Yurtdışı teması ve umre temasları var. Onların bölgede marketler ve özellikle binalarının asansörleri ile temas etmiş olması çok yüksek ihtimal.

*

Gemlik Küçük Sanayide bulunan bir iş yerinden efekte olduğu düşünülen vakamız var mesela. Sanayide o iş yeri veya bölge ne kadar güvenilir bilemiyoruz. Ciğerlerinde Covid olan, sonrasında yapılan sonuçları negatif olan vakaların bile bulaştırma ihtimali yüksek.

*

FABRİKALARDA VAKALARIMIZ VAR

Gemlik Serbest Bölgede bulunan fabrika, mesaide çalışanları yarıya düşürüyor. 260 civarı olan kapasitesini 140, 130 kişiye indiriyor. Tezgahlar arasında mesafe oluşturuyor. Vakalar görülmeden çok önce uygulamayı yapsa da, şikayet ediyor konudan ”Yine de çalışmadıkları boş zamanlarda yan yana duruyorlar” diye. Sonuç; o işletmede Orhangazi ve Bursa kaynaklı iki vaka görülüyor. İşletme üretimi durduruyor. Peki, o işletmede çalışanlar kendi karantinalarını izin dönemlerinde uyguluyor mu?

Başka bir çalışana bulaştı mı? O bulaşan kaç kişi ile temasa geçecek bilemiyoruz. ”kendi karantinanızı oluşturun” sözü, tam olarak bu durumlar için geçerli aslında.

***

GEMLİK’E ÖZEL KARAR NEDEN ÇIKTI?

Bursa Valiliği, Osmangazi ve Yıldırım gibi vakaların ciddi sayılara ulaştığı ilçelerden önce Gemlik ile alakalı önlem alıyor. Tatil beldelerine dışarıdan gelenlerin, beldeden hatta evlerinden çıkmalarına kısıtlama getiriyor. Neden?

O gün valilikte ilçe kaymakamları ile toplantı yapıldı. Gemlik’in yeni sayılabilecek Kaymakamı Yaşar Dönmez’in Gemlik’i kısa dönemde iyi tanıdığını buradan anlayabiliriz. Kaymakamların toplantısından sonra çıkan kararı düşündüğümüzde.

Açık konuşalım, Coronavirüs’ün Türkiye’deki merkez üssü İstanbul. Kumla ve Armutlu bölgelerinde İstanbul ve farklı illerden kişilerin yazlıkları var. Belli yasaklar, kısıtlamalar gelince de, İstanbul’da risk taşımaktansa, tatil bölgelerine dönüş yaptılar. Gemlik’te bu anlamda yayılmaları inanılmaz hızlı olur, sonunu getiremeyiz.

***

Kabul edelim. Ülkeye girişleri çok geç kapattık. Ateş ölçme önlemlerimiz de bizleri kısa süre kurtardı. Avrupa’da yayılmaz arttığında bugün yaptığımız uygulamaların bir kısmını yapsak, Türkiye’de yayılma oranı bu kadar olmazdı. Önemli olan, bugünden sonra yapacaklarımız. Yoksa Gemlik’te çok kısa sürede 100 ve üzeri rakamları görürüz.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017