FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ MHP MECLİSİ TERK ETTİ

Gemlik Belediye Meclisi ikinci oturumunda Faaliyet Raporu görüşüldü. Koronavirüs Kovid 19 önlemlerinden dolayı Cemil Meriç Kültür Merkezinde yapılan oturum, eleştirilere sahne oldu. Meclisin sonunda ise MHP Grubu oylamaya katılmadan meclisi terk etti.

Faaliyet raporu görüşmesi öncesince, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, meclis başkanlığı görevini Emir Birgün’e bıraktı.

BARUTÇUOĞLU; BAZI ŞEYLERİ ÖĞRETENE KADAR TEKRAR EDECEĞİZ

Rapor ile alakalı ilk sözü Ak Parti Grup Sözcüsü Ercan Barutçuoğlu aldı. Barutçuoğlu; ”Seçim öncesinde pek çok vaadiniz oldu. Size oy veren insanlar da projelerinize bakmışlardır ki, buna göre o vermişlerdir. Bizim dönemimizde başlayan işleri de görmek güzeldi. Hisartepe’de bulunan hafızlık yurdu, atıl durumda kalmış, farklı amaçlı kişilerin kullandığı bir yer haline gelmiş.

2018 yılı faaliyetlerinin çok daha ileri seviyede olduğunu görüyoruz. 2019 da aynı oranda çalışılmamış. 2018’deki görsellerin çoğunu da, 2019 da görüyoruz. Biz dönemimizde açılışlara ve temel atmalara alışmıştık. Bunları artık göremiyoruz. Uğur başkan çok şanslı. Ak Parti döneminde yapılan altyapı, yol ve yapılaşma sonrasında görevi devraldınız. Sahnedeki başarılarınızı, icraatta da gösterin. Biz tekrara giriyoruz ama bazı şeyleri öğretene kadar tekrar edeceğiz.

HEDEFLER GERÇEKLEŞMEMİŞ

İnşaat çalıştayında verdiğiniz sözleri sizlere hatırlatıyor ve sözlerinizi yerine getirmenizi istiyoruz. Şu anda Doğu Bölgesi Planları ile alakalı neler yaptığınızı merak ediyoruz. Kuzey planları Büyükşehir Belediyesinden geçti ancak, yolların açılma çalışmaları ve ağaç bedeli sorunları bir an önce çözülmeli. Zeytine bahar gelecek dediniz. Zeytinle alakalı fazla bir şey göremedik. Duvar yapımı beş bin beş yüz metrekare hedeflenmiş, gerçekleşen sıfır. Yıkma konusunda da, gerçekleşen yine sıfır. Beton parke tamirat işi faaliyet raporunda çok fazla fotoğraflanmış. Bu normal bir iş. Bizim yaptığımız eserler meydanda. Şu an içinde olduğumuz salon da dönemimizde yapılan eserdir” şeklinde konuştu.

Osman

DURDU; BELEDİYENİN KABİLİYETİ YÜKSEK AMA KAPASİTESİ SINIRLI

MHP adına söz alan grup sözcüsü Osman Durdu; ”Gemlik Belediyesi kabiliyeti nispetinde çalıştı. Aslında kabiliyeti daha yüksek ama kapasitesi sınırlı. Kapaklı, Fıstıklı, Selimiye, Hayriye ve Armutlu Gemlik’tir. Orada yaşayanlar kendilerini Gemlikli olarak ifade ederler. Cenaze nakli ile alakalı araç istedik, başkan yardımcımız ile görüştük. Fıstıklı il dışı olduğu için gönderemeyeceklerini, ‘Büyükşehir’i mi arayalım’ diye mecazen söyledik. Ararsak iyi olacağını söylediler. Bizler Büyükşehir Başkanımızı aradık. Yol izin belgesi ile dilediği yere gönderebileceğini söylediler.

KALDIRIM, KALDIRIMI OLMAYAN CADDELERE YAPILABİLİRDİ

Sayın Başkan göreve geldiğinden bugüne anket önceliği gösteriyor. Arife öncesinde Pazar Caddesinde çalışma başladı. Anketten yolların daraltılması, yolun genişlemesi çıkmıştı. Yapılan çalışmada, hiçbir şey değişmedi. Geçtiğimiz dönem çok ciddi ve sağlam çalışma yapılmış, arkadaşlar da üzerine yapıp geçmişler. O para kaldırımı olmayan yerlere harcanabilirdi.

Faaliyet raporunda yeni belediye binası diyor. Yeni Belediye Binası var da, biz mi habersiziz. Bu konuda tatmin edici anlaşılabilir açıklama bekliyoruz. Amatör Spor Kulüplerine ayni ve nakdi yardımı öğrenmek istiyoruz. Kentsel dönüşüm ile alakalı rantabl mahallelerde bir ön çalışma başladı ama Gemlik’te sıkıntı bölge ova bölgesi. 15 ay geçti. Bu önemli bir zaman. Perşembenin gelişi Çarşamba’dan belli olur. Balık lokantaları uzun yıllardır konuşur. Neden bunca yıl yapılmaz bu? Hala gayri sıhhi şekilde balık satılıyor. Karagöl’de geçtiğimiz yıl uzmanlarla inceleme yapıldı. Kil toprak serilerek çözülebileceği kararlaştırılmıştı. Çözüm olmayınca, köylü kendi imkanları ile bir şekilde çözdü. Ama zemin iyileşmediği için derinlik oluştu. Belediye Başkanlarının bir icraatı da kamulaştırma ve kamusal aran üretmektir. 15 aylık zamanda ne kadar kamulaştırma yapıldı? Kuzey planlarındaki yüzlerce, binlerce zeytin ağacı doğaya kazandırılacak mı?

60 DÖNÜMLÜK ARSAMIZA SAHİP ÇIKALIM

Belediye başkanının yetkileri sınırlıdır ama etkileri sınırsızdır. Bu kabiliyet ile alakalı. Geçmiş dönemde, ‘bakanlıkların işini kendin mi yaptın’ diye eleştiriyorduk. Şimdi daha iyi anlıyoruz. Şu dönemde Zafer Işık gibi vekilimiz var. Aynı zamanda Büyükşehir’in de bakış açısı Gemlik’e karşı olumsuz değil. 2012’den beri ısrarla takip ettiğimiz Gemlik Belediyesi mülkü olan 60 dönümlük depolama imarlı arsa ile alakalı süreci merak ediyoruz. Bir firmanın derin deşarjı ile alakalı Belediye yönetimi reaksiyon gösterdi hatta balıkçı motorları ile deklarasyon yayınladı. Ama kararı kesinleşen 60 dönümlük arsa ile alakalı aynı tavrı bekliyoruz. Ben burada irade bekliyorum.

NE DEMEK BARIŞ GELECEK? BİZ SAVAŞTA MIYIZ?

Hisartepe’de yapılan kuran kursu. Geçmiş toplantılarda başkan dedi ki, çevre yolunun ötesinde okul yapmadan bir şey yapmam. Bu ne demek şimdi? Her mahallenin ihtiyacı var.  Bu binanın güvenliği alınsın hatta bitirilsin. Burası Belediyenin kirası ile yapıldı. Popülizm insanı mahcup eder. Değerli arkadaşımız Özgür Aksoy’un adına tiyatro günleri yapıldı. Bunu faaliyet raporunda göremedik. Gemlik Barış ve huzurun kenti diyoruz. Savaş mı var? Savaşta mıyız? Belediye Başkanı toplanma merkezi olmalı. Ama kent konseyinde ne oldu? Ne için birleştirici olmadınız?” dedi.

İyi Parti Meclis Üyesi Sedat Akkuş; ”Yaz spor okulları Gemlik’te yapılmalıydı. Pek çok CHP’li belediye normalleşme sürecinde bunu gerçekleştirdi. Spor ve sanata çocuklarımızı yönlendirirsek, internet ve uyuşturucu bağımlılığının önüne geçebiliriz. Bu nedenle yaz spor okulları da önemlidir. Yaz aylarında sanat kursları açmazsak, çocuklarımızı kötülüklerden eve hapsederek mi kurtaracağız? Yeni açılacak yol ve kavşak konusunda hedeflerden uzak kalmış durumdayız. ” dedi.

CHP grubu adına söz alan Galip Gür; ”Sizden sonra gelenlere şanslı denildi. Aslında burada ne kadar belediye mülkü varsa satarak çalışma yaptılar. Gemlik Belediyesinin bütçesi 2021’den itibaren başlayacak. Mesela Büyükşehir’in Kumla Meydan Projesi vardı. Ödenek yetersizliğinden dolayı iptal edildi. Geçmiş dönemde yaşadığımız kısıtlamaları hatırlıyoruz. Bu dönemde, kendimizi ifade etme şansımız var. Bu da önemli bir şeydir” dedi.

KESKİNDEN; TAHAKKUK İLE GERÇEKLEŞME ORANI ALAKASIZ

MHP’li Meclis Üyesi Emrah Keskinden; ”Belediye meclisi ödenekleri yerinde harcayıp, harcamadığını denetleyecektir. Gerçekleşen bütçeyi, borçlanma durumunu da denetleyecektir. 2019 yılında tahakkuk ettiğimiz rakamın gerçekleşme oranı arazi vergisi, tahakkuk etiğimiz rakamı 460 bin TL, gerçekleşme oranı %38, Çevre temizlik vergisi gerçekleşme %41. Tahakkuk ve tahsilat oranında önemli derecede gerçekleşme oranı düşük. Bütçe gerçekleştirme oranı da %50’de kalmıştır. Gemlik Belediyesinde tahsilâtın düşük kalması, hizmetlerin de düşük kalmasını sağlamıştır” dedi.

Ak Parti adına söz alan Şamil Yiğit; ”Gemlik zeytinin başkenti olduğu kadar, Yerli ve Milli Otomobilin de başkenti. Rezerv alanlarımız ile alakalı ciddi sıkıntılar var. Doğu bölgesinin hala kilit vaziyette olduğunu görmekteyiz. Kuzey İmar Planlarımız, hangi vaziyette? Bunların yol, altyapı çalışmaları ne durumda? Geçmiş dönemde Büyükşehir ile ortak projelerimiz, güzel çalışmalarımız oldu. Belgem faaliyeti, önemli bir faaliyetti. Alternatif yer düşünülmeliydi” dedi.

RAMA; ESKİ PAZAR CADDESİ ESNAFI MEMNUN

CHP adına söz alan Tekin Rama ise; ”Engelsiz taksiye kavuştuk. Huzur evine kavuşuyoruz. Köy yolları gibi pek çok projeyi tamamladık. Eski Pazar Caddesi esnafı memnun. Geçmiş dönemde yapılan çalışmalarda, tüm resmi kurumlar farklı bölgede, vatandaş mağdur. Belediyeyi AVM’ye götürmemizi vatandaş istiyor, biz de götüreceğiz. Maliyetini hesaplıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖKSÜZ; İMARDA KÜÇÜK İLÇELERDEN GERİDEYİZ

MHP adına söz alan Mehmet Öksüz; ”İmar Müdürlüğü Faaliyetleri hakkında söz aldık. Belediyenin önemli çalışması olması gereken konu imar. İmar konusundaki ana sorun işleyişten kaynaklanıyor. Biz daha önce E-İmar önergesi vermiştik. Belediye bu konuda çalışmaya başladığını söylemişti. Ama üzerinden bir yıl geçti. Bu konuda herhangi bir adımın atılmadığını gördük. Gemlik çok önemli bir ilçe oldu. Potansiyel olarak bizden küçük olan ilçelerden bile gerideyiz. Personel alımları, rotasyonlar, bir çok işlem yapıldı. Bugün imar durumlarında bir arkadaşımız geldi. İmar durumu çok önemli belge, her şey o belgeyle başlar. İmar durumu verenin minimum harita teknikeri veya mühendisidir. Bugün yapı denetim teknikeri bir arkadaşımız imar durumu veriyor. İmar durumu için çok fazla detayı bilmek lazım. Bu bizi daha çok sıkıntıya götürecek durum. Bu rotasyonlar biraz daha liyakat ve ehil isimlere bırakılırsa daha iyi olur” dedi.

ALPARSLAN EKER; GEMLİK PLANLAMA KONUSUNDA CİDDİ BİR KRİZDE

MHP adına söz alan Alparslan Eker; ”Gemlik’in %48’i boş. 568 hektarlık kısmın 500 hektarı konut alanı olarak düşülür. Bu alanların hemen hemen hepsinde sıkıntı var. Doğu bölgesinde sıkıntı. Kuzey planları ve Kurşunlu da sorunlar var. Nüfusumuz artıyor, daha fazla artmasını da bekliyoruz. Şehrimiz planlama ile alakalı ciddi bir kriz içerisinde. Çözüm bulmazsak, kaçak yapılaşma ve güvenlik problemi artacak. Bunda 15 aydır herhangi bir adım göremedik. Kuzey planlarına daha altyapı yapmadık. Bunu tamamlamadan, nasıl yatırımcı çağıracağız. Yerinde dönüşümde elle tutulur hiç bir şey yok. Her şeyin başı planlamadan geçiyor” şeklinde konuştu.

SOLAKSUBAŞI; DEĞİŞİMİN ÖNÜNDE GİDEMEZSEK KAYBEDERİZ

MHP Meclis Üyesi Mahmut Solaksubaşı; ”Çok özel bir dönemden geçiyoruz. Gemlik uzun zamandır devam eden unutulmuşluğun dışına çıktı. Otoban geldi, otomobil fabrikası geldi. Bir şeyler değişiyor. Eğer Belediye olarak bu değişimin önünde gidemezsek, çok şey kaybederiz. Belediye Başkanı öncü olacak, bizler de koşacağız.

SERTASLAN; İNSANLARIN CHP’YE NEDEN OY VERDİĞİNİ İDRAK EDEMEMİŞSİNİZ

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ise; ”Hem gruplar, hem de şahıslar adına söz alan herkese teşekkür ediyorum. Bir idealle yola çıktık. İnsanların neden Cumhuriyet Halk Partisine oy verdiğini, Sayın Barutçuoğlu iyi idrak edememiş. Gemlik’te tabii ki savaş yok. Kamplaşmaları bitirmek istedik. Benim Gemlik ile alakalı hayallerim var.

Belediye faaliyetleri betondan ibaret değil. Vatandaş imar değil huzur bekliyor önceliklerinde. Siyasi partinin angajman aracıydı Belediye, biz böyle olmayacağız diye oy verdiler bize. Eleştirileri doğru üslupla söylemezsek, benim kulaklarım tıkanır. Eğer üzüm yemek derdindeysek, çok dikkatli olmak lazım. Vatandaş bunlarla ilgilenmiyor” dedi.

KOMUOYU ARAŞTIRMALARI İLE ÖRNEKLER VERDİ

Sertaslan, Gemlik ile alakalı yaptırdığı ankette ilçenin sorunları kısmını meclisle paylaştı. Önceliklerini ve beklentilerini gösteren tabloda, geçmişte sorun görülen konuların meselelerin bugün azaldığını belirtti.

Sertaslan sözlerinin devamında; ”Belediye çivi çakmıyor diye eleştiriliyoruz. Şu anda yaptığımız sosyal belediyecilik, vatandaşın beklentisini karşılıyor. Ben Belediye başkanı olarak ekibimle, personelimle çalışıyorum. Yapıcı eleştiriler de var. Bize ‘bak sen doğru işler yapıyorsun. Vatandaş seni daha çok destekliyor’ demenizi beklemiyoruz.  Destek veren ve vermeyene teşekkür ediyorum” dedi.

MHP GRUBU MECLİSİ TERK ETTİ

Sertaslan’ın konuşmasından sonra, MHP Grup Sözcüsü Osman Durdu bir dakika söz istedi. Meclis Başkanı Emir Birgün ise, Belediye Başkanından sonra söz vermenin doğru olmayacağını, öncesinde başka söz isteyen olup olmadığını sorduğunu belirtti. Tekrar söz istenmesi sonrasında söz verilmeyince de, MHP Grubu meclisi terk etti. Meclisi terk etme ile alakalı MHP Grubunun açıklaması ise, Başkan Sertaslan’ın faaliyet raporunun konuşulduğu toplantının finalinde söz almasına rağmen, yapılan eleştirilen ve soruların hiç birine cevap vermeyerek, sunum yapması olduğunu beyan ettiler. Faaliyet raporu CHP ve İyi Parti’nin oyları ile kabul edildi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017