BİR DOLANDIRICILIKTAN YOLA ÇIKILDI, 110 VAKA ÇÖZÜLDÜ

Yalova’da bir vatandaş, arı yetiştiriciliğindeki şeker hakkının devri ile alakalı aranarak 35 bin Türk Lirası dolandırıldığını beyan ederek, Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması ile başlayan inceleme sonucunda Yalova Jandarma KOM’un çalışmalarıyla 4 ayrı ilde operasyon yapılırken, Türkiye genelinde 110 civarında farklı dolandırıcılık yöntemleri ile yapılmış, faili bulunamamış dosya aydınlatıldı.

Yalova’nın Armutlu ilçesinde arıcılık işi yapan A.S. isimli vatandaş, aldığı telefonda Bursa Arıcılık Birliğinden arandığını, şeker hakkı kazananlardan birinin hakkından vazgeçtiğini, kendilerine bu hakkı tanıyabileceklerini ifade eden kişilerin iknası sonucunda, bir hesaba bedeli olan 35 Bin TL’yi yatırdı. Kendisine herhangi bir dönüş yapılmayan mağdur, dolandırıldığını anlayınca, Armutlu İlçe Jandarma Komutanlığı ve Gemlik Adliyesine konu ile alakalı başvuru yaptı.

TEKNİK TAKİP SONUNDA, ONLARCA SUÇ ORTAYA ÇIKTI

Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Yalova Jandarma Kom idaresinde bahse konu hesabın, hesap hareketlerinin telefonların HTS ve İMEİ kayıtlarının incelenmesinin ardından,  yapılan teknik takipte, farklı dolandırıcılık yöntemlerinin de benzer hesaplardan yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Bursa, Ankara, Eskişehir ve Van’da, Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı, Yalova İl Jandarma Kom ve bölgelerin Kolluk Kuvvetleri yardımı ile yapılan çalışmada, 8 operasyon yapıldı.

GENÇLERİN HESAPLARI KİRALANIYOR

Yapılan çalışmalar kapsamında, 18-23 yaş arasında gençlerin, sosyal uygulama vasıtayla hesaplarını dolandırıcılara kiraladığı, işlemlerin de iz bırakmamak adına bu hesaplardan yürütüldüğü öğrenildi. Yapılan çalışma kapsamında, hesaplarını kiralayan gençler de, suça iştirak ve yardım yataklık gibi suçlardan tutuklandı.

YABANCI UYRUKLULAR ÜZERİNE HATLAR

Arıcılık dolandırıcılığı yanı sıra, kaparo dolandırıcılığı, kendisini polis, hakim ve savcı gibi tanıtarak dolandıranlar, alışveriş vaatleri ile yapılan dolandırıcılık gibi pek çok suçun da, özellikle Suriye Uyruklu kişilerin üzerine çıkarılan telefon hatları ile yapıldığı fark edildi. Telefon görüşmeleri ve kiralanan hesaplara para yatmasından sonra, telefonlara bir daha ulaşılamadığı da öğrenildi.

110 NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK OLAYI AYDINLATILDI

Yaklaşık 4 aylık çalışma sonrasında, ülke genelinde yaklaşık 110 civarında faili belli olmayan nitelikli dolandırıcılık olayı da, aydınlatılmış oldu.

8 KİŞİ TUTUKLANDI, DİĞER DOSYALAR DA İNCELENİYOR

Operasyon kapsamında, teknik takiple tespit edilen 8 kişi tutuklanarak, suç isnat edilen yerlerdeki cezaevlerine sevk edilirken, 110’u bulan ve daha fazlasını bulacağı tahmin edilen dolandırıcılık olayları ile alakalı, olası zanlılar hakkında edinilen bilgiler kapsamında incelemeler başlatıldı.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017