KARNE HEDİYESİ ET – Kazım Bulut

Saçma sapan haberle gündeme gelmişti mevzu. ‘’Karne hediyesi olarak et aldı’’ başlığıyla dikkat çekmişti haber. Muhalefet ve sosyal medya da, üzerine atladı konunun…

Gündem oldu, dikkat çekti.

Sonra, yalan çıktı…

***

Et, genelde alamayan ve beslenemeyen çocukların hiç bulunmadığı, çocuklarına harçlık veremeyen anne babaların olmadığı refah içinde yaşayan ülkemizde, Habertürk’ün muhabirinin yaptığı haber, sonrasında A Haber tarafından yalanlandı. Hatta aile, haftada 3 defa et alabiliyormuş. Durumu da iyiymiş.

*

Aslında burası da hikâye. Olay döndü dolaştı. Muhabirin üzerine kaldı. Muhabir kurguyu yapmış, kanalda bu şekilde yayınlanmışmış…

İşin içinde olan arkadaşlarımız bilir. Sosyal medya hesabında video çekip yayınlamaya benzemez büyük kanallardan birine yapılacak olan röportaj. Ham halini de, kaynağını da, detayını da editörüne, haber müdürüne bildirirsin.

Daha açık olayım. Kurgu yaptıysan da bildirirsin.

Yayınlanmadan önce de onay alır.  En son yayın masası görür ve yayınlanır.

Yani, eğer kurgu varsa ki var. Yayınlanma aşamasına kadar sorumlusu sadece muhabir veya kameraman olamaz. Ama sadece muhabir görevinden alındı.  Kanal da, yeni bulmuş gibi görüntüleri yayınladı. Muhabiri lanetledik, konu kapandı.

***

Gazetecilik, görülen dışında görülmeyeni de analiz edebilmektir.

Yapılan haberle, yönetim psikolojik üstünlüğü ele geçirdi. Bundan sonra yapılacak, herhangi bir yokluk haberi bile sorgulanacak, arkası aranacak, yeri geldiğinde aile konuşturulacak. Seçim öncesi, psikolojik açıdan büyük bir avantaj, basit bir hamleyle el değiştirmiş oldu.

Sizce, bu kadarını muhabir tek başına başarabilir mi?

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017