İMAR BARIŞI BEKLENTİSİ, FIRSATÇILIK MI YARATTI?

Özünde, Gemlik’te bahsedilecek imar sorunu bir tane değil de, son dönemde iddia edilen, hazineden ‘’ecrimisil’’ usulü ile yapılan tarımsal kiralamalarda, konut yapılması iddiası, bugün için daha çok dikkatimi çekti.

*

Oysa Gemlik’te İnşaatlarda var olan otopark uygulamaları, otopark yeri için Belediyeye bedel ödenmesi gibi abes konular da gündeme gelebilecek halde. Düşünsenize, sokağınızda araç koyacak yer zaten bulmanız büyük sorunken, bir büyük inşaat daha dikilmiş. 20 daire daha sokağınıza eklenmiş. Yoğunluk artışı bir yana, park yeri bir yana. Başlı başına ele alınacak konular.

***

NARLI ÜSTLERİNDE VİLLALAR

Asıl konudan sapmayalım bugünlük, onun da sırası gelir.

Narlı üstlerinden geldi ilk şikâyet. Tarımsal amaçlı ecrimisil usulüyle devletten kiralanan bölgelerde, yapılaşma başlamış. Köy evi diyemeyeceğimiz, villa tipi evler yapılmaya başlamış. Hem de birden fazla. İmar barışı kapsamına girer mi? Bilemiyorum da, tarımsal amaçlı kiralayıp, devletin arazisine villa yapılmasının herhangi mantığa sığar yanı da yok.

*

Gemlik’in içinde de, benzer kaçak yapılar olduğu biliniyor. Bunlarla alakalı da ilginç bir süreç yaşanıyor. Örneğin, bir yapıyı veya işletmeyi belediye yakaladı. Ertesi gün, yıkabilme gibi durumu da yok. Kaçak yapıyı inşa eden vatandaş da, mahkemeye başvurduğu an bile, dava sonuçlanana kadar yürütmeyi durdurma kararı çıkabiliyor. Yani, bir nevi kaçak yapı veya işletme, ticaretine aynı şekilde devam ediyor.

***

Kabul etmek lazım… ‘’Seçim fırsatçılığı’’ diye bir durum var. Evi müsait olmayan vatandaş anlaşılabiliyor da, her seçim döneminde kaçak fazlalaşır. Öyle bir döneme giriyoruz ki, 1 yıl içinde, hem genel, hem de yerel seçimi yaşayacağız. Mayıs’ta genel seçim, ardından yerel seçimin startı alınacak.

Şimdiden kaçağa dikkat etmek lazım belki de…

*

Narlı ve çevresindeki durum ayrı bir haber konusu olacaktır mutlaka. Şu anlık, süreci takip ediyoruz.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017