“Açıkça gösterilen nefret intikam fırsatını yok eder.”

Fenerbahçe tarihi boyunca Türk futbol tarihinin lokomotifi olmaya aday olan 1 numara kalmayı başarmış bir kulüp. Lakin sahip olduğu bu DNA değişen konjonktüre ayak uyduramamış ve psikolojisi ile arasında sıkışmış durumda. Esas konu her zaman başarıdır peki başarı nedir ? “Başarı, belirli bir hedefe ulaşma veya istenen sonucu elde etme durumudur.” Dürüst olalım Fenerbahçe Jesus’un ilk 10 haftası Aykut Kocaman’ın son birkaç haftası hariç asla güçlü bir oyuna sahip olamadı sezonların hiçbirinde şampiyondan daha iyi değildi, bu sezon dışında. Bu sezon romantizmden uzak hayaller diyarının ötesinde bir takım ve oyunla geldi buraya Fenerbahçe.

Takım belki de ilk defa bu kadar iyiyken, Galatasaray ile puan farkı 2’ye çıkınca dönüp dolaşıp neden yine aynı histeri krizlerine giriyor camia?

Bu yazının aforizması olan söz koca bir sosyoloji sunuyor bize aslında. Fenerbahçe camiası o kadar nefret ediyor ki rakibinden, bu durum onların intikam fırsatını yok ediyor. Galatasaray böyle anlarda yıkılmaz nedeni Fenerbahçe’den daha güçlü olduğu için değil Fenerbahçe’nin krizlerini bildiği için dağılmıyor. Galatasaray winnersa bunun soyut anagramı Fenerbahçe kırılganlığıdır. Sağlamasını Bjk ile Gs’nin girdiği şampiyonluk yarışlarında Bjk’nin önde çıktığına bakarak yapabilirsiniz.

Evrime baktığında güçlülerin değil uyum sağlayanların ayakta kaldığını görürsün. Fenerbahçe zaten tarihi boyunca güçlüydü 3 Temmuz gibi bir davada ayakta kalması gücünün göstergesidir. Başbakanlık yapmış kulüp başkanı (Saraçoğlu), siyasiler, soylu aileler… belki bu nedenle evrimleşemedi takım.

Özünde Fenerbahçe ve camiası başarıyı istediğinden daha çok gücü istiyorsunuz ama evrim öyle işlemiyor. Bu yüzden Ali Koç rakibini canlı yayına çağırdığında camia seviniyor. Karşısındakine duyulan bu nefret kulübün evrimleşmesini, onların neyi doğru yaptığını görmenizi engelliyor.

Ne zaman öfkeyle değil eğlenerek top oynarsanız maç kazanmayı değil iyi oyunu talep ederseniz evrime ayak uydurursunuz. İsmail hoca oyuncuları çekip “Rahat olun, kadromuz iyi seneye yine deneriz bu son şansımız değil.” Desin. Baskıyı alsın. Stres her yerde hata yaptırır ve bu büyük camia her zaman stresli.

Şampiyonluğa şartlanmazsa şampiyonluk göründüğünden daha yakın.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017