Gemlik’in barajı – KAZIM BULUT

Türkiye’nin baraj sorunu kısmen de olsa ittifaklarla aşıldı.

İlçelerde ve illerde alınacak sonuçlar ise ”Aday Faktörü” ile umutlanmasını veya hayal kurmamasını sağlayacak. Siyasette 24 saat bile uzun süre olsa da, genel seçimlerde aradaki fark yüksek olursa, vatandaşın inancını doğrudan etkileyen faktör oluyor. MHP 2014 seçimlerinde benzerini Gemlik’te yaşadı.

GEMLİK’TE 15 BİN

Gemlik’te yerel seçimlerde herhangi bir partinin umudunun olabilmesi için, minimum alması gereken oy oranı 15 Bin. Bilindiği gibi yerel seçimlerde, İbrahim Talan ile sahaya inen CHP bile 15 Bin bandını geçmişti. Ak Parti ve CHP adına 15 bin büyük bir sorun oluşturmuyor.

MHP’nin yerel seçimlerde performansında da aynı rakam sorun olmasa da, genel seçimlerdeki oy oranı akıllarda soru işareti bırakıyor. Tam da bu nedenle, bölgeye hitap edecek bir isme, uzun bir aradan sonra yer verdiler.  Tekin’in adaylığı teşkilatı birleştiren etken oldu. MHP fazladan çalıştı, yerel seçimlere de nazire yaptı. Sonuç ne olur? Bölgelerin de ayrılmasından dolayı lokal bakarlarsa, MHP’nin şansı olabilir.

İyi Parti’nin saha performansı bilinmiyor. Anketlerde oy oranı yüksek görülse de, Muharrem İnce’nin adaylığı İyi Parti’de önemli kayıplara neden oldu. Gemlik’te onlar için de kritik baraj 15 Bin. Aksi taktirde söz sahibi olma şansları fazla görülmüyor. Hem Türkiye’de, hem de Gemlik’te partinin varlığını belirleyecek seçim, mevcut seçimdir.

GEMLİK’TE HANGİ İTTİFAK KAZANIR

Gemlik, her sahil bölgesinde olduğu gibi muhalif yağıya sahip. Muharrem İnce’nin adaylığı Gemlik’te tutsa da, Ak Parti ve MHP’den Gemlik adına önemli hamleler geldi. Ak Parti’den Zafer Işık ve MHP’den Muhammet Tekin isimleri ciddi karşı hamleler olarak göze çarptı. Gemlik’te Cumhurbaşkanlığı seçimine ölçü alabileceğimiz Referandum oylamasını düşünürsek, Cumhur İttifakı %46 civarı oy oranından başlayacak. Burada kritik aşama ise Türkiye’de de olduğu gibi MHP’nin oyları.

MHP’de yer alan ve bu defa ittifakı destekleyen çok sayıda ismin referandumda ”HAYIR” oyu kullandığını biliyorum.  Aynı isimler, bu dönemde Cumhur İttifakı üzerinde duruyor. Tabana da sinerji yansırsa, hem Türkiye’de hem Gemlik’te sonuçlar Erdoğan’dan yana çıkabilir.

SAFLAR BELLİ DE, KARARSIZLAR?

Sonucu belirleyen ”Yine” kararsız seçmen olacak. İki ittifak tarafının da HDP’nin tavırları belli. Partilerine bağlı isimler de savundukları konularda çok keskin. İki tarafın da sonuçları kendilerine yetmiyor aslında da, en az 6-7 oranında kararsız seçmen olduğu öngörülüyor. Önemli bir puanı bir taraftan diğer tarafa aktardığınızda, sonuçlar tamamen değişiyor. Bir de Apolitik kesim de aynı yöne meyil etse, bir tarafı siyasetten bile silebilir. Aslında yapılan çalışmaların büyük bölümü de, bu seçmenlere yönelik. Kararsızların nereye meyil edeceğini bilmek zor. Çünkü Türkiye benzer seçimi daha önce hiç yaşamadı… Tam da bu nedenle, anketlerin tamamı ters köşe olabilir.

***

AKILLARDA DELİ SORULAR

İttifaklar seçim sonunda devam eder mi?

İnce CHP’den fazla alır mı?

Erdoğan Partisinden fazla alır da, iki partinin toplamı Erdoğan’ı geçer mi?

 

 

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.