Gemlik İmarı neden 5 kat olmasın?

Doğrudan konuya girelim…
Kuzey İmarı tamam da, Gemlik’in imarı rafa mı kalktı? En son tabut gibi binalarda yaşamıyor muyduk?
Vatandaşın aklında deli sorular…
**
Gemlik Belediye Meclisinde Kuzey İmar Planları ve Gemlik İmar Planlarındaki kat artışının görüşülmesiyle başladı aslında tartışma…
Nasıl ve neden olduysa, Kuzey İmar Planları ayrı, Gemlik İmar Planları ayrı görüşüleceği belirtildi. Gemlik İmar Planları ile alakalı gerekirse Üniversitelerden görüş alınarak çalışma yapılacak denildi… Ama… İşte tüm mevzu o da ”ama” ile başlıyor.
**
İnşaat sektöründeki isimler, Gemlik İmar Planlarındaki olası kat artışı veya çalışmanın ertelenebileceğini söylediler. Öncelik kuzeye verildiği ve Gemlik’in de beraberinde değerlendirilmediği an, Gemlik’in merkezinde herhangi bir çalışmanın uzun süre söz konusu olamayacağı fikrinde birleştiler.
Hatta MHP Meclis Üyesi Mimar Kenan Çakır mecliste söz alarak 3-5 kişinin konut ticaret ruhsatı alması mı önemli, 20 bin kişinin tabutta yaşaması mı önemli?” çıkışını yaptı.
***
Belediye yönetiminin merkezde kat artışına sıcak bakmadığını, yoğunluk artışı nedeniyle de planın geri dönebileceğini dile getirdiklerini biliyoruz. Burada akıllardaki asıl soru işaretiyse, Kuzey İmar Planlarında kat artıyorsa, Gemlik’te neden artmıyor?
Zemin üzerinde durulduğunda farklı yöntemlerle sağlam binaların yapılabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda Çukurbahçe, Lise Caddesi ve farklı bölgelerde zeminin önemli ölçüde sağlam olduğu da söyleniyor aslında. Gemlik’in zemin çalışmalarında ise sadece ”önlemli alan” ibaresinin yer aldığı biliniyor…
Zamanında şâhısa özel yapılan kat artışları da göz önüne alındığında, Gemlik’in geleceğini ve dönüşümünü sağlayacak topyekûn bir çalışma yapılsa, ada bazlı dönüşüm yapılsa ve ilçe nefes alsa, fena mı olurdu?
***
Bir yanda onlarca yıldır açılması beklenen Kuzey İmar Planları, diğer yanda tabutta yaşadığını söyledikleri Gemlik’in dönüşümü. Hadi çıkın işin içinden…
***************
Not; İnşaat sektöründen değilim, pek anlamam da. Bana kalsa ki kalmaz, siyaset yapıma uygun bir uğraş değil. Şahsi düşüncem Ada bazında merkezi değerlendirerek, dikine büyümeden yana olurdu. Sahil şeridini daha geriye çeker, o bölgede kat yükselterek hem kişileri mağdur etmez, hem de donatıyı artırırdım…
Gemlik’in nefes alması için de Ova ve Balıkpazarında da geniş caddeler bırakırdım. Denizi hissedebilelim diye… Doğal olarak siyasi ömrüm de fazla uzun olmazdı ama risk almadan başarılı olana tarihte rastladık mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.