İlk Adım Kitap Fuarı – Kazım Bulut

Spor çalıştayında ana konumdu, Gemlik’teki gençlerin spor ve sosyal hayata katılımları…

Aslında uzun uzadıya işlenmesi gereken mevzuuydu da, biraz zamanı var.

Futbol anlamında 10-19 yaş arası gençlerin sadece %7’sini çekebilmiştik. Genel sporlarla da, sayı %8’i ancak buluyordu. Kız çocuklarımızı da dahil ettiğimizde, rakama %3,5’e ancak ulaşıyordu. Kalan çocuklarımıza da iyi ihtimalle sosyal medya bağımlılığı, kötü ihtimalle de zararlı diğer alışkanlıkları bırakıyorduk…

Nilüfer örneğini vermiştim çalıştayda. Nilüfer ilçesinde spor anlamında rakamlar bize yakındı. Onlar açıklarını sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerle kapatmış, rakamı %30’ların üzerine çıkarmışlardı.

*

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, muhtemelen konuyu en net anlayan isim oldu. O günden sonra, Alternatif spor branşlarını önemserken, bir yandan da sanat dallarına yönelik hazırlık içinde olduğunu biliyorum. Bu biraz da alışkanlık meselesi. Gemlik bu alanda biraz geride kaldı, alışkanlığın oluşması adına da, Gemlik Belediyesi güzel işler yapıyor. Eksikleri dile getirirken, doğru işleri de dikkate almak lazım. Yapılan konserler ve sosyal aktiviteler, Gemlik’in ihtiyacıydı…

***

KİTAP FUARI İLK ADIM

Gemlik Kitap Günleri olarak düşünülmüş, ardından Kitap Fuarı olarak adlandırılmış güzel bir çalışma. Hem dönem itibariyle, hem de gördüğü ilgiden baz alındığında, Gemlik’te fazla bulunmayan alışkanlıkları sağlamak adına, çok ama çok değerli bir adım.

İlk yıl için belli yayın evleri fuarda yerini aldı. Hemen her gittiğimizde de, stantlardaki kitapların azaldığına ve sürekli alışveriş yapıldığına şahit oldum. Kitap alışkanlığı, beraberinde sosyal alışkanlıkları da getirir. Kültürel seviye ister istemez yükselir ve farklı etkinliklere ilgi oluşturur.

Kitap fuarına en çok ilgiyi öğrenciler gösterse de, farklı yaş gruplarından da vatandaşlar kitap alışverişi yaptı. Stant açanlar memnundu. Muhtemelen, seneye yapılacak kitap fuarında çok daha büyük çadır veya çadırlar gerekecektir.

 

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017