LİSTE SAVAŞLARI

İYİ PARTİ KONTENJAN, HDP VEKİL İHTİMALİ, ÇOK İLERİ DEMOKRASİ

Cumhurbaşkanlığı ve Genel İdareler seçimlerine 45 gün kaldı. Nisan Ay’ında Milletvekili aday adaylığı için son listeler, Yüksek Seçim Kurullarına teslim edilecek.  2018 seçimlerinde Ak Parti 11, CHP 5, İyi Parti 2, MHP 2 vekil çıkarmıştı. Aradan geçen 5 yılda ise işlerin değiştiği iddia ediliyor…

***

PARTİLERİN İÇİNDE KARGAŞA

İktidar Partisi Ak Parti, malum çok ileri demokrasi anlayışıyla, vekilin nasıl belirlendiği bilinemiyor. Temayülde birinci çıkman mesele değil. Parti içi dengeler, kiminle yakın olduğun önemli. Bir de son anda saraydan gelebilecek müdahale daha belirleyici. Gemlik’te Ak Parti Milletvekili Zafer Işık, önceki dönem belediye başkanı Refik Yılmaz ve İlçe Başkanı Şamil Yiğit başta olmak üzere pek çok isim başvuru yaptı.  Ne yazık ki, nitelikleri değil de, kime yakın oldukları üzerinden değerlendirme yapılıyor. Ayrıca, iki bölgede de kontenjan isminin yüksek olduğu Ak Parti de, Bursa’ya mevcut bakanlardan verilebilir de…

Bursa’da 11, bu dönem biraz zor.

*

CHP Bursa’da en verimli sürecini yaşıyor. Beklenenin üzerinde, aynı zamanda nitelikli isimlerden başvurular mevcut. Mevcut vekiller istiyor. Onların dışında Kayıhan Pala, Hüseyin Akkuş, Zafer Yıldız, Gamze Pamuk Ateşli gibi isimler de başvuru yapmış. Metin Türk, listede yer bekliyor.  Ön seçim yapıp çözmeleri mantıklı olurdu da, şu durumda seçmek de zor. Temsil noktasında beklentileri dengeli yükseltmek lazım, aksi halde açmazın içinde kalmak mümkün.

*

İyi Parti Bursa’da ön seçime gidecek. Üye bazında yapılacak olan ön seçimin sıralamayı belirmesi bekleniyor. AMA…

Sihirli kelime olan Ama, öncekileri kelimeleri ne kadar yalanlar bilemem. İyi Parti’de iddialar, iki bölgede de birer kontenjan adayı çıkacağı yönünde. Genel tahmin, her bölgeden 2 vekil çıkarabileceği yönünde. Geçtiğimiz seçime göre ikiye katlamış olur. İlk iki sırada da kontenjan olursa, durum biraz sıkıntıya girer. Partinin, nereden vekil eksilteceği de önemli.

Ön seçim olacaksa, genel merkez kontenjanı olmamalı. Aksi durum, samimi değildir.

Selçuk Türkoğlu 1. Bölgeden desek, 2. Bölge Hasan Toktaş, Sermincan Özensoy vb.

*

MHP, geçtiğimiz dönem Bursa’da iki vekil çıkarmışlardı. Her bölgeden bir vekili olmuştu. Bu dönem,  genel politikalarda sıkıntı yaşamanın yanında, Sinan Ateş’e olan tepkinin de, özellikle Bursa’da merkezinde MHP bulunuyor.  Öyle bir iddia gündeme geldi ki, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın bile Manisa’dan aday olacağı yönünde. Ona ihtimal vermiyorum.  Bursa’dan hiç vekil çıkaramayacak durumda olduğu bile iddia ediliyor. Buna rağmen, MHP’nin iyi durumda olduğu anket hiçbir seçim döneminde olmadı. Seçimde ise farklı tablo ortaya çıktı.

*

HDP kısa süre içinde yenilenen seçimlerde Bursa’dan milletvekili çıkarmıştı. Son seçimde ise yaklaşsa da, il barajını geçemedi. Yeşil Sol Parti adıyla girecek olan sol fraksiyonların eğilimlerinin, Bursa’dan özellikle de 2. Bölgeden bir vekile yetebileceği düşünülüyor. Bursa’da sandıktan ilginç sonuçlar çıkabilir.

*

Diğer küçük oy oranlarına sahip olan partiler, hemen her seçimde ‘baraj sorunu olduğu için, bize oy verecekler çekiniyor. Olmasa, daha rahat oy kullanacaklar’ savını  öne sürmüştü. Şimdi, baraj dertleri yok, il barajlarını aşarlarsa vekil çıkarabilirler. Görelim, mesele sadece baraj mıymış?

Bursa da, küçük partilerden vekil beklemiyorum..

***

Cumhurbaşkanlığı kadar, meclis aritmetiğinin de önemli olduğu seçimde, partilerin hamlelerini bunu düşünerek LİYAKAT’ı önde tutarak atmalarını beklerdim de. Türkiye’de siyaset ne yazık ki böyle işlemiyor. Ezkaza yönetime gelene ne kadar yakınsan, o kadar şansın var. Yaptıkların, çalışmaların ve potansiyelin, Türk siyasetinde asla birinci planda değildir, olmayacaktır da.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017