Hemşehri Panayırı – KAZIM BULUT

AMA sözü, kendinden önce gelen sözleri yalanlarmış…

Gemlik’te hemşeri dernekleri şenliği düzenleniyor. Şenlik, içinde çok sayıda AMA bulundurmakla beraber, her dönemde olduğu gibi tezat görüntüleri beraberinde getirmiş…

Mesela;

Türkiye’de artık seyyarlarda bile hijyene önem veriliyor, hemşehri şenliklerinden hijyenden eser yok AMA…

Hemşeri dernekleri yöresel ağırlıklı ürünler satacaktı AMA…

Gürültü ve ses kirliliğine izin verilmeyecekti AMA…

Festival kar amacı gütmeyecek ve yöresel olacaktı AMA…

Sayfanın tamamı AMA ile dolar da, asıl konuyu kaçırmayalım.

***

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Gemlik Hemşeri Dernekleri Şenliği Gemlik’in sahil bölgesinde kurulan stantlarla başladı. Her ne kadar Zeytin Festivali sonrasında başlayacağı ilan edilse de, Zeytin festivali ile start aldı aslında.

Meydanda ilk göze çarpan hijyen oldu.

Pek çok tezgahta bulunan et ve benzeri ürünler, açık şekilde sergilenirken, doğrudan satılan ürünlerin de, özellikle şarbon tehlikesinin olduğu dönemde varlığı akılları karıştırıyor. Açık ürün satmak bile önemli tehlike arz ederken, çevrede bulunan araç ve insan geçişlerine rağmen, sabahtan akşama açık satılan ürünler, ne kadar denetlenebilir? Asıl soru bu belki de.

***

KÜLTÜR KARMAŞASI

Aslında pek çok yörenin önemli özellikleri vardır. Buna rağmen, et döner konusunda farklı bir muamma ile karşı karşıyayız. Örneğin; Erzurum ve Artvin’in, bir de Bursa derneği olsa bunun döneri kabul edilir de, Kars ve Romanlar da dönere öncelik vermişler.

Artvin yerine Kars ve Roman döneri kültürel kargaşayı ilk başlatan unsur oldu belki de. Oysa roman kültürü de, Kars – Ardahan – Iğdır kültürü de kendi adına son derece geniştir.

Samsunlular Standını ise anlamak mümkün değil. Dünyanın gıpta ettiği Karadeniz mutfağı varken, tavuk döner ve benzeri ürünler koymak, kültür ile ne kadar bağdaştırılır. Belki de ben bilmiyorumdur. Tavuk Döner, Samsun kökenli olabilir. Hatta Cağ Döner bile Samsun’undur kim bilir?

Kars tezgahında kaşar bulmayı beklerken, Palandöken derneğinde kaşar satılabiliyor. Kültürler meydanda iç içe geçmiş. Palandöken Kaşarı, Kars’tan iyi midir?

Dağ Der tezgahındaki açık ürünleri bir yana bırakmak olmaz. Hijyen, yasalarımızla korunan unsurdur. Bunun yanında dondurma da Bursa’nın dağ bölgelerinin ürünüymüş. Şaka değil Dağ-Der tabelası altında baya Maraş Dondurması satılıyor. Maraş belki de Bursa’nın kazasıdır…

***

Asıl tezat konu, saydığımız derneklerin tamamının kültürel ürünleri bütün sahili doldurabilecek kadar zenginken, hızlı tüketilen ve paraya çabuk çevrilecek ürünlerle kültürel değerlerini yok sayması. Kendi kültürünü yetersiz sayıyor ve farklı kültürlerin ürünlerini sergiliyorsan, temsil ettiğin derneğin yönetiminde olmayı tekrar düşünmelisin… 3-5 kuruş için kültürü yok saymak, doğru mudur?

***

Şenlik kültürel anlamda farklı yöreden gelen insanları çekmesiyle geleneksel hale geldi. Panayıra dönen tezgahlar dışında Gemlik’in çok kültürlü yapısına uygun ve vatandaşların memnun olduğu etkinlik olarak devam edecek gibi görülüyor. Kalitenin artmasının da tek yolu, dernek yöneticilerinin önceliklerini karıştırmamasıdır.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.