ARSLAN; İPOTEKLİ KREDİ HARİÇ, KREDİ OLMAYACAK

Gemlik Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Fehmi Arslan, kooperatife adaylık süreci ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kredi verme durumunda üçlü sistemin ne kooperatife, ne de ortağa fayda sağlamadığını dile getiren Arslan, seçilirse uygulayacağı yönetim modeli ile alakalı Gemlik Manşet İmtiyaz Sahibi Kazım Bulut’a bilgi verdi.

SADECE İPOTEKLİ KREDİ

Arslan; ‘’Kooperatifte üç çeşit kredi uygulanıyor. İpotekli kredi, kefil ile kredi, kefil ve ipotek ile kredi. Bunu tek modele oturmak zorundayız. İpotek gerekirken, kefil ile kredi vermek adamcılık olur.

Tek sistemli, sadece ipotekli kredi olacak. Kefillikten dolayı, çok sayıda mağduriyet yaşandı. Bu sistem ne esnafa, ne de kooperatife yaradı. Kooperatif tüzüğüne engel bir durum da değildir.

HİÇ BİR ORTAK PERSONEL İLE MUHATAP OLMAYACAK

Hiçbir kooperatif ortağı personel ile muhatap olmayacak. Gelen arkadaşa, kooperatif ortağına personel yönetim odasında ‘Nasıl yardımcı olabilirim’ diyecek. Ne çalışan, ne de yönetim kooperatif ortağından üstün değildir.

ÖDEYEMEYEN ORTAĞIN AYAĞINA GİDİLECEK

Ortak kredi çekti. Gününde ödeyemedi, ikinci günü sistemde gördüğümüzde, kooperatif ortağı kooperatife çağırılmayacak, yanına gidilecek. Kendisine neden ödeyemediği bire bir sorulacak. Neden ödeyemediğini ifade ettiğinde, çözüm yolları aranacak. 3 anlaşmalı avukat var. Burası icra dairesi değil. Avukata verilene kadar çözüm yoluna neden gidilmedi?

ŞEFFAF YÖNETİM OLACAK, HER ORTAK BİZİ DENETLEYEBİLECEK

Şeffaf olmak lazım. Her kooperatif ortağının bileceği şekilde, kooperatif bünyesinde olan taşınmaz ve banka hesabı açıklanacak. Kooperatifin olanaklarına sunulan, bakanlık destekleri de bire bir ortaklara açıklanacak, bilgi verilecek.

Kredi takipleri de elektronik sistem kurmak istiyoruz. Herkesin cep telefonuna bu sistem gelecek şekilde çalışmalar yapacağız. Kısa zamanda da bunu çözmek istiyoruz. Kooperatifçilik demek, dayanışma demek. Kooperatif başkanı ve yöneticisi olmak için, esnaf olmak gerek. Paranın nasıl kazanıldığını bilmesi gerek.

YÖNETİMİME AYRICALIK OLURSA İTİFA EDERİM

Ben kendi yönetimime şunu söyledim. Biz asil ve yedek yönetim olarak, 14 arkadaşıma da şunu söyledim. Hiçbir kooperatif ortağı, esnaflardan isteyeceğimiz, ipotek altında çekilecek rakamı, diğer ortaklara ne uygulanıyorsa aynısı uygulanacak. Aksini isteyen kooperatif ortağımız, istifa edecek. Eğer bir esnaf, kimseye farklı davrandığımı gösterirse, ben sorgusuz istifa edeceğim. Tüm ortaklar gelip inceleyip hesap sorabilir.

Esnafı yalnız geziyorum. Yönetici arkadaşlarla gittiğimizde, sadece selam veriyoruz. Yapacaklarımızı anlatma imkânımız olsun diye, bu bölümdeki çalışmayı yalnız yapıyorum. Bu konuda da daha anlamlı destekler alıyoruz. 14 kişilik yönetim kurulunun 11 tanesini gezdiğim esnafların önerileri sonrasında tanımadığım esnaflardan oluşturdum. Adamcık olmayacağını belirterek sadece esnafa hizmet edecek kişilik yapısı ile düşünerek tekliflerimi yaptım.

Tüm yönetici arkadaşlarımın hiç birinin, hiçbir gelire ihtiyacı yok. Her birinin esnaflığı ve kişiliği ile paylaşımcı nitelikte bir insan profilinde olan arkadaşlarla yönetim kurduk.

Yönetim kurulumuz 7 asil, 7 yedekten oluşur. Her toplantımıza tüm arkadaşlarımız çağırılacak. Yarın esnaf yedekteki arkadaşa da sorabilecek.

TECRÜBELERİMLE FAYDALI OLACAĞIMA İNANIYORUM

39 yıllık 66 nolu taşıyıcılar kooperatifini eksi 66 milyar borç ile aldım. Bir milyon, yedi yüz elli TL ile devrettim. Yeşil Bursa Kooperatifler Bölge Birliği’nin olduğu Bursa’daki bu kooperatifte de yedi yıl yöneticilik yaptım. Ata Mahallesinde bulunan Bursa Gemlik Engelliler Okulunda da altı yıldır gönül hizmeti yapıyorum.  Sosyal Yardımlaşma Vakfında da, altı yıldır mütevelli heyetinde bulunuyorum. Gemlikspor’un da şampiyon olduğu yıl, Gemlikspor yönetiminde yer aldım. Şimdi de tecrübelerimle  Gemlik Esnaf Kefalet Kooperatifine faydalı olacağıma inanıyorum’’ dedi.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017