GEMLİK’TE YILIN ENLERİ 2022 – KAZIM BULUT

Yılın enlerini, son yıllarda hep olağanüstü şartlarda değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Kovid gündemimizken, henüz kovid sürecinin yaralarının bile iyileşmediği dönemde, ekonomik daralma gündemimiz. Bu ahval ve şeraitte, yılın enleri 2022…

***

 

YILIN HABERİ; TOGG KAMPÜSÜNÜN AÇILIŞI

Ne olursa olsun, işimiz haber. Komşu cinayetleri, bir zeytincideki aşk cinayeti, kazalar ve Gemlik’in rutini ve komik haberleri bir yana. Yılın haberi, Gemlik’te TOGG fabrikasının kampus açılışı oldu. Ülke medyasında günlerce, Gemlik’in adı geçti.

Faydası zararı başlı başına tartışma konusu, şu anda görünürde, kira ve ev fiyatlarındaki artışın dışında önemli katkısı görünmese de, zamanla nimetlerinden ilçenin faydalanmasını umuyoruz.

*

YILIN, ARKADAN DOLANMASI; VAKIF TAHSİSİNE ÖZEL İŞLETME

Çok net; Birlik Vakfına tahsis edilen yerde, gayri resmi kurs işleten firma. Binanın evveliyatı sorunlu belki de. Malum artık duaları bile kabul olmayan FETO işletmesiydi. Sonrasında, devlete devredildi. Devletimiz, Birlik Vakfına tahsis etti. Birlik vakfı yurt veya başka amaçla işletir derken, Nilüfer Belediyesinin İyi Partili Başkan Yardımsının da ortağı olduğu dershanenin tabelası ile işletilmeye başlandı. Boşuna işletme açmaya lüzum yok. Vakıfla anlaşmak yeterli demek ki…

*

YILIN PROJESİ; KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bakanlık ödüllü Kentsel Dönüşüm projesi başlatıldı Gemlik’te. Geçmiş dönem Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın da çok sayıda yeri kamulaştırdığı Yeni Mahalleyi başlangıç aşaması olarak gördü belediyemiz. Doğru da bir adımdı aslında. ‘Ova bu durumdayken’ gibi söylemler olsa da, hiç adım atmamaktansa, bir ucundan tutulmalı. Eksikleri varsa, ortak akılla yön verilmeliydi.  Yarın deprem olsa, ana konumuz olacak. Şimdiden herkesin gündeminde olmalı. Zeynep Serintürk ve ekibi, sanki bu konuda yalnız kaldı.

*

HALK İÇİN YILIN PROJESİ; HALK BÜFE

Yazıya başlarken söyledik. Yine olağanüstü şartlarda yaşıyoruz. Ana konumuz, ekonomi. Halk için, yılın projesinin Halk Büfeler olması da bunun yansımasıdır aslında. Biraz da, şapkamızı önümüze koyup düşürmemiz gereken konudur. Bugüne kadar 36 projesini tamamlamış ama sunumunu yapamamış Mehmet Uğur Sertaslan, süreci görerek yaptırdığı 6 konteynır ile büyük iş yaptı. Şu anda, her siyasi görüşten, her dünya görüşünden ve her yaştan pek çok kişi, büfelerin önünde sıraya girmiş. Gemtar, ilçe adına umut veriyor.

*

YILIN DİN ADAMI; PARAYI BEĞENMEYEN HOCA

Asım Kocabıyık Camiinde yaşanan olayda, 40 mevlidinde zarfın içine koyulan ücreti beğenmeyerek ‘’hocalar tatmin olmaz’’ çıkışıyla gündeme gelen dönemin çarşı camii imamı. Maddi anlamda tatmin olmanın, ücret olarak sınırı kaçtır acaba?

*

YILIN SPORCUSU; YUSUFCAN CELAYIR

Aslında, Vekilimiz Zafer Işık’ta, sporcu kimliğini kroşe ile gösterse de, lisanslı sporculardan seçmek daha doğru. Bu nedenle, Gemlik’in bağrından kopan ve Belediyespor’dan Beşiktaş’a transfer olan, ardından da U-16 milli maçlarından İngiltere’ye 2 maçta, 2 gol atan Yusufcan Celayir.

*

YILIN POLEMİĞİ; SERHAT TEZSEVER

Gelişi olay, gidişi olay, istifa etti denilip, görevden alınması başla olay. Gemlik Belediye Başkan Yardımcılığına bir anda atanan eski Karabük Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, o günlerde ciddi polemik konusu olmuştu. Ardından görevden alınması da başka konu. Arada küfürler vb pek çok konu geçti. Gemlik için gereksiz gündem oldu. Fizibilite güzel kelimedir. Liyakat ve fizibilite çalışması, pek çok çözümün ana kaynağı olabilir görevlendirmelerde. Yapmazsan, gündeme oturursun.

*

YILIN GOLÜ; ALİNUR AKTAŞ, (SU BEDELLERİ)

   İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, su bedellerini gündeme getirdi. Çok yüklenerek konu şova dönünce de, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan hamle geldi. İçe Belediyeleri tarafından toplanan katı atık bedellerinin alınmamasını Büyükşehir Belediye Meclisine getirdi. Su bedelleri, ufak bir miktar düşse de, İlçe Belediyelerine milyonlarca kayıp oldu. Alinur Aktaş tecrübeli siyasetçi, boş kaleye pas verirsen, doksana takar…

*

YILIN DERNEĞİ; O NE?

Yöresel dernekleri ve faaliyet gösteren diğer dernekleri ayırarak yazıyorum yazımı her sene de. Bu yıl dernek anlamında da ciddi anlamda tutuk geçti. Biraz Kardelen derneği etkinlikleri dikkat çekti. Onun dışında derneklerin yapılan işlerinde bile iç polemikler yaşandı.

*

YILIN YÖRESEL DERNEĞİ; O DA YOK

Tabelada ‘’Yöresel’’ kelimesi bulunan derneklerimiz, Gemlik’te hemen her bölgemizde faaliyet gösterse de, ‘’Yöresel’’ başlıklı çalışmalarda son derece eksik kaldılar. Giresunluların Keşkek günü, Erzurumluların gecesi, Kastamonuların kahvaltısı dışında pek faaliyetlerini görmedik. Seçim döneminde hepsini ‘’bizden listeye kimi alacaksınız?’’ veya ‘’Bizim şu kadar oyumuz var’’ derken göreceğiz.

YILIN VAKFI; KIZILAY  

Vakıflar kendilerine tahsis edilen yerleri dershane işletmelerine verirken, gönülden çalışan, her bayram ve okul öncesinde çok sayıda ihtiyaç sahibi giydiren ve onun dışında da pek çok ihtiyaç sahibine yardım eden Türk Kızılay Gemlik Şubesi, kesinlikle takdiri hak ediyor. Yılın gerçek anlamda enlerinden.

YILIN SEÇİMİ; GTSO

   Bu ilçenin normal seçimi olmadı. Olmayacak da. GTSO seçimlerinde dönemin başkanı Paşa Ağdemir ve aynı dönemin Meclis Başkanı Hasan Yıldırım adaydı. Seçim günü ilginç bir hava vardı. İki başkan adayı da öncesinde anlamamıştı konuyu. Seçimde söylemişti canlı yayınımız öncesinde Hamaloğlu, komite seçimlerinin sonrasında da, adaylığını açıkladı.

O sattı, bu etti, şu bilmem ne yaptı. Pek çok polemik döndü o dönemde de, süreç devam ediyor. Diyorum ya, Gemlik’in normal seçimi yok. Ve eklemek lazım, Kral öldü, yaşasın yeni Kral..

YILIN GEÇ KALMIŞI; KADIN MECLİS ÜYESİ

Modern dediğimiz Batı’dan önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermişiz. Ama Nurcan Akca, GTSO’nun 125 yıllık tarihinde meclise giren ilk kadın meclis üyesiymiş. Sevinsek mi? Yoksa geriye gitmemize üzülsek mi bilemedim. Başarılı olur veya olmaz bilemem ama. Farklı gözlerden bir işe bakmak anlamlıdır. Atatürk ‘’Seçme ve seçilme’’ demiş. Biz seçilme kısmını atlamışız.

YILIN SİYASİ PARTİSİ; HİÇBİRİ

İnanın siyaset ve siyasi polemikler, gazetelerinde can damarlarındandır da. Hepsinin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi. Siyaset yaptığım dönemde hep söylerlerdi ‘’seçimden seçime geliyorsunuz’’ diye haklılar sanırım.

Hem ekonomik sorunlar, hem Gemlik’in yerel sorunları gündemdeyken, siyasi partiler hayatın hiçbir yönünde yoklar. Ak Parti, hala ilçede muhalefet olduğunun farkında değil. Zafer Işık bölgede çalışma yapmasa, parti yok. CHP, belediye dışında yönetimi olduğunun farkında değil. MHP, güzel başladığı süreçte, bu yıl nerede ise hiç sahada görünmedi. İyi Parti, ülke genelindeki rüzgarından çok ama çok uzakta. Saadet Partisi, Yeniden Refah, Deva Partisi ve Gelecek Partisi ülke genelinde, %3’lerden bahsederken, ilçede 3 gün faaliyetleri bile yok.

Tavsiyemdir. Siz de seçimde hiç birini tanımayın. İnanmayın, daha öncesinde derdinize derman olmayanı önemsemeyin. Siyasetin beyin ölümü, bu ilçede gerçekleşmiş. Toptan değişim olsun…

YILIN SOSYAL ETKİNLİĞİ; SİNEMA FESTİVALİ

Çağrı-Fest’ler içinde en çok beğendiğim açık ara sinema festivali oldu. Konserler dışında etkinliklerin lansmanları ve ilgi çekme kısmı yeterince sağlanamadı. Ama Cahit Berkay’ın, Türkan Şoray’a serenat yapışını Gemlik’te izleme şansı bulduk. Konu tarihe böyle not düştü. Tek eksik, ilk 3’e giren kısa filmeleri hatırlayan var mı?

Gülşen’de gelecekti aslında Gemlik’e 10 Eylül’de. Şanssızlığımız oraya bile sirayet etti. Gülşen gibi bir görsel yerine, yarım kilo sakalı olan Volkan Konak’ı izledik. Lükse bak…

YILIN ÇOK ŞÜKÜR’Ü; ÇUKURBAHÇE GEÇİŞİ

Yılın değil, yılların sorunuydu. Ak Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’ın inadını takdir etmek gereken zamanlar da oluyor. Benzerini, tüm yatırımların durdurulduğunda Gemlik Adliyesinin yapımında da görmüştük. Çukurbahçe geçişinde, anıtlar kurulu ve bölgedeki başvurulara rağmen geç olsa da aşıldı sorun. Gemlik’e önemli katkısı olacak. Gecikti vb siyasete yormayacağım konuyu, şikayet sistemi ve anıtlar kurulu engellerinin ne kadar zorlu olduğunu bile bile, sırf dikkat çekmek için yapamam. Başarıdır bölgeyi kurtarmak.

YILIN AYMAZLIĞI; KAYNAK KİTAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kaynak kitapları da vereceklerini açıkladı. Gemlik’te önceden sipariş edilmiş pek çok kaynak kitap kırtasiyelerde yerini almıştı. Hatta kara kaplı defterlerde, öğretmenlere özel listeler bile vardı. Çok üzerine gittik kısmen engelledik.

Onca sendika, ‘’Devletin kaynak kitapları yetersiz’’ diyemediği için, o kitabı kullanmak zorundalar. Velilere ek yük yüklemek yersizdi.

YILIN BABASI; BİZ.

Ekonomiden dolayı hepimiz babayı aldık anlamında değil de, şu zor şartlarda evine ekmek götürmenin mutluluğunu ve sadece ekmek götürebilmenin hüznünü yaşayan her anne baba, bu yıl yılın annesi de, babası da onlardır. Bu yazıyı okuyanların %80’idir yani…

***

Sonraki yılın enlerinde büyük oranda siyaset olur. Bu yıl değerlendirmelerimiz bu kadar.

Gemlik Manşet Gazetesi

Gemlik Manşet Gazetesi @2017